Η ζωγράφος που καταπολεμά τη θαλασσοφοβία της μέσα από την τέχνη- Μπορείς κι εσύ!

Μαρία Ροδίτη
Η ζωγράφος που καταπολεμά τη θαλασσοφοβία της μέσα από την τέχνη- Μπορείς κι εσύ!

Η Andreea Berindei ζωγραφίζει ωκεανούς, μανιασμένες θάλασσες και παραλίες και προσπαθεί μέσα από τη δημιουργία να καταπολεμήσει τη θαλασσοφοβία της.

Η Andreea Berindei είναι ζωγράφος από την Καλιφόρνια, η οποία λατρεύει να ζωγραφίζει ωκεανούς. Η καλλιτέχνιδα αποτυπώνει στον καμβά της μανιασμένες και φουρτουνιασμένες θάλασσες- κατά βάση- χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα.

Πραγματικά, το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό που οι πίνακες μοιάζουν με φωτογραφίες, με την αποτύπωση της εικόνας του άγριου ωκεανού στον φωτογραφικό φακό.

Πίσω, όμως, από όλη αυτήν τη δημιουργικότητα κρύβεται μια μεγάλη φοβία της: η θαλασσοφοβία.

Iris Apfel: Fashion icon ετών 100 - Γιατί η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός

Ζωγραφίζει ωκεανούς αλλά φοβάται… τη θάλασσα

Η Andreea βάζει όλη της την τέχνη, ώστε οι ωκεανοί που ζωγραφίζει να γοητεύουν αμέσως το μάτι του παρατηρητή και να τον κάνουν να αισθάνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, μπροστά σε μια παλίρροια που σιγά-σιγά ξεθυμαίνει, μπροστά σε βραχώδεις ακτές.

Η καλλιτέχνιδα, ωστόσο, φοβάται πολύ το νερό και ειδικότερα τις θάλασσες. «Αυτό που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι παλεύω με τη θαλασσοφοβία, τον φόβο των τεράστιων ποσοτήτων νερού», εξομολογείται η Berindei στο My Modern Met.

https://www.instagram.com/p/CObMlVFhOwQ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Και συμπληρώνει: «Ζωγραφίζω νερά και εκπλήσσομαι που δεν παραλύει το μυαλό μου στη θέα αυτού του έργου. Η αποτύπωση των ωκεανών στον καμβά μου – κατά κάποιον τρόπο- με βοηθά να καταπολεμήσω τη θαλασσοφοβία».

Η Andreea δίνει μάθημα ζωής

Η Andreea Berindei εμπλουτίζει τα «ζωντανά» έργα τέχνης της με ουρανούς, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει στον παρατηρητή την αίσθηση και την ατμόσφαιρα ότι βρίσκεται σε μια παραλία.

Κι αν αυτή η υπερπροσπάθεια και ο αγώνας της ενάντια στη φοβία της δεν είναι μάθημα ζωής, τότε ποιο είναι;

Η Καλιφορνέζα ζωγράφος έχει μια άλλη- εντελώς θετική- οπτική των πραγμάτων και ακόμα και κάτι τόσο φοβερό για την ίδια, όπως η θαλασσοφοβία, προσπαθεί να το «πολεμήσει» μέσα από τη δημιουργία.

Παλεύει, προσπαθεί, φοβάται ενίοτε όταν έρχεται σε επαφή- έστω και μέσω του καμβά- με τους ωκεανούς, όμως στο τέλος συνειδητοποιεί τι αριστουργήματα έχει φτιάξει. Και κάπως έτσι βάζει για λίγο στην άκρη τον φόβο της.



Η Andreea έχει έναν θετικό τρόπο αντιμετώπισης της ζωής, έναν τρόπο «αναίμακτης» πάλης με κάθε τι που την τρομάζει και αυτό προσπαθεί να περάσει σε όλο τον κόσμο: ότι μέσα από τη δημιουργία και τη δημιουργικότητα μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα πάντα.

«Έχουμε όλοι ‘’δώρα’’ μέσα μας, τα οποία μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και να τα αναπτύξουμε», λέει η καλλιτέχνιδα.

«Αλλά μέχρι να βρούμε χρόνο να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, γιατί ήρθαμε σε αυτήν τη Γη, αυτά τα δώρα παραμένουν αδρανή. Εξαρτάται από εμάς. Όταν επιλέγεις να ανακαλύψεις τα χαρίσματά σου, είσαι σε ένα μοναδικό μέρος. Είσαι στον δρόμο να ανακαλύψεις τι προορίζεσαι να κάνεις», προσθέτει.

Και κάπως έτσι δίνει σε όλους μας την ελπίδα ότι όλα- τα πάντα- μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί εμείς οι ίδιοι να το θέλουμε.

Photos: @andreea_ionela_berindei