6 tips για να συσκευάσεις οικολογικά τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θα κάνεις στους αγαπημένους σου

Γεωργία Βλαχοπούλου
6 tips για να συσκευάσεις οικολογικά τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θα κάνεις στους αγαπημένους σου

Τι θα έλεγες αντί για την απρόσωπη πλαστική σακούλα του καταστήματος που πήρες δώρο για την αδερφή σου, έβαζες το δώρο της σε ένα πουγκί φτιαγμένο από ένα ιδιαίτερο μαντήλι;

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου και οι μέρες που πάντα περνάμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Βέβαια, είναι πάντα συνυφασμένες και με τα δώρα που ανταλλάσσουμε ο ένας με τον άλλο στα οικογενειακά τραπέζια για να δείξουμε την αγάπη μας λόγω των ημερών αλλά και για να ξεκινήσει η νέα χρονιά με μια νότα χαράς κι αισιοδοξίας.

Ωστόσο, τα δώρα συνοδεύονται πάντα και από το περιτύλιγμα κι εκεί είναι που τα τελευταία χρόνια γίνεται και η αλόγιστη χρήση του. Από τις πλαστικές σακούλες μέχρι τα πλαστικά μεταλλιζέ χαρτιά περιτυλίγματος που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, η γιορτή των Χριστουγέννων μπορεί να είναι η αγαπημένη των ανθρώπων, όμως κάλλιστα μπορεί να γίνει η χειρότερη εποχή για τον πλανήτη.

Εμείς θα σου δείξουμε λοιπόν 6 τρόπους για το πώς μπορείς οικολογικά να συσκευάσεις τα δώρα σου αυτή τη χρονιά.

Tύλιξε τα δώρα σου σε ύφασμα

Μία τέλεια λύση είναι να φτιάξεις ένα πουγκί από ύφασμα και να προσθέσεις κλείνοντάς το κάποιο διακοσμητικό όπως κάποιο ξυλάκι κανέλας ή κάποιο κλαράκι από έλατο ή λεβάντα. Έτσι το ύφασμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα από αυτόν που θα λάβει το δώρο είτε σαν πανάκι είτε σαν διακοσμητικό σε κάποιο τραπεζάκι. Αν το δώρο προορίζεται ειδικά για γυναίκα, τότε αυτή η ιδέα είναι ότι πρέπει, αφού αντί για ένα απλό ύφασμα μπορείς να φτιάξεις ένα πουγκί για το δώρο σου χρησιμοποιώντας ένα όμορφο φουλάρι το οποίο αργότερα η ίδια μπορεί να χρησιμοποιήσει για τα looks της. Δύο δώρα σε ένα λοιπόν. Αυτή η μέθοδος συσκευασίας δώρου λέγεται Furoshiki και στο βίντεο μπορείς να δεις με απλά βήματα πώς μπορείς να το πετύχεις.

Χρησιμοποίησε πάνινη τσάντα ή πάνινο πουγκί

Ανάλογα το μέγεθος του δώρου που έχεις διαλέξει για το αγαπημένο σου πρόσωπο μπορείς να επιλέξεις να το συσκευάσεις μέσα σε μια πάνινη τσάντα ή ένα πάνινο πουγκί. Η τσάντα μπορεί να έχει και κάποιο ιδιαίτερο logo απ' έξω κι έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν shopping bag, ενώ αν το δώρο είναι μικρότερο το πάνινο πουγκί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θήκη αποθήκευσης για κοσμήματα ή σαν θήκη μεταφοράς για διάφορα μικρά αντικείμενα, για παράδειγμα σε κάποιο ταξίδι. Αν το μέγεθος μάλιστα, εξυπηρετεί, ένα πάνινο πουγκί μπορεί να χρησιμέψει και σαν θήκη για το ψωμί. Όπως και να 'χει και πάλι θα είναι σαν να προσφέρεις δύο δώρα αντί για ένα, σώζοντας παράλληλα τον πλανήτη από τεράστιες ποσότητες πλαστικού.

Χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμο χαρτί

Αντί να τυλίγεις τα δώρα σου με πλαστικό χαρτί περιτυλίγματος ή με περιτυλίγματα μεταλλιζέ που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ή ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος ή χαρτί craft που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού ανακυκλώνονται.

pexels-lucie-liz-3298040.jpg

Χρησιμοποίησε περσινές κορδέλες και φιόγκους

Ό,τι ισχύει για το χαρτί περιτυλίγματος ισχύει και για τα γύρω γύρω της διακόσμησης μιας συσκευασίας δώρου κι αυτό είναι οι γυαλιστερές κορδέλες που χρησιμοποιούμε ή τα όμορφα μικρά φιογκάκια. Γι' αυτό λοιπόν, για να μην αγοράζεις έξτρα πράγματα κάθε χρόνο μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά που είχες από πέρσι από δώρα που είτε έκανες και διακόσμησες είτε από δώρα που δέχτηκες - με την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα είχες φυλάξει σε ένα κουτάκι.

Αντί για το κοινό σελοτέιπ χρησιμοποίησε washi tapes

To κοινό σελοτέιπ με το οποίο θα κλείσεις τις χριστουγεννιάτικες τσάντες των δώρων που θα προσφέρεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα ή που θα ασφαλίσεις τα περιτυλίγματα των δώρων σου είναι ακατάλληλο για το περιβάλλον, αφού δεν είναι ένα είδος που μπορεί να ανακυκλωθεί. Κάπως έτσι ένα ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος μπορεί να μετατραπεί σε κοινό σκουπίδι, αφού τα έχει πάνω του κολλημένο το σελοτέιπ. Αντ' αυτού προτίμησε να χρησιμοποιήσεις washi tapes, ταινίες οι οποίες κατασκευάζονται με διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον, με ενσωματωμένη κόλλα από καουτσούκ και βιοδιασπώμενο χαρτί. Άσε που υπάρχουν σε φανταστικά σχέδια, κι έτσι μπορείς να διακοσμήσεις πολύ εύκολα και απλά το ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος που αναφέραμε πιο πάνω. Παράλληλα, αν έχεις φυλάξει παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες που σου έχουν φέρει μπορείς να φτιάξεις ετικέτες για τα δώρα σου με το κομμάτι που είναι κενό, διακοσμώντας τες με τις συγκεκριμένες ταινίες.

Ανακύκλωσε και επαναχρησιμοποίησε

Το μεγαλύτερο tip απ' όλα είναι να ανακυκλώνεις και να επαναχρησιμοποιείς οτιδήποτε μπορείς μέσα στη χρονιά, από κορδέλες, χάρτινες σακούλες, περιτυλίγματα, χάρτινες κάρτες, έτσι ώστε όταν έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα να μην ψάχνεσαι και να έχεις έτοιμα μπροστά σου όλα τα υλικά που θα χρειαστείς για να είναι τα δώρα σου πιο οικολογικά.