Το 2024 ορίστηκε ως Έτος της Καμήλας επειδή μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο στην κλιματική αλλαγή

Τζένη Ντεμιράι
Το 2024 ορίστηκε ως Έτος της Καμήλας επειδή μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο στην κλιματική αλλαγή

Πώς τα καμηλοειδή θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Τον Ιανουάριο του 2018 αποφασίστηκε το 2024 να είναι Διεθνές Έτος Καμηλοειδών, αφού τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν μεταξύ άλλων τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην κλιματική αλλαγή τα 6 είδη καμηλοειδών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα καμηλοειδή μπορούν συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ έχουν και ισχυρή πολιτιστική σημασία για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Δεδομένου αυτού, σκοπός είναι το έτος να αναδείξει πώς τα καμηλοειδή είναι το κλειδί για τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων νοικοκυριών σε περισσότερες από 90 χώρες.

Πώς τα καμηλοειδή θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Ο Yubak Dhoj GC, προσωρινός εκπρόσωπος του Food and Agriculture Organization στο Ιράν, δήλωσε, μιλώντας για τη σχέση των καμηλοειδών με την κλιματική αλλαγή:

«Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες χώρες και πληθυσμούς. Οδηγεί σε απώλεια αγροτικών μέσων διαβίωσης, υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και διαταραχές στην αλυσίδα τροφίμων. Επιπλέον, οι αυτόχθονες κοινότητες, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη βιοποικιλότητα για τη διαβίωσή τους, αντιμετωπίζουν αυξημένη ευπάθεια καθώς η βιοποικιλότητα συνεχίζει να μειώνεται».

Camelids.jpg

Πηγή: pexels

Εδώ και αιώνες, οι καμήλες συντηρούν Βεδουίνους, νομάδες και ποιμενικές κοινότητες. Το γάλα, το κρέας και οι ίνες από τα 6 είδη καμηλοειδή (καμήλες, βακτριανές καμήλες, λάμα, αλπακά, βικούνιες και γουανάκοι) αποδεικνύουν τη ζωτική σημασία τους στην τροφική αλυσίδα. Εκτός αυτού, όμως, καμηλοειδή σε αρκετές χώρες και πολιτισμούς χρησιμοποιούνται και ως μεταφορικά μέσα.

Το γεγονός ότι δεν επηρεάζονται από ακραίες καιρικές συνθήκες και μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, είναι ο κύριος λόγος που θεωρείται ότι τα καμηλοειδή μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον άνθρωπο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο επίσημο βίντεο του FAO για τον Διεθνές Έτος Καμηλοειδών ακούγεται μεταξύ άλλων να αναφέρεται: Τα καμηλοειδή «θα βοηθήσουμε στην δημιουργία ανθεκτικότητας όσο το κλίμα μας θα αλλάζει. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που εμφανίζονται στον πλανήτη».

Camelids.jpg

Πηγή: Pexels

Το 2024 ανακηρύσσεται ως Έτος της Καμήλας από την Σαουδική Αραβία

Εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη, την αξία των καμηλοειδών αναδεικνύει φέτος και η Σαουδική Αραβία, η οποία ανακήρυξε το 2024 ως το Έτος της Καμήλας.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής συνδέεται πολιτισμικά σε μεγάλο βαθμό με το συγκεκριμένο θηλαστικό. Η παράδοση ορίζει την καμήλα ως εθνικό ζώο της Σαουδικής Αραβίας λόγω της συμβολής της στον βιοπορισμό των ανθρώπων της και του αποτυπώματος της στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας στους τομείς της τέχνης, της χειροτεχνίας, της λογοτεχνίας και του τρόπου ζωής των πολιτών του Βασιλείου.

camelids-(3).jpg

Πηγή: pexels

Εν μέσω προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα με την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τον κίνδυνο της ασφάλειας της βιοποικιλότητας, η καμήλα αναδεικνύεται ως ένα διαχρονικό σύμβολο ανθεκτικότητας, καθώς μπορεί να διανύσει έως και 150 χιλιόμετρα στην έρημο χωρίς νερό.

Πηγή κεντρικής εικόνας: pexels