To φεγγάρι συρρικνώνεται σαν «σταφίδα» κι αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε λένε οι ειδικοί

Γεωργία Βλαχοπούλου
To φεγγάρι συρρικνώνεται σαν «σταφίδα» κι αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε λένε οι ειδικοί

Η συρρίκνωση μπορεί να προκαλέσει σεισμούς που είναι αρκετά ισχυροί για να καταστρέψουν ακόμη και κτίρια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Planetary Science Journal, το φεγγάρι συρρικνώνεται, όπως ακριβώς ο τρόπος που ένα σταφύλι ζαρώνει όταν μετατρέπεται σε σταφίδα.

pexels-kaique-rocha-447329.jpg

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Αυτή η συρρίκνωση, ωστόσο θα μπορούσε να διαταράξει σύμφωνα με τους ειδικούς τις αποστολές Artemis III της NASA - η πρώτη αποστολή Artemis που σχεδιάστηκε να έχει μια προσγείωση με πλήρωμα στη Σελήνη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτή η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του φεγγαριού οδήγησε σε αξιοσημείωτη στρέβλωση της επιφάνειας στη νότια πολική περιοχή του, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που η NASA προσδιόρισε ως υποψήφιες περιοχές προσγείωσης για την Άρτεμις III.

Ο σχηματισμός ρήγματος που προκαλείται από τη συρρίκνωση συνοδεύεται συχνά από σεισμική δραστηριότητα, τους λεγόμενους «σεισμούς σελήνης», που σημαίνει ότι τοποθεσίες κοντά ή εντός των ζωνών του ρήγματος μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για την ανθρώπινη εξερεύνηση. Στην πραγματικότητα, η ομάδα πίσω από την έρευνα συνέδεσε μια ομάδα ρηγμάτων στη νότια πολική περιοχή με έναν από τους πιο ισχυρούς σεισμούς σελήνης που καταγράφηκαν από τα σεισμόμετρα του Apollo.

«Η παγκόσμια κατανομή των νεαρών ρηγμάτων ώθησης, η δυνατότητά τους να είναι ενεργά και η δυνατότητα σχηματισμού νέων ρηγμάτων ώθησης από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια συστολή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό της θέσης και της σταθερότητας των μόνιμων φυλακίων στη Σελήνη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Thomas. R. Watters.

pexels-pixabay-41162.jpg

Οι ρηχοί σεισμοί του φεγγαριού συμβαίνουν κοντά στην επιφάνεια του φεγγαριού (περίπου εκατό μίλια βαθιά μέσα στον φλοιό) και προκαλούνται από σφάλματα στο εσωτερικό του φεγγαριού. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι σεισμοί μπορεί να διαρκέσουν για ώρες και μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί ώστε να καταστρέψουν κτίρια, εξοπλισμό και άλλες ανθρωπογενείς κατασκευές.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να χαρτογραφούν το φεγγάρι για να ελπίζουν ότι θα εντοπίσουν περισσότερες τοποθεσίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη εξερεύνηση.

«Καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία εκτόξευσης της αποστολής Artemis με πλήρωμα, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους αστροναύτες μας, τον εξοπλισμό και την υποδομή μας όσο το δυνατόν ασφαλέστερα», δήλωσε ο Nicholas Schmerr, συν-συγγραφέας της έρευνας.

«Αυτό το έργο μας βοηθά να προετοιμαστούμε για αυτό που μας περιμένει στο φεγγάρι—είτε πρόκειται για δομές μηχανικής που μπορούν να αντέξουν καλύτερα τη σεληνιακή σεισμική δραστηριότητα είτε προστατεύουν τους ανθρώπους από πραγματικά επικίνδυνες ζώνες» πρόσθεσε.

Πηγή: www.marthastewart.com