Η βιβλιοθήκη που αντί για βιβλία έχει ... ανθρώπους γεμάτους γνώσεις!

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Η βιβλιοθήκη που αντί για βιβλία έχει ... ανθρώπους γεμάτους γνώσεις!

Η βιβλιοθήκη που βοηθά στην καταπολέμιση του σκοταδισμού και των προκαταλήψεων.

Οι περισσότερες βιβλιοθήκες έχουν ράφια που ξεχειλίζουν από καλά χαρτόδετα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο, περιτυλιγμένα σε γυαλιστερό πλαστικό ή δέρμα. Εδώ όμως πρόκειται για μια αλλιώτικη βιβλιοθήκη που είναι γεμάτη με γνώσεις κι εμπειρίες ανθρώπων!

Το 2000, μια ομάδα καινοτόμων στη Δανία δημιούργησε ένα διαφορετικό είδος βιβλιοθήκης - την Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη ή Menneskebiblioteket όπως λέγεται στα Δανέζικα.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια εκδήλωση σχεδιασμένη για το Φεστιβάλ Roskilde μετατράπηκε από τότε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπου οι «αναγνώστες» μπορούν να διαβάσουν ένα ανθρώπινο «βιβλίο» για μισή ώρα. Κάθε «τίτλος» προσφέρει μια ευκαιρία για διάλογο με δύσκολες ερωτήσεις, μια διαδικασία που η βιβλιοθήκη ελπίζει ότι θα βοηθήσει όλους να «μην κρίνουμε» ο ένας τον άλλον.

Influencers… της υπαίθρου: Η πανδημία μάς σύστησε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής των γυναικών

Η πρώτη ανθρώπινη βιβλιοθήκη οργανώθηκε από τον Ronni Abergel, τον αδελφό του Dany και τους συναδέλφους τους Asma Mouna και Christoffer Erichsen.

Ως τετραήμερη εκδήλωση σε φεστιβάλ, το έργο ήταν πειραματικό. Ωστόσο, πάνω από χίλιοι αναγνώστες ήρθαν να μελετήσουν τα διαθέσιμα ανθρώπινα βιβλία. Τα ίδια τα βιβλία επιλέχθηκαν για να αντιπροσωπεύουν συχνά παρεξηγημένες ή στερεότυπες ομάδες. Η αρχική βιβλιοθήκη ήταν μια επιτυχία που οδήγησε στην ίδρυση του Οργανισμού Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης, ο οποίος έκτοτε δανείζει ανθρώπινα βιβλία.


https://www.instagram.com/p/CSCQNEEMmmH/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι άνθρωποι μπορούν να είναι μέρος της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης με δύο τρόπους.

Κάποιος μπορεί να είναι εθελοντής -να γίνει «το βιβλίο» δηλαδή- και να προσφέρει από πρώτο χέρι γνώση μιας εμπειρίας ή ταυτότητας. Οι τίτλοι των ανθρώπινων βιβλίων είναι απλοί και ξεκάθαροι ως έννοιες. Μεταξύ της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης υπάρχουν βιβλία με τίτλο "Alcoholic", "Bipolar", "Depression" και "Convert". Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη ελπίζει ότι οι αναγνώστες θα επιλέξουν ένα θέμα, αλλά θα γνωρίσουν το «βιβλίο» καλύτερα και δεν θα μείνουν στο εξώφυλλο και τον τίτλο. Τα «εθελοντικά βιβλία» συμφωνούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους - μια δέσμευση που απαιτεί υπομονή, ενσυναίσθηση και ένα επίπεδο άνεσης στο μοίρασμα-.

Ένας άλλος τρόπος για να βιώσεις την Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη είναι ως αναγνώστης. Οι αναγνώστες ελέγχουν τα βιβλία για μισή ώρα και πρέπει να τα επιστρέψουν εγκαίρως. Η βιβλιοθήκη δημιουργεί ένα χώρο όπου οι αναγνώστες μπορούν να ακούσουν τις ιστορίες των βιβλίων και ενθαρρύνονται να κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις που πάντα αναρωτιόντουσαν αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία (ή ένιωσαν ότι ήταν ευγενικό) να τις κάνουν.


https://www.instagram.com/p/CT1ddDts22L/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Συγκεκριμένα, η βιβλιοθήκη ελπίζει ότι θα είναι «ένα μέρος όπου οι άνθρωποι -που διαφορετικά δεν θα μιλούσαν ποτέ- βρίσκουν χώρο για συνομιλία». Φυσικά κανένα «βιβλίο» δεν θα έχει την ίδια ακριβώς εμπειρία με κάποιο άλλο που μοιράζεται τον «τίτλο» του.

Ωστόσο, αυτή η εθελοντική ανθρώπινη σύνδεση προσφέρει ευκαιρίες για διαμόρφωση γνώμης σχετικά με ζητήματα που επηρεάζουν μια κοινότητα μιλώντας απευθείας σε ένα μέλος της εν λόγω ομάδας. Ο Οργανισμός Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης πραγματοποιεί σήμερα εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και μάλιστα έχει μόνιμες τοποθεσίες «δανεισμού γνώσεων» σε αρκετές πόλεις. Συνεργάζονται επίσης με εταιρείες ως ένας μάλλον μοναδικός πάροχος εκπαίδευσης για τη διαφορετικότητα και την ένταξη.



Η έρευνα έχει δείξει ότι η θετική αλληλεπίδραση με άτομα μπορεί να επηρεάσει την ανοχή και τις απόψεις ενός ατόμου για την ομάδα στην οποία ανήκει αυτό το άτομο. Όπως διατυπώθηκε από τον Bill Carney (ένα ανθρώπινο βιβλίο που χρησιμοποιεί τον τίτλο "Μαύρος ακτιβιστής") στο Forbes, «Είναι εύκολο να μισείς μια ομάδα ανθρώπων, αλλά είναι πιο δύσκολο να μισείς ένα άτομο...».

Πηγή φωτογραφιών: instagram.com/humanlibraryorganization/