Στην έρημο της Αριζόνα η καταρρακτώδης βροχή αποκάλυψε πλήθος από «γαρίδες δεινόσαυρους»

Γεωργία Βλαχοπούλου
Στην έρημο της Αριζόνα η καταρρακτώδης βροχή αποκάλυψε πλήθος από «γαρίδες δεινόσαυρους»
This photo shows the remains of a multilevel stone dwelling at Wupatki National Monument outside Flagstaff, Arizona, on Feb. 17, 2014. The monument has been evacuated twice during spring 2022 because of wildfires. (AP Photo/Felicia Fonseca)

Είναι αλήθεια πως τελευταία βλέπουμε φαινόμενα στον πλανήτη μας που δεν είχαμε συνηθίσει. Παρ' όλα αυτά οι βροχές στη Νεβάδα αποκάλυψαν κάτι εντυπωσιακό από το παρελθόν.

Mία φοβερή ανακάλυψη έκαναν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Μνημείου Wupatki, όταν ανακάλυψαν πως εκεί που υπήρχε έρημος, εμφανίστηκαν κάποια ζωντανά «αρχαία» οστρακοειδή.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν στην περιοχή, στάθηκαν η αφορμή για να γεννηθούν οι λεγόμενες «γαρίδες δεινόσαυροι» στο Εθνικό Μουσείο Wupatki. Οι τρίοπες, όπως είναι επιστημονικά γνωστές, εμφανίστηκαν ξανά αποκαλύπτοντας μια ματιά στο αρχαίο παρελθόν του πλανήτη.

Τα συγκεκριμένα οστρακοειδή έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες. Τα αυγά τους μπορούν να διατηρηθούν κάτω από το έδαφος για αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες και όταν το περιβάλλον γύρω τους είναι το ιδανικό - όπως έγινε με τις πρόσφατες βροχές στην περιοχή - μπορούν να εκκολαφθούν.

Οι συγκεκριμένες γαρίδες, έχουν δύο βασικά μάτια αλλά κι ένα τρίτο «μάτι», το οποίο τους βοηθά να διακρίνουν αλλαγές στα κύματα φωτός και υπέρυθρων, γι' αυτό και ονομάζονται «τρίοπες».

Πώς εμφανίστηκαν όμως ξανά αυτά τα είδη;

Η απροσδόκητη νεροποντή στο φεστιβάλ Burning Man που είχε ως αποτέλεσμα, περίπου 70.000 παρευρισκόμενοι να βρεθούν παγιδευμένοι - καθώς η ξεραμένη γη της ερήμου μεταμορφώθηκε σε πυκνή, αργιλώδη λάσπη - έκανε τα συγκεκριμένα οστρακοειδή να ζωντανέψουν στο σημείο που βρισκόταν μια αποξηραμένη λίμνη. Στον «βυθό» αυτής της λίμνης, άλλωστε είναι που φιλοξενούταν και το Burning Man Festival.

Βέβαια, οι γαρίδες αυτές μπορούν να ζήσουν έως και 90 ημέρες, σύμφωνα με τον κύριο Carter, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένων Δασών στη βορειοανατολική Αριζόνα. Όμως, η λίμνη που δημιουργήθηκε από την καταρρακτώδη βροχή κράτησε μόνο για 3 - 4 εβδομάδες. Σχεδόν αμέσως με το που ξεκίνησε το νερό να εξατμίζεται, τα τοπικά πουλιά - κοράκια και νυχτερινά γεράκια - άρχισαν να τρώνε τα αξιοπερίεργα αυτά θαλάσσια πλασματάκια.

Δεν είναι γνωστό πόσες από τις «γαρίδες δεινόσαυρους» κατάφεραν πριν στεγνώσει η λίμνη να αφήσουν τα αυγά τους σε εκείνο το σημείο. Στις επόμενες όμως, βροχές στην περιοχή ίσως μάθουμε.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: www.newsroom.ap.org

Πηγή άρθρου: www.onegreenplanet.org