Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν ό τι χρειαζόμασταν για να συνέλθουμε αυτό το καλοκαίρι!

Κατερίνα Ιωακείμ
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν ό τι χρειαζόμασταν για να συνέλθουμε αυτό το καλοκαίρι!

Έπειτα από έναν χειμώνα αγωνίας και μιζέριας, ο 22χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς μας θύμισε από τα χωμάτινα κορτ του Roland Garros ότι αξίζει να ελπίζεις, να ονειρεύεσαι, να διεκδικείς. 

Περάσαμε δύσκολα. Πολύ δύσκολα. Σε μια στιγμή μέσα άλλαξε ο κόσμος όλος. Κλειστήκαμε στο σπίτι, ένας ιός μας απαγόρευσε να βλέπουμε τους αγαπημένους μας, να ανασαίνουμε ελεύθερα, να βρισκόμαστε με φίλους στα αγαπημένα μας στέκια, να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, να τρέχουμε σε μια αγκαλιά όταν τίποτα δεν πάει καλά, να επικοινωνούμε. Είδαμε τις επιχειρήσεις μας να κατεβάζουν ρολά (χωρίς κανείς να μπορεί να μας πει πότε θα σηκωθούν ξανά), χάσαμε ανθρώπους πολλούς, φοβηθήκαμε πολύ.

Οι πρώτες λαμπερές μέρες του καλοκαιριού μας βρήκαν μουδιασμένους, να αγωνιούμε για το εμβόλιο, να αγχωνόμαστε αν τελικά όλα θα πάνε καλά ή από Σεπτέμβρη θα κλειστούμε πάλι μέσα.

Κυριακή νωρίς το απόγευμα, στις 4 μμ, κάτω από τον ζεστό ήλιο του Παρισιού, ο 22χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς περπάτησε στα χωμάτινα κορτ του Roland Garros, χαμογέλασε στην κάμερα και μας θύμισε αυτό το σημαντικό που μέσα στην τρέλα της πανδημικής κρίσης είχαμε ξεχάσει: Είναι καλό να ονειρεύεσαι! Είναι σωτήριο να ελπίζεις! Η προσμονή, ο χρόνος αυτός που περνάει από τη στιγμή που θα θέσεις έναν στόχο μέχρι τη στιγμή που θα τον κατακτήσεις είναι αξία ανεκτίμητη. Οι παλμοί της καρδιάς σου που χοροπηδάνε σαν τρελοί όταν καταλαβαίνεις πως το πιο τρελό σου όνειρο γίνεται πραγματικότητα... Υπάρχει πιο αναζωογονητικό συναίσθημα;

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γράφει ιστορία στο χώμα! Το Roland Garros που μας έκανε να ξεχάσουμε τη βροχή

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πολλά χρόνια πριν, μικρό παιδί ακόμα τόλμησε να ονειρευτεί κάτι που απαγορευόταν να ονειρευτεί! Έλληνας τενίστας δεν τολμούσε ποτέ να ελπίσει πως θα έφτανε μια μέρα να διεκδικήσει τρόπαιο τουρνουά του Grand Slam!

Σαν δημοσιογράφος που υπηρέτησε χρόνια το αθλητικό ρεπορτάζ, στη χρυσή εποχή των ολυμπιακών αθλημάτων, για την Ελλάδα, σε διαβεβαιώνω ότι οι τενίστες μας δεν τολμούσαν ποτέ να δηλώσουν κάτι τέτοιο. Θα γελούσε ο κόσμος όλος. Όχι γιατί δεν είχαν ταλέντο αλλά γιατί δεν υπήρχε (για λόγους που δεν είναι της παρούσης) ο μηχανισμός και η στήριξη για να φτάσουν ως εκεί. Κι όμως. Ο Στέφανος πίστευε ότι θα τα καταφέρει.

Και τα κατάφερε! Και είχε νικήσει πριν καν χτυπήσει το πρώτο σερβίς. Ξέρεις γιατί; Γιατί η παρουσία του στον τελικό του Roland Garros δεν θεωρήθηκε από κανέναν "θαύμα" ή "πυροτέχνημα".


https://www.instagram.com/p/CQFEFQ9ny0w/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

5 λεπτά πριν τον τελικό πέθανε η γιαγιά του

Ο 22χρονος Τσιτσιπάς μπήκε στο γήπεδο να αντιμετωπίσει έναν από τους σπουδαιότερους τενίστες όλων των εποχών, τον 34χρονο Novak Djokovic, έπιασε τη ρακέτα του να ζήσει την μεγαλύτερη στιγμή του ως αθλητής μέχρι σήμερα, με καρδιά ραγισμένη. Πέντε λεπτά πριν το πρώτο σερβίς έμαθε πως η πέθανε η γιαγιά του.

Συμβαίνει αυτό στον αθλητισμό πολύ συχνά. Ακριβώς πριν τον αγώνα όπου χρειάζεσαι κάθε σταγόνα αυτοσυγκέντρωσης, κάτι συμβαίνει και η σκέψη σου υπάρχει ο κίνδυνος να ταξιδέψει αλλού την πιο κρίσιμη στιγμή, στον πιο κρίσιμο πόντο.

Γι΄ αυτό οι πρωταθλητές είναι οι super heroes που μας δίνουν έμπνευση και κουράγιο να συνεχίσουμε. Γι' αυτό οι πρωταθλητές μας είναι ό τι ακριβώς χρειαζόμασταν αυτό το καλοκαίρι για να βρούμε το χαμόγελο, την ελπίδα, τα όνειρά μας και να προσπεράσουμε τα "αν" και τα "μήπως" που μας κρατάνε πίσω. Να σφίξουμε τη γροθιά, όπως εκείνοι και να το παλέψουμε.

«Θα ήθελα να πω ότι ανεξαρτήτως της ημέρας, των συνθηκών ή της κατάστασης, αυτή είναι μια ημέρα που είναι εντελώς αφιερωμένη σε αυτήν και μόνο αυτήν. Σε ευχαριστώ που μεγάλωσες τον πατέρα μου. Χωρίς αυτόν τίποτα δεν θα ήταν δυνατό», γράφει ο Στέφανος για τη γιαγιά του και μας θυμίζει κάτι ακόμα: Αν αγαπάς, μην ξεχνάς να το δείχνεις κιόλας!



Δεν έχασε ο Τσιτσιπάς, νίκησε ο Djokovic!

Κι αν το πιτσιρίκι σου έρθει με κλαμμένα μαγουλάκια να σε ρωτήσει γιατί έχασε ο Στέφανος, εσύ να του πεις ότι δεν έχασε ο Στέφανος αλλά κέρδισε ο Τζόκοβιτς. Αυτός ο ζωντανός θρύλος των κορτ που πέρασε μέσα από έναν πόλεμο όρθιος, χωρίς να χάσει στιγμή το όραμά του. Αυτός ο σπουδαίος πρωταθλητής που μαζί με την γυναίκα του ίδρυσαν έναν οργανισμό με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά. Αυτός ο σημαντικός άνθρωπος που έχει δώσει εκατομμύρια για να στηρίξει παιδιά που το είχαν ανάγκη, να ζήσουν με αξιοπρεπεία, να διαβάσουν, να μορφωθούν, να αθληθούν.

Ο συγκλονιστικός χτες Djokovic κέρδισε το Rolan Garros επικρατώντας του Στέφανου Τσιτσιπά 3-2 (6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4) για να φτάσει τελικά τους 19 τίτλους σε τουρνουά του Grand Slam.



Θα επιστρέψει πιο έμπειρος, πιο δυνατός...

Στον υψηλό πρωταθλητισμό όλα μετράνε. Η στιγμή, η προετοιμασία, η εμπειρία. Και ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα επιστρέψει πιο δυνατός σύντομα να διεκδικήσει με ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες το Roland Garros. Το είπε άλλωστε κι ο ίδιος μετά τον μεγάλο του αγώνα:

«Ήταν μια πολύ μεγάλη "μάχη" σήμερα, προσπάθησα όσο περισσότερο μπορούσα, με όλες μου τις δυνάμεις. Έπαιξα πρώτη φορά σε έναν μεγάλο τελικό, είμαι πολύ χαρούμενος για τη διαδρομή μου μέχρι σήμερα. Ο Νόλε, όμως μας έχει δείξει πόσο μεγάλος πρωταθλητής είναι και πόσο σπουδαίες εμφανίσεις μπορεί να κάνει. Πρέπει να πω ότι εμπνέομαι από όσα έχει πετύχει και θα ήμουν ευτυχισμένος ακόμη και αν καταφέρω να πετύχω τα μισά στην υπόλοιπη καριέρα μου. Είναι μια ομαδική προσπάθεια, μπορεί να φαίνονται μόνο οι αθλητές, όμως υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα πίσω μας. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα με τους φιλάθλους ξανά στο γήπεδο. Η ομάδα μου με στήριξε, με βοηθά να φτάσω στους στόχους μου, είναι μια δύσκολη επιδίωξη και ευχαριστώ το Ρολαντ Γκαρός για δύο υπέροχες εβδομάδες. Ελπίζω να επιστρέψω και να χαρίσω ξανά ένα ωραίο θέαμα στον κόσμο».

ΓΙΑΤΙ Ο NADAL ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ

(Οι νικητές του Roland Garros από το 2000 ως σήμερα)

2021 Novak Djokovic, Serbia

2020 Rafael Nadal, Spain

2019 Rafael Nadal, Spain

2018 Rafael Nadal, Spain

2017 Rafael Nadal, Spain

2016 Novak Djokovic, Serbia

2015 Stan Wawrinka, Switzerland

2014 Rafael Nadal, Spain

2013 Rafael Nadal, Spain

2012 Rafael Nadal, Spain

2011 Rafael Nadal, Spain

2010 Rafael Nadal, Spain

2009 Roger Federer, Switzerland

2008 Rafael Nadal, Spain

2007 Rafael Nadal, Spain

2006 Rafael Nadal, Spain

2005 Rafael Nadal, Spain

2004 Gaston Gaudio, Argentina

2003 Juan Carlos Ferrero, Spain

2002 Albert Costa, Spain

2001 Gustavo Kuerten, Brazil

2000 Gustavo Kuerten, Brazil