Κι όμως η κλιματική αλλαγή θα κάνει ζημιά και στα pancakes με τρόπο που δεν φαντάζεσαι

Μαρία Ροδίτη
Κι όμως η κλιματική αλλαγή θα κάνει ζημιά και στα pancakes με τρόπο που δεν φαντάζεσαι

«Σκούρα» τα πράγματα στην Αμερική με την παραγωγή σιροπιού σφενδάμου.

Μπορεί μέχρι σήμερα να γνωρίζαμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον καιρό και τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας, όμως τελικά φαίνεται ότι θα επηρεάσει και το… πρωινό μας. Τι θέλω να πω; Ότι το αγαπημένο σου maple syrup, το σιρόπι σφενδάμου που βάζεις στα pancakes, όταν παραγγέλνεις brunch τα Σαββατοκύριακα, κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Κι αυτό, γιατί η βιομηχανία σιροπιού σφενδάμου στις ΗΠΑ απειλείται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία αλλάζει την εποχή παραγωγής του, οδηγώντας σε λιγότερο ζαχαρούχο χυμό και ενδεχομένως αναγκάζοντας ορισμένες περιοχές να σταματήσουν εντελώς να παράγουν αυτή την αγαπημένη επικάλυψη των pancakes.

Φτιάξε pancakes χωρίς αλεύρι με βρώμη και κακάο

Ποια είναι η εποχή του σφενδάμου και πώς κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή

Η εποχή της συγκομιδής του σιροπιού σφενδάμου ξεκινά συνήθως στις αρχές της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η άντληση χυμού από τα δέντρα ξεκινούσε νωρίτερα τα τελευταία χρόνια.

pancakes1.jpg

Για να καταλάβεις, δηλαδή, καθώς η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται, ο χυμός ρέει πιο εύκολα από το δέντρο σφένδαμος κατά τη διάρκεια των ασυνήθιστα ζεστών ημερών του τέλους του χειμώνα. Μελετώντας αυτήν τη συνθήκη, λοιπόν, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern συνειδητοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή έχει άμεση επίδραση στην παραγωγή του σιροπιού σφενδάμου, με τα ευρήματά τους να δείχνουν ότι το μέσο της περιόδου συλλογής χυμών θα είναι- από εδώ και στο εξής και μέχρι το 2100- έναν μήνα νωρίτερα. Και πες ότι σε αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα και προσαρμόζονται οι γεωργοί.

Το μείζον ζήτημα είναι ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα μειωθεί και η περιοχή άνθισης των δέντρων θα μετατοπιστεί 400 χιλιόμετρα βόρεια, στον Καναδά. Ορισμένες περιοχές, όπως η Βιρτζίνια, μάλιστα, μπορεί ακόμη και να σταματήσουν εντελώς την παραγωγή σιροπιού σφενδάμου.

pancakes2.jpg

Ήρθε το τέλος του maple syrup από τα pancakes μας;

Όχι, το τέλος του maple syrup δεν έχει έρθει ακόμα, καθώς ο Eli Suzukovich III, καθηγητής του Northwestern University, προβλέπει ότι η βιομηχανία σφενδάμου αναμένεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Πώς; Μια βασική στρατηγική προσαρμογής περιλαμβάνει τη συγκομιδή των δέντρων νωρίτερα και συγκεκριμένα στα τέλη του χειμώνα, μια πρακτική που ξεκίνησαν πρώτες οι κοινότητες των ιθαγενών της Αμερικής.

Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες, όπως οι πλαστικοί σωλήνες για βρύσες, μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του χυμού και να μειώσουν τη δουλειά, βοηθώντας τη βιομηχανία να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.