Kiran Shaw: η ισχυρή γυναίκα της Ινδίας που εμπνέει με το έργο της

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Kiran Shaw: η ισχυρή γυναίκα της Ινδίας που εμπνέει με το έργο της

Πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες γυναίκες τόσο με την προσωπικότητα όσο και με το έργο που επιτελούν στην κοινωνία. Κι ενώ οι πολιτικοί, οι ηθοποιοί και οι επιστήμονες κερδίζουν τη μεγαλύτερη δημοτικότητα για το σπουδαίο έργο τους, υπάρχουν και κάποιες άλλες γυναίκες που εμπνέουν με τη δουλειά και το όραμά τους γυναίκες αλλά και άντρες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.

Μια από αυτές είναι και η Kiran Mazumdar Shaw, η οποία συνεχίζει να ενδυναμώνει γυναίκες όπως εσένα κι εμένα, μέσα από τη σκληρή δουλειάς της.Το γεγονός ότι ακούμε λιγότερα πράγματα για κάποιες γυναίκες δε σημαίνει πως μπορεί να επηρεάσει το πόσο εκπληκτικό έργο επιτελούν και σε καμία περίπτωση δεν τις εμποδίζει να κάνουν αξιέπαινες πράξεις. Η Kiran Mazumdar Shaw , είναι Εκτελεστική Πρόεδρος της εταιρίας Biocon, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοφαρμακευτικών προϊόντων της Ινδίας, η οποία κατάφερε πρόσφατα να βρίσκεται στη λίστα με τις ισχυρότερες γυναίκες της Ινδίας στη Fortune India για την επιρροή της στον επιχειρηματικό κόσμο.

Κι ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υγείας λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία της βοήθησε τη χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με το Fortune India, η Biocon χορήγησε σε ασθενείς στη χώρα της το νέο βιολογικό φάρμακο, Itolizumab, εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων της Ινδίας τον περασμένο Ιούλιο.

https://www.instagram.com/p/BvXIWPHDRzp

Αυτό το φάρμακο βοηθά στη θεραπεία του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκίνης, κάτι που χαρακτηρίζεται από πυρετό και δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων σε ασθενείς με Covid-19. Εκτός από αυτό, η Biocon, υπό την ηγεσία της Kiran Shaw κατάφερε επίσης να λάβει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων της Ινδίας για επείγουσα χρήση του CytoSorb, μιας συσκευής κάθαρσης του αίματος. Και αυτό είναι ένα ακόμα επαναστατικό εργαλείο για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του εν λόγου συνδρόμου, για τους ασθενείς με Covid-19.

Κι ενώ αυτές οι δύο επαναστατικές μέθοδοι αποτελούν από μόνες τους σημαντικές εξελίξεις για την υγεία των συμπολιτών της, πολλά άλλα σημάδια προόδου αποδεικνύουν ότι η Kiran Shaw είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ποια είναι όμως η Kiran Shaw;

Γεννημένη στο Pune της Μαχαράστρα της Ινδίας, η Kiran ήταν ένα από τα πιο λαμπρά παιδιά μεταξύ των συνομηλίκων της. Ο πατέρας της εργαζόταν ως επικεφαλής ζυθοποιίας στο United Breweries, μια τοπική εταιρία ζυθοποιίας στην Ινδία, και επιθυμούσε πολύ η κόρη του να ακολουθήσει τον ίδιο επαγγελματικό δρόμο με τον ίδιο. Γι 'αυτό της συνέστησε να ασχοληθεί με την επιστήμη της ζύμωσης, παρόλο που δεν ήταν και ένας συνηθισμένος τομέας για τις γυναίκες.

https://www.instagram.com/p/BvTyJ11Des3

Η Kiran Shaw ολοκλήρωσε την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Bangalore παίρνοντας το πτυχίο της ζωολογίας (παρόλο που ήθελε να ακολουθήσει την Ιατρική). Σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα της, μετέβει αργότερα στο Ballarat College, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία για να σπουδάσει βύνη και ζυθοποιία.

Είναι παντρεμένη με τον John Shaw, τον δισεκατομμυριούχο Ινδό επιχειρηματία από το 1990. Μιλώντας για τη γνωριμία τους είχε πει συγκεκριμένα: «Όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά σε μια κοινωνική συγκέντρωση διαπιστώσαμε ότι είχαμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα όπως η τέχνη, το γκολφ και το γεγονός ότι και οι δυο ήμασταν μόνοι. Έτσι αποφασίσαμε να περάσουμε χρόνο ο ένας με τον άλλον».

Θέλοντας να είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα -παρά τα δισεκατομμύρια του συζύγου της- η Kiran αγόρασε μετοχές από την Unilever.

https://www.instagram.com/p/BvTzOqbDon8

Πριν αναλάβει τη Biocon, η Kiran αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Βλέπεις δεν ήταν εύκολο για μια γυναίκα στην Ινδία να καταπιάνεται με «αντρικές δουλειές». Έχοντας το πτυχίο της στην ζυθοποιία δεν κατάφερε να βρει δουλειά στην Ινδία. Έτσι μετακόμισε στη Σκωτία για να βρει καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Ωστόσο, πριν από αυτό, είχε συναντήσει τη Leslie Auchincloss, την ιδρυτρια της Biocon Biochemicals Limited, στο Cork της Ιρλανδίας.

Αφού δούλεψε στην εταιρεία για λίγο, επέστρεψε στην Ινδία, για να ξεκινήσει την Biocon το 1978. Στην αρχή, το γραφείο της βρισκόταν στο γκαράζ του σπιτιού που νοίκιαζε στο Μπανγκαλόρ. Εκείνη η περίοδος ήταν που της έδωσε όμως ώθηση. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο BBC News, η Kiran είπε χαρακτηριστικά: «Ήμασταν επιχειρηματίες πρώτης γενιάς που προσπαθούσαμε να ξεκινήσουμε επιχειρήσεις με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας , είτε επρόκειτο για IT και υπηρεσίες, είτε για την δική μου επιχείρηση βιοτεχνολογίας. Ήταν μια εποχή όπου υπήρχε τεράστια ενέργεια...».