Αφγανιστάν: Ο συγκινητικός τρόπος που τα αγόρια στέκονται δίπλα στα κορίτσια που δεν πάνε σχολείο

Μαρία Ροδίτη
Αφγανιστάν: Ο συγκινητικός τρόπος που τα αγόρια στέκονται δίπλα στα κορίτσια που δεν πάνε σχολείο

Οι μικροί Αφγανοί δείχνουν με περίσσιο θάρρος τη στήριξή τους στα κορίτσια που έχουν αποκλειστεί από την εκπαίδευση με εντολή των Ταλιμπάν.

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν δραματικό για το Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν, μετά από 20 χρόνια, ανακατέλαβαν την Καμπούλ κάνοντας τη ζωή των πολιτών και δη των γυναικών της χώρας ανυπόφορη.

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται πια να κυκλοφορήσουν στους δρόμους χωρίς τη συνοδεία νόμιμου συζύγου ή αδελφού, πολλές δεν επιτρέπεται να εργάζονται, όλες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το πρόσωπό τους με την μπούργκα, ενώ τα κορίτσια έχουν περιορισμούς στην εκπαίδευση.

Αφγανιστάν: Οι Αφγανές Ονειροπόλες της ρομποτικής αναζητούν τη σωτηρία τους

Οι ανακοινώσεις του Σαββάτου για την εκπαίδευση

Το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν ανακοίνωσε το Σάββατο (18/9) την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στις μαθήτριες.

«Τα κορίτσια στο Αφγανιστάν θα μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε την Τρίτη (21/9) ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καμπούλ για να ανακοινώσει την τοποθέτηση επιπλέον υπουργών και υφυπουργών στη νέα ανδροκρατούμενη κυβέρνηση των ακραίων Ισλαμιστών.



«Οριστικοποιούμε τα πράγματα... αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν για την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Το περασμένο Σάββατο το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν διέταξε τους καθηγητές και τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς και για τις μαθήτριες.

Οι αντιδράσεις Αφγανών αγοριών για την απαγόρευση στην εκπαίδευση των κοριτσιών

Ενώ, λοιπόν, ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με την επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία, τα αγόρια του Αφγανιστάν έχουν αρχίσει να αντιδρούν μέσα από τα social media.

Οι έφηβοι Αφγανοί ποζάρουν στο Twitter κρατώντας ταμπέλες στις οποίες εκφράζουν όσα νιώθουν για αυτήν την άδικη και άνιση μεταχείριση των συνομίληκων κοριτσιών.

Μία από τις φωτογραφίες που έγινε viral και έχει ήδη γίνει και hashtag στα social media γράφει: «Δεν πηγαίνουμε στο σχολείο χωρίς τις αδελφές μας».

Πολλά αγόρια, επίσης, στην Καμπούλ δείχνουν αλληλεγγύη στα κορίτσια με την απουσία τους από το σχολείο. «Δεν πήγα στο σχολείο σήμερα για να δείξω τη διαφωνία μου με τους Ταλιμπάν, και για να διαμαρτυρηθώ που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πάνε σχολείο», λέει ο μικρός Rohullah.

«Οι γυναίκες είναι η μισή κοινωνία μας. Αυτό δείχνει ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει. Δεν θα πάω σχολείο μέχρι να επιτραπεί η πρόσβαση και στα κορίτσια», προσθέτει.

Την ώρα, λοιπόν, που οι Ταλιμπάν δημιουργούν έναν κόσμο χωρίς καμία ελπίδα, χωρίς ανθρωπιά, χωρίς ενσυναίσθηση, έρχονται αυτά τα μικρά αγόρια να «γκρεμίσουν» αυτήν την ασχήμια.

Και μας θυμίζουν πως όσο υπάρχουν άνθρωποι- με όλη τη σημασία της λέξης- ο κόσμος θα μπορεί να γίνεται καλύτερος.