Συμβουλές της τελευταίας στιγμής αν θες τα Χριστούγεννά σου να είναι πιο οικολογικά

Γεωργία Βλαχοπούλου
Συμβουλές της τελευταίας στιγμής αν θες τα Χριστούγεννά σου να είναι πιο οικολογικά

Τα Χριστούγεννα απαιτούν πολύ στολισμό και πολλά έξοδα. Πώς θα σου φαινόταν όμως αν φέτος κάνοντας τα Χριστουγεννά σου πιο «πράσινα» γλίτωνες και χρήματα;

Η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου φτάνει και όλοι έχουμε μπει σε γιορτινό κλίμα. Μα στα Χριστούγεννα αναφέρομαι! Ήδη, παρότι βρισκόμαστε προς το τέλος του Νοέμβρη πολλοί έχουν στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Ωστόσο, αν είσαι από αυτούς που ακόμα δεν το έχουν κάνει ή αν απλά σε ενδιαφέρει οι φετινές γιορτές να έχουν κι έναν πιο οικολογικό χαρακτήρα, ακολουθούν μερικά tips της τελευταίας στιγμής για να τα κάνεις πιο «πράσινα»...και πιο οικονομικά.

pexels-cottonbro-studio-3154297.jpg

Ξεκινώντας από τον στολισμό, όπως είπαμε πιο πάνω, αν είσαι από αυτούς που ακόμα δεν έχουν στολίσει η συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε είναι να αξιοποιήσεις όλα σου τα παλιά στολίδια. Μην «τρέξεις» κατευθείαν να αγοράσεις καινούργια αν τα έχεις βαρεθεί. Προσπάθησε να τα αναδιαμορφώσει βάφοντάς τα ή βάζοντας λίγο glitter - αλλαγές που μπορεί να κάνεις με πολύ λίγα χρήματα.

Από την άλλη αν δεν τα θέλεις καθόλου μπορείς αντί να αγοράσεις καινούργια να φτιάξεις τα δικά σου ξεχωριστά στολίδια είτε βάφοντας κουκουνάρια, μακαρόνια, ακόμα και ποπ κορν με σπρέι σε διάφορα χρώματα είτε κρεμώντας στο δέντρο σου αποξηραμένα φρούτα όπως φέτες πορτοκαλιού. Ναι, καλά άκουσες! Και οικολογικό αφού δεν πετάς τίποτα πλαστικό στα σκουπίδια (πχ. τις παλιές χριστουγεννιάτικες μπάλες σου) και οικονομικό αφού τα υλικά για να φτιάξεις μόνη σου στολίδια είναι πολύ οικονομικά...ακόμα. Αν έχεις αποκτήσει και παιδάκια, το να φτιάξετε όλοι μαζί τα στολίδια για το δέντρο σας θα δώσει άλλη αξία στη γιορτή αυτή και θα δημιουργήσει αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα στο μυαλό τους.

Αντίστοιχα, αν έχεις βαρεθεί το δέντρο που είχες στολίσει πέρσι μπορείς αντί να αγοράσεις ένα καινούργιο να αναζητήσεις στο internet ένα δέντρο που να είναι «δεύτερο χέρι» (second hand). Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να προσφέρεις το δικό σου σε κάποιον που το χρειάζεται, έτσι ώστε αν αυτό δεν είναι τελείως «ταλαιπωρημένο» να «δώσει» χαρά και σε ένα άλλο σπιτικό.

pexels-nicole-michalou-5765726.jpg

Αν είσαι δε, λάτρης των κεριών επειδή δημιουργούν αυτή την cozy ατμόσφαιρα προτίμησε αυτή τη χρονιά vegan, φυσικές εναλλακτικές κι όχι συνθετικά κεριά που εκπέμπουν χημικές ουσίες.

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις για να είναι τα φετινά σου Χριστούγεννα πιο οικολογικά είναι να φροντίσεις όσο το δυνατόν γίνεται τα δώρα σου να είναι φιλικά προς τον πλανήτη. Μπορείς δηλαδή, αντί να πας στα μαγαζιά ψάχνοντας τα καλύτερα δώρα για τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή για ένα Secret Santa που μπορεί να κάνετε στην δουλειά σου, να φτιάξεις κάτι χειροποίητο (πχ. να πλέξεις ένα κασκόλ) ή να αγοράσεις κάτι από ένα φιλανθρωπικό κατάστημα ή μια ιστοσελίδα μεταχειρισμένων. Ωστόσο, επειδή καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι πιο περιοριστικό μπορείς να φροντίσεις ώστε η συσκευασία του δώρου σου να είναι πιο eco friendly. Για παράδειγμα μπορείς να προμηθευτείς χαρτί περιτυλίγματος σε φυσικό κραφτ χρώμα, μιας και τα χαρτιά που είναι μεταλλικά ή γυαλιστερά δεν ανακυκλώνονται. Από την άλλη αντί για πλαστική σακούλα μπορείς να βάλεις το δώρο σου μέσα σε μια tote bag, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά πολύ εύκολα και για χρόνια.

Άλλα μικρά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις και θα μπορούσαν να έχουν καλό αντίκτυπο στο περιβάλλον, είναι το να χρησιμοποιήσεις τις παλιές σου κάρτες χριστουγέννων για να δημιουργήσεις μικρά καρτελάκια για τα δώρα σου, στα οποία μπορείς να γράψεις είτε απλά το όνομα του προσώπου που προορίζεται είτε μια ευχή.

Τα Χριστούγεννα όμως, μπορεί να επιβαρύνουμε τον πλανήτη μας και με την σπατάλη τροφίμων που γίνεται. Γενικά σπαταλάμε πολύ φαγητό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά οι αριθμοί φτάνουν στα ύψη τα Χριστούγεννα. Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να μην αγοράσεις εξ αρχής πολλά πράγματα για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αν και πάλι περισσέψει φαγητό μην το πετάξεις. Μπορείς να φτιάξεις εύκολα νέες συνταγές αξιοποιώντας ό,τι απέμεινε, χωρίς να χρειαστεί να ψωνίσεις για λίγες μέρες κάτι παραπάνω. Το κρέας έχει μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, οπότε ένα extra tip για πιο «πράσινα» Χριστούγεννα είναι να δοκιμάσεις μερικές χορτοφαγικές ή vegan εναλλακτικές. Οργανικό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται λιγότερα χημικά και είναι μεγάλη βοήθεια για την άγρια ​​ζωή. Κάνε και μια δυο στάσεις για να αγοράσεις βιολογικά προϊόντα. Ακόμα και μικρές αλλαγές κάνουν μεγάλη διαφορά.

ECO-CHRISTMAS-RGB.jpeg