Τέλος στα κουτάκια μπύρας, έρχεται η μπύρα σε μορφή πούδρας

Γεωργία Βλαχοπούλου
Τέλος στα κουτάκια μπύρας, έρχεται η μπύρα σε μορφή πούδρας

Πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε ότι μπορείς να αγοράσεις μια μπύρα σε μορφή πούδρας ξεχνώντας μια για πάντα τα κουτάκια και τα μπουκάλια που γεμίζουν τα σκουπίδια σου;

Καθώς μπήκε το καλοκαίρι - διστακτικά μεν αλλά ήρθε - τι καλύτερο από μια κρύα μπύρα με το που τελειώνεις τη δουλειά ή παρέα με τους φίλους σου. Παρ' όλα αυτά, έχεις σκεφτεί ποτέ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που φέρει κάθε μπύρα είτε σε μπουκάλι, κουτάκι ή βαρέλι;

Με τη συσκευασία και τη μεταφορά να αποτελούν περίπου το 70% του αποτυπώματος σε άνθρακα από ένα λίτρο μπύρας, υπάρχει απόλυτη ανάγκη να επινοηθούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Και εδώ ας γνωρίσουμε τη Neuzelle, μια πρωτοποριακή ζυθοποιία στη Γερμανία.

pexels-pavel-danilyuk-5858056.jpg

Πώς θα γίνει μια μπύρα πιο βιώσιμη;

Ο Stefan Fritsche, ιδιοκτήτης του Neuzelle, ήθελε το ζυθοποιείο του να είναι το πρώτο βιώσιμο ζυθοποιείο στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό δημιούργησε κάτι πρωτοποριακό, μπύρα σε μορφή πούδρας. Η πρωτοποριακή παρασκευή του που προέρχεται απλώς από πούδρα μπύρας και νερό, θα μπορούσε να αλλάξει τις συμβατικές μας συνήθειες στην κατανάλωση μπύρας. Αυτή η εύκολη στην παρασκευή λύση homebrew προσφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μπύρες. Τέλος πια τα κουτάκια, τα μπουκάλια και τα βαρέλια.

Πώς παίρνει τη μορφή της «κανονικής» μπύρας που όλοι αγαπάμε;

Απλώς ανακατεύεις την πούδρα μπύρας με νερό γρήγορα και voila, έχεις στο λεπτό μια αφρώδη, χρυσαφένια μπύρα. Αυτή η μοναδική προσέγγιση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι επίσης ένας θρίαμβος για τη βιωσιμότητα, καθώς η μπύρα σε μορφή πούδρας κοστίζει περίπου 90% λιγότερο στη μεταφορά σε σύγκριση με την κλασσική. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι αλκοολούχα και χωρίς φυσαλίδες, αυτή η μπύρα είναι ελκυστική για όσους απολαμβάνουν ποτά χωρίς αλκοόλ. Ενώ ο Fritsche είναι απασχολημένος με την ανάπτυξη μιας αλκοολούχου παραλλαγής με τα πλεονεκτήματα που έχει ο αφρός στην μπύρα, υπάρχει ήδη μια σημαντική αγορά εκεί έξω που είναι πρόθυμη να επενδύσει σε αυτό το καινοτόμο ρόφημα.

Πότε θα μπορείς να την δοκιμάσεις;

Η μπύρα σε μορφή πούδρας πρόκειται να κυκλοφορήσει εμπορικά σε περίπου τέσσερις μήνες, στοχεύοντας κυρίως σε ασιατικά και αφρικανικά έθνη, όπου το κόστος μεταφοράς της συμφέρουν περισσότερο οικονομικά. Επιπλέον, αυτή η παραγωγή μπύρας απαιτεί λιγότερο χρόνο από τη μέση διαδικασία ζυθοποιίας δύο μηνών.

Βέβαια, αυτό το εφευρετικό παρασκεύασμα μπορεί να αντιμετωπίσει θέμα στη Γερμανία ως προς τα συστατικά του, λόγω του 500χρονου νόμου περί καθαρότητας μπύρας, «Reinheitsgebot». Αυτός ο νόμος περιορίζει τα συστατικά της μπύρας στη βύνη, τον λυκίσκο, τη μαγιά και το νερό. Ωστόσο, ο δημιουργός της βλέπει την καινοτόμο μπύρα του ως αναγκαιότητα στην επιδίωξή μας για βιώσιμες λύσεις.

Λοιπόν τι λες, θα δοκίμαζες μπύρα σε σκόνη;