5 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις το κουκούτσι από το αβοκάντο - Τίποτα δεν πάει χαμένο

Γεωργία Βλαχοπούλου
5 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις το κουκούτσι από το αβοκάντο - Τίποτα δεν πάει χαμένο

Ένα αβοκάντο συνοδεύει τέλεια το σάντουιτς ή τα αυγά σου. Ξέρεις όμως πώς αλλιώς θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις;

Αχ, αγαπημένο αβοκάντο...Από το τοστ μέχρι το γκουακαμόλε, η αγάπη για το αβοκάντο είναι σχεδόν καθολική. Και γιατί να μην το αγαπάς; Είναι υγιεινό, κρεμώδες και συνοδεύει τέλεια τόσο γλυκές όσο και αλμυρές συνταγές (αν δεν έχετε δοκιμάσει ήδη παγωτό ή πουτίγκα που χρησιμοποιεί αβοκάντο ως βάση, είναι απαραίτητο).

Αν λοιπόν είσαι κι εσύ λάτρης του αβοκάντο, σίγουρα στα σκουπίδια σου υπάρχουν πολλά κουκούτσια και φλούδες. Και παρότι και τα δύο μπορούν να κομποστοποιηθούν, η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία αυτή παίρνει πολύ χρόνο. Και μπορείς να κόψεις σε μικρότερες λωρίδες τη φλούδα αλλά τι γίνεται με το κουκούτσι;

Εμείς σου δίνουμε 5 τρόπους που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

1. Σε σαμπουάν

Για να φτιάξεις το δικό σου σαμπουάν με σπόρους αβοκάντο, ξεκίνησε καθαρίζοντας τα κουκούτσια και αφήσέ τα να στεγνώσουν για λίγες μέρες. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων για να στεγνώσουν τους σπόρους του αβοκάντο τους. Μόλις στεγνώσουν, τρίψε τα ή βάλε τα σε ένα μίξερ. Βράσε έπειτα τους τριμμένους σπόρους με νερό για 30 λεπτά. Μια καλή αναλογία σπόρων προς φλιτζάνια νερό είναι 1:2. Σούρωσε το μείγμα, βάλτο σε ένα μπουκάλι και πρόσθεσε σαπούνι τεϋόδεντρου (για 3 σπόρους, κάνουμε 1/4 φλιτζάνι σαπούνι τεϋόδεντρου) Αυτό είναι! Τώρα έχεις ένα υπέροχο και φιλικό προς το περιβάλλον σαμπουάν που θα κρατήσει τα μαλλιά σου απαλά με απλά υλικά.

2. Βάψε τα ρούχα σου

Μπορείς να δώσεις μια δεύτερη ζωή στα ρούχα σου αλλάζοντάς τους χρώμα με φυσική βαφή. Τα αβοκάντο μπορούν να κάνουν μια όμορφη φυσική ροζ βαφή. Για να ξεκινήσεις, θα χρειαστεί να πάρεις μερικά κουκούτσια από αβοκάντο και να τα βάλεις σε μια κατσαρόλα με νερό, φροντίζοντας να αφήσεις αρκετό χώρο για το ύφασμά σου. Στη συνέχεια, βράσε το νερό για περίπου 45 λεπτά. Στο μεταξύ, μούλιασε το ύφασμα που σκοπεύεις να βάψεις σε νερό. Μόλις το νερό της βαφής έχει καλό χρώμα, πρόσθεσε το ύφασμα και άφησέ το να βράσει για άλλη μια ώρα. Στη συνέχεια, μπορείς να σβήσετε το μάτι, αλλά άφησε το ύφασμα στη βαφή για τουλάχιστον μια νύχτα για να βεβαιωθείς ότι παίρνει αρκετό χρώμα. Ξέπλυνε ό,τι περισσέψει από τη βαφή, στέγνωσε το ύφασμά σου και voila! Τώρα έχεις ένα όμορφο ροζ, βαμμένο με αβοκάντο ρούχο.

3. Πιες το σαν τσάι

Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αβοκάντο βρίσκονται στο κουκούτσι του. Βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών ενώ είναι γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για να φτιάξεις τσάι από αβοκάντο, πλύνε και στέγνωσε τα κουκούτσια. Στη συνέχεια κόψε τα και τα βράσε τα σε νερό. Από εκεί και πέρα, μπορείς να προσθέσεις λεμόνι και πιπέρι και είναι έτοιμο να το απολαύσεις.

4. Χρησιμοποίησε το στη ρουτίνα ομορφιάς σου

Το ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αβοκάντο στο skincare σου πιθανώς να μην σου είναι άγνωστο. Αυτό όμως που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι με σπόρους από αβοκάντο μπορείς να κάνεις ένα υπέροχο scrub και απολεπιστικό. Απλώς καθάρισε, στέγνωσε, κόψε και τρίτε τα κουκούτσια. Πρόσθεσε ένα λάδι στη σκόνη που δημιούργησες και με το που ομογενοποιηθεί το μείγμα είσαι έτοιμος/η.

5. Γίνε δημιουργικός

Το σχήμα και η σκληρότητα στο κουκούτσι του αβοκάντο το καθιστά ιδανικό για μια ποικιλία χειροτεχνιών. Μπορείς να τα χαράξεις για να φτιάξεις διακοσμητικά ή στολίδια, να τα κυλήσεις και να κάνεις μασάζ στα πόδια σας και πολλά άλλα.