Το να ψωνίζεις λιγότερo βοηθάει το περιβάλλον και αυτοί είναι οι λόγοι που θα σε πείσουν

Τζένη Ντεμιράι
Το να ψωνίζεις λιγότερo βοηθάει το περιβάλλον και αυτοί είναι οι λόγοι που θα σε πείσουν

Τι θα γινόταν αν όλοι αποφασίζαμε να αγοράζουμε ότι έχουμε πραγματικά ανάγκη και δεν γινόμασταν θύματα της υπερκατανάλωσης που μπαίνει στη ζωή μου κατά τη διάρκεια εκπτώσεων και προσφορών;

Το 2019, η εφαρμογή πώλησης Mercari διαπίστωσε ότι στα αμερικανικά νοικοκυριά υπήρχαν 5,3 δισεκατομμύρια αχρησιμοποίητα αντικείμενα, με το πιο συνηθισμένο από αυτά να είναι τα ρούχα (δεύτερα στη λίστα έρχονται τα βιβλία).

Για ποιον λόγο, όμως, οι άνθρωποι έχουν τόσα πολλά πράγματα που δεν χρησιμοποιούν;

Σύμφωνα με μελέτες, η συσσώρευση άχρηστων αντικειμένων προκύπτει, κυρίως, από δώρα και την ανάγκη μας να αισθανόμαστε ότι έχουμε στην κατοχή μας αντικείμενα, σε περίπτωση που χρειαστούν στο μέλλον. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η σύνδεση των υλικών αγαθών με τις αναμνήσεις. Θέλοντας να κρατήσουμε αναμνήσεις, κρατάμε αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία χρησιμότητα στη ζωή και την καθημερινότητά μας.

shopping-(2).jpg

Πώς το να αγοράζουμε λιγότερα πράγματα βοηθάει το περιβάλλον αλλά και εμάς;

Τι θα γινόταν αν όλοι αποφασίζαμε να αγοράζουμε ότι έχουμε πραγματικά ανάγκη και δεν γινόμασταν θύματα της υπερκατανάλωσης που μπαίνει στη ζωή μου κατά τη διάρκεια εκπτώσεων και προσφορών;

Αγοράζοντας λιγότερα, λιγότερα θα καταλήξουν στη χωματερή.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η τακτική δε φαίνεται να είναι ιδανική, αφού οι εταιρείες πιθανότατα να πετούν απούλητα αντικείμενα στις χωματερές. Στην πορεία, όμως, αν η ζήτηση μειωθεί, τελικά θα παράγουν λιγότερα προϊόντα.

Η αγορά λιγότερων προϊόντων μπορεί να ενθαρρύνει την κυκλική οικονομία.

Στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με λιγότερους και πιο «πράσινους πόρους». Με άλλα λόγια, σκοπός είναι να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα σε όλα τα στάδια παραγωγής, αλλά και μετά το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων. Η κυκλική οικονομία, επίσης, ενθαρρύνει την χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων και χρήσιμων υλικών.

Εάν θες να ακολουθήσεις αυτό το μοντέλο στην καθημερινότητα σου, είναι σημαντικό να αγοράζει λιγότερα προϊόντα αλλά και να δωρίζεις όσα ρούχα ή άλλα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς. Μπορείς, επίσης, να επιλέξεις να ενοικιάσεις αντικείμενα που δε θα τα χρειαστείς για πολύ, αντί να τα αγοράζεις και να στέκονται στην ντουλάπα σου χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο.

kykliki-oikonomia.jpg

Το να αγοράζεις λιγότερα σημαίνει ότι θα αναπτύξεις καταναλωτική συνείδηση.

Επιλέγοντας να κάνεις πιο συνειδητές αγορές θα αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση των εξόδων σου αλλά και των πραγματικών αναγκών σου.

Το να αγοράζεις λιγότερα σημαίνει ότι θα δώσεις προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.

Αποφασίζοντας να αγοράζεις λιγότερα ρούχα, θα θέσεις σε υψηλότερη προτεραιότητα την ποιότητα, θέλοντας τα ρούχα σου να διαρκέσουν και περισσότερο.

Αν πρέπει πραγματικά να αγοράσεις κάτι, θα αρχίσεις να κάνεις περισσότερες ερωτήσεις, όπως πού και πώς κατασκευάζεται, πόσο καιρό θα διαρκέσει κ.λπ.

Θα αρχίσεις να ψωνίζεις με πρόθεση, επιτρέποντάς στον εαυτό σου να αγοράζει μόνο ό,τι πραγματικά χρειάζεται.

Πηγή κεντρικής εικόνας: pexels