Πώς να οργανώσεις με επιτυχία ένα εμπνευσμένο workshop ενδυνάμωσης γυναικών

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πώς να οργανώσεις με επιτυχία ένα εμπνευσμένο workshop ενδυνάμωσης γυναικών

4 ιδέες για να είναι εμπνευσμένο και δημιουργικό!

Αλήθεια, τι είναι τα workshops ενδυνάμωσης γυναικών; Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις γυναίκες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να εξασκήσουν την αυτο-φροντίδα τους και να υποστηρίξουν την προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία η μια της άλλης.

Αυτή η εκδήλωση μπορεί να φιλοξενηθεί στον χώρο εργασίας σου, σε κάποιο συνεδριακό χώρο, σ' ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα, στο σπίτι σου, σε κάποιον ειδικό χώρο εκδηλώσεων, ακόμα και σε κάποιο εναλλακτικό χώρο πολιτισμού. Σκοπός του workshop είναι η ουσιαστική σύνδεση των γυναικών μεταξύ τους, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών καθώς επίσης και η αλληλοϋποστήριξη που μπορεί να δείξουν οι γυναίκες μέσα στην ομάδα στα επαγγελματικά βήματα και τους στόχους κάθε μίας από αυτές.

Για να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο workshop ενδυνάμωσης γυναικών μπορείς απλώς να προσαρμόσεις όλα όσα ταιριάζουν στις ανάγκες της δικής σου ομάδας. Από παιχνίδια και δραστηριότητες, έως ομιλητές και παρουσιάσεις, υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορείς να εντάξεις στο workshop που σχεδιάζεις ώστε να πετύχει τον στόχο του.

1. Να είσαι επιλεκτική αλλά χωρίς να αποκλείεις άτομα

Πριν ξεκινήσεις να σχεδιάζεις τις δραστηριότητες, αποφάσισε ποιους στόχους θέλεις να επιτύχει αυτή η ομάδα. Είναι να βοηθηθούν αυτές οι γυναίκες να πετύχουν στο χώρο εργασίας τους ή να ενωθούν καλύτερα ως ομάδα; Όλα εξαρτώνται από την ηλικία, τους στόχους και την εμπειρία ζωής των συμμετεχόντων, επομένως είναι σημαντικό να έχεις μια ιδέα για το ποιος θα παρακολουθήσει αυτό το workshop. Εάν πρόκειται για ένα κλειστό workshop με περιορισμένο αριθμό θέσεων, ζήτα από τους αιτούντες να υποβάλουν σύντομο βιογραφικό ή δήλωση αποστολής, ώστε να βεβαιωθείς ότι όλοι θα συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, μπορείς να αποφύγεις τον αποκλεισμό ατόμων που θέλουν να παρευρεθούν προσφέροντας υποτροφία ή εκπτωτικά εισιτήρια σε όσους δεν μπορούν να το υποστηρίξουν οικονομικά.

2. Νοίκιασε έναν αξέχαστο χώρο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχει επιτυχία η εκδήλωση είναι η επιλογή ενός κατάλληλου χώρου που θα την φιλοξενήσει. Η ενοικίαση ενός μεγάλου, ανοικτού πολυχώρου συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ιδεών για workshops ενδυνάμωσης, επειδή προσφέρουν μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων. Επίλεξε έναν χώρο που διαθέτει όλες τις ανέσεις που χρειάζεται η ομάδα έτσι ώστε όλες να μείνουν ευχαριστημένες.

3. Επίλεξε προσεκτικά τους ομιλητές σου

Η επιλογή των ανθρώπων που θα μιλήσουν στο σεμινάριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να μελετήσεις. Για να επιλέξεις τους κατάλληλους ομιλητές πρέπει πρώτα να έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου το concept του workshop. Μπορείς να φιλοξενήσεις γυναίκες καριέρας που έχουν ήδη διακριθεί στον δικό τους εργασιακό χώρο ή κάποιους επαγγελματίες που κινούνται σ΄έναν τελείως διαφορετικό χώρο από τον δικό σας, για να σας μεταδώσουν τις γνώσεις τους.

4. Σχεδίασε ένα πολυπολιτισμικό workshop μαγειρικής

Τώρα που τα reality μαγειρικής έχουν την τιμητική τους αλλά και με τη στροφή που έχουμε κάνει όλοι προς τη δημιουργική κουζίνα, μάλλον η ιδέα ενός workshop με θέμα την πολυπολιτισμικότητα θα προσφέρει εμπειρίες και γνώσεις σε όλη την ομάδα. Μπορείς να φιλοξενήσεις γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου οι οποίες όχι μόνο μπορούν να μιλήσουν για τον τόπο και τις δυνατότητες που έχουν εκεί να αναπτυχθούν επαγγελματικά, αλλά να δοκιμάσεις και γεύσεις από την παραδοσιακή κουζίνα τους.