Έξαλλος ο Pedro Almodóvar: Δεν θα αποφασίζει το Instagram με ποιους θα μιλάμε!

Μαρία Ροδίτη
Έξαλλος ο Pedro Almodóvar: Δεν θα αποφασίζει το Instagram με ποιους θα μιλάμε!

Το Instagram «κατέβασε» το poster της νέας ταινίας του διάσημου σκηνοθέτη, το οποίο απεικονίζει μια γυναικεία θηλή να τρέχει γάλα. «Το Instagram δεν έχει καρδιά», λέει ο Pedro Almodóvar!

Πριν μερικές ημέρες αναρτήθηκε στο Instagram η αφίσα της νέας ταινίας του διάσημου σκηνοθέτη, Pedro Almodóvar. Η ταινία λέγεται Parallel Mothers, αποτελεί ωδή στη μητρότητα και η αφίσα της απεικόνιζε μια γυναικεία θηλή που στάζει γάλα.

Αυτό ήταν αρκετό για να προχωρήσει το Instagram σε ban και στην ουσία να «κατεβάσει» την ανάρτηση θεωρώντας τη προκλητική. Τι ήταν να γίνει αυτό; Ο Pedro Almodóvar δεν έμεινε άπραγος και ξέσπασε.

Κατερίνα Ιωαννίδου: Η εθελόντρια δασοπυροσβέστης μιλά και στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα

Η υπόθεση της ταινίας

Η ταινία Parallel Morthers, με πρωταγωνίστρια την Penelope Cruz, έχει αφίσα, η οποία αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την αγαπημένη θεματική του Pedro Almodóvar, που δεν είναι άλλη από τη μητρότητα.

Δύο γυναίκες, η Janis και η Ana, γνωρίζονται στο δωμάτιο τοκετού ενός νοσοκομείου. Και οι δύο είναι singles και οι δύο συνέλαβαν παιδί κατά λάθος. Η Janis είναι μεσήλικη και δεν το μετανιώνει. Η Ana, όμως, είναι έφηβη, φοβισμένη και τραυματισμένη. Η Janis προσπαθεί να την ενθαρρύνει, ενώ κυκλοφορούν στους διαδρόμους του νοσοκομείου σαν υπνοβάτες. Οι λίγες κουβέντες που ανταλλάσσουν δημιουργούν έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους, ο οποίος εξελίσσεται και αλλάζει τις ζωές τους.



Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας που θα κάνει πρεμιέρα την 1η Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας και το poster της οποίας προκάλεσε τόση συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έξαλλος ο διάσημος σκηνοθέτης

Μετά το περιστατικό με το «κατέβασμα» της φωτογραφίας με τη γυναικεία θηλή που στάζει γάλα, ο Almodóvar ξέσπασε και ανέφερε την Πέμπτη (12/8) ότι η κοινωνία μας πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να μην επιτρέπει σε έναν αλγόριθμο να αποφασίζει τι επιτρέπεται και δεν επιτρέπεται να δουν οι χρήστες.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση προτού τα μηχανήματα αποφασίσουν τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Pedro Almodóvar μετά το ban που «έφαγε» το poster της ταινίας του με τη γυναικεία θηλή λόγω του γυμνού.

https://www.instagram.com/p/CSWzoudqviT/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Και νομίζω ότι ο Pedro τα λέει μια χαρά! Δεν θα μπορούσε να τα πει καλύτερα! Για ποιον λόγο θα πρέπει το Instagram να ρίχνει ban σε ένα «γυμνό» θέαμα που αποτυπώνει το μεγαλείο της μητρότητας; Που αποτυπώνει τον θηλασμό; Που αποτυπώνει την πρώτη εικόνα που βλέπει ένα βρέφος που μόλις γεννιέται; Γιατί, δηλαδή, θα πρέπει αυτή η εικόνα να θεωρείται ταμπού και «προκλητικό γυμνό» στον κόσμο του Instagram και των social media, όταν στην πραγματικότητα είναι ό,τι πιο φυσιολογικό υπάρχει;

Η «συγγνώμη» του Instagram και το κίνημα #FreeTheNipple

Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε αυτήν την εικόνα, Javier Jaen, χρειάστηκε να την αναρτήσει δύο φορές στο Instagram μιας και την πρώτη η πλατφόρμα την «κατέβασε». Το Instagram, ωστόσο, ζήτησε «συγγνώμη» για αυτήν την ενέργειά του και, μάλιστα, αναγνώρισε το «καλλιτεχνικό πλαίσιό» της.

Ο Almodóvar, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τους χιλιάδες χρήστες του Instagram που συνέχιζαν να ανεβάζουν την εν λόγω φωτογραφία ακόμα κι όταν το μέσο την είχε «κατεβάσει».

https://www.instagram.com/p/CSIKlvIq79R/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Πετύχατε να βάλετε το μυαλό πάνω από τον αλγόριθμο, που αποφασίζει τι είναι ή τι δεν είναι άσεμνο ή προσβλητικό, και να επιτρέψετε στην αφίσα να κυκλοφορήσει ελεύθερα», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Όσες πληροφορίες κι αν έχει ο αλγόριθμος, δεν θα έχει ποτέ την καρδιά της κοινής λογικής».

Και ο διάσημος Ισπανός σκηνοθέτης μπορεί να τα λέει πολύ σωστά, όμως- δυστυχώς- τα social media και ο αλγόριθμός τους παρακολουθεί τα πάντα.

Το Facebook και το Instagram παρακολουθούν με ποιους αλληλεπιδρούμε, τι βλέπουμε, τι αγοράζουμε και περνάει πια από τον «τοίχο» μας μόνο σχετικά posts. Όσο για τους φίλους μας; Το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι πια σχεδόν αόρατο.

Αλήθεια, αξίζει να έχουμε έναν «ταγό» στη ζωή μας – τα social media μας για την ακρίβεια- που να ξέρει τα πάντα, να παρακολουθεί τα πάντα και να κάνει ό,τι «αυτός» νομίζει για εμάς;

Food for thought!

Πάντως, μετά από αυτό το περιστατικό έχει δημιουργηθεί σε Instagram και Facebook το κίνημα #FreeTheNipple, που χρησιμοποιείται από πολλούς καλλιτέχνες και celebrities για την απεικόνιση καλλιτεχνικών φωτογραφιών με γυναικείες θηλές. Αξίζει να σημειωθεί πως για τις ανδρικές θηλές το Instagram δεν ρίχνει ban.

Photos: AP Images