Τα «Σπίτια των ξωτικών» γεμίζουν τα δέντρα της Αθήνας και μάς θυμίζουν να προστατεύουμε τα δάση

Γεωργία Βλαχοπούλου
Τα «Σπίτια των ξωτικών» γεμίζουν τα δέντρα της Αθήνας και μάς θυμίζουν να προστατεύουμε τα δάση

Μήπως πρόσεξες στα δέντρα της γειτονιάς σου να έχουν «φυτρώσει» κάποια μικρά ξύλινα σπιτάκια; Η πρωτοβουλία αυτή σίγουρα θα σε κάνει να αγαπήσεις λίγο παραπάνω τα δέντρα και τα δάση.

Κάνοντας μια βόλτα στον Πειραιά, τη Νέα Σμύρνη ή την Καλλιθέα, ίσως τύχει να δεις κάτι «περίεργο» αλλά ταυτόχρονα πολύ εντυπωσιακό και ευφάνταστο που σίγουρα θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Τι είναι αυτό; Μα τα «Σπίτια των ξωτικών», που σου θυμίζουν να προστατεύεις τα δέντρα και τα δάση για να συνεχίσουν κι αυτά να «υπάρχουν».

1695646375476-720773042-384002696_874069293702898_3151122456225152662_n.jpg

Τι είναι τα «Σπίτια των Ξωτικών»;

Τα «Σπίτια των Ξωτικών» που έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας της Hephaestus Tales και σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους ως προς το θέμα του περιβάλλοντος και της προστασίας των δασών. Όλοι νιώσαμε άλλωστε, συκλονισμένοι το φετινό καλοκαίρι με τις φωτιές που ξέσπασαν στην χώρα μας και το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν, με νεκρούς ανθρώπους και ζώα, αλλά και χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν καεί.

Η αγάπη για τη φύση, λοιπόν, έκανε την Hephaestus Tales, να δημιουργήσει αυτό το project με το όνομα #ΣώστεΤαΞωτικά - όπως αναφέρουν και στα social media τους. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργεί αυτά τα μικρά χειροποίητα σπιτάκια (δηλαδή, τα σπίτια των ξωτικών), τα οποία κατασκευάζουν και τοποθετούν αφιλοκερδώς σε διάφορα δέντρα και πάρκα της Αττικής. Αρκεί δηλαδή μόνο, κάποιος να επικοινωνήσει μαζί τους κι ένα τέτοιο σπιτάκι θα βρίσκεται σε λίγες μέρες σε ένα από τα δέντρα της γειτονιάς του.

Σκοπός είναι να μείνουν «αλώβητα» αυτά τα σπιτάκια στα δέντρα (άρα και τα δέντρα), ώστε να έχουν κάπου να «μένουν» τα ξωτικά. Με αυτόν τον πολύ δημιουργικό τρόπο προσπαθεί η συγκεκριμένη ομάδα που τα κατασκευάζει, να δείξει σε μικρούς και μεγάλους πως τα δέντρα και τα δάση, δεν είναι χρήσιμα μόνο σε μας αλλά είναι και το «σπίτι» πολλών άλλων ζωντανών οργανισμών, με τους οποίους θα πρέπει να ζούμε αρμονικά.

Η ομάδα της Hephaestus Tales, αν ρίξεις μια ματιά στο προφίλ της στο Instagram κανονικά κατασκευάζει ζωντανούς αυτοσυντηρούμενους βιότοπους ( Terrariums, Ripariums, Paludariums),

αλλά όπως είπαν και στο Queen.gr για την δράση τους αυτή:

«Η αγάπη για τη φύση θα πρέπει να υπάρχει από όλους τους ανθρώπους, αφού όλοι μαζί συμβιώνουμε στον ίδιο πλανήτη. Είναι ο ίδιος πλανήτης που θα ζήσουν αργότερα και τα παιδιά μας, γι΄αυτό και θέλουμε με το συγκεκριμένο project να προσθέσουμε ένα «λιθαράκι» στην περιβαλλοντική μας συνείδηση, η οποία κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης που λαμβάνουμε από τα σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να μοιράσουμε μια δόση «μαγείας» στην πλέον γκρίζα καθημερινότητά μας, καθώς και να υπενθυμίσουμε σε όλους την αναγκαιότητα να προστατεύουμε τα δάση της χώρας μας και κατ' επέκταση κι εμάς τους ίδιους».

Στην gallery μπορείς να δεις τα «Σπίτια των Ξωτικών» που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας:

Πηγή φωτογραφιών: @hephaestus_tales_