Ruthie Tompson: Έφυγε σε ηλικία 111 η γυναίκα που «μεγάλωσε» με τον Μίκι Μάους

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ruthie Tompson: Έφυγε σε ηλικία 111 η γυναίκα που «μεγάλωσε» με τον Μίκι Μάους

Η Ruthie Tompson ήταν η γυναίκα που σχεδίαζε δίπλα στον Walt Disney μερικούς από τους πιο αγαπημένους μας ήρωες της Disney.

Πώς είναι άραγε να ζεις δίπλα στον Μίκι Μάους, την Σταχτοπούτα, τη Χιονάτη και τους 7 Νάνους; Για όλους εμάς μοιάζει σαν ένα άπιαστο παιδικό όνειρο, για την Ruthie Tompson όμως ήταν η πραγματική της ζωή!

Πόσες ιστορίες θα μπορούσε να διηγηθεί ένας άνθρωπος που μεγάλωσε, έζησε και πέθανε δίπλα στον Μίκι Μάους; Μέσα στα stuidos του θρυλικού Walt Disney, με τις πομπίνες, τις κάμερες, τη φαντασία και την αδιάκοπη δουλειά που χρειαζόταν να γίνει να ολοκληρωθεί μία ταινία; Η γυναίκα που έμαθε να αγαπά τα παραμύθια δεν είναι πια στη ζωή για να μας τα διηγηθεί...

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στο Motion Picture and Television Fund στο Woodland Hills της Καλιφόρνια, η Ruthie Tompson έφυγε ήρεμη στον ύπνο της σε ηλικία 111 ετών. Συνήθιζε να λέει από μικρή πως «Ο Μίκυ Μάους και εγώ μεγαλώσαμε μαζί», μια φράση που πίστευε ακράδαντα, από μικρή μέχρι το τέλος της ζωής της.

Πώς είναι να ζεις ανάμεσα σε cartoons της Disney; Οι φωτογραφίες θα σε πείσουν

Η Ruthie Tompson αποτελούσε μια από τις πιο αγαπημένες συνεργάτιδες του θρυλικού Walt Disney. Όχι άδικα αν αναλογιστείς πως ήταν η γυναίκα που είχε να διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες από την The Walt Disney Company.

Ξεκινώντας επίσημα την καριέρα της ως ζωγράφος στο τμήμα Ink & Paint της εταιρείας, συνέχισε αργότερα να εκπληρώνει άλλους σημαντικούς ρόλους στο σχεδιασμό κινουμένων σχεδίων για να καταλήξει στο σημαντικό τμήμα τελικού ελέγχου των ταινιών.

Η ιστορία της ζωής της έχει μέσα όλη την μαγεία του Disney

Γεννήθηκε στο Πόρτλαντ στις 22 Ιουλίου 1910 και οι πρώτες της συναντήσεις με τη Disney ξεκίνησαν από την παιδική της ηλικία στη δεκαετία του 1920. Τότε η οικογένειά της μετακόμισε στην Καλιφόρνια από τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μεγαλώνοντας στο Χόλιγουντ δεν ζούσε πολύ μακριά από το νέο στούντιο κινουμένων σχεδίων της Disney Bros, που τότε βρισκόταν στη λεωφόρο Kingswell. Το 2010, θυμήθηκε ότι περπατούσε δίπλα στη βιτρίνα του καταστήματος σχεδόν καθημερινά ως παιδί και γοητεύτηκε από αυτό που έβλεπε μέσα.


https://www.instagram.com/p/CVBsYOqv1x8

«Υπήρχαν δύο κυρίες στο παράθυρο που ζωγράφιζαν», θυμόταν σε μια συνέντευξή της η Ruthie Tompson. «Δεν το είχα ξαναδεί αυτό, οπότε μια μέρα σταμάτησα να τις κοιτάξω. Έτσι κάθε μέρα, σταματούσα για να δω τι έκαναν. Έκανα αυτή τη στάση τόσο συχνά που κάποιος μια μέρα βγήκε και μου είπε: "Γιατί δεν μπαίνεις μέσα για να τις παρακολουθήσεις από κοντά;". Νομίζω ότι ήταν ο Walt Disney γιατί ήταν συνέχεια εκεί πέρα».

Αυτή η «πρόσκληση» ήταν η αρχή μιας μακράς σχέσης με την Disney Brothers. Μετά από αυτό, η Ruthie επισκεπτόταν το στούντιο αρκετά συχνά. «Θυμάμαι να κάθομαι και να βλέπω τον Ρόι να γυρίζει τα κινούμενα σχέδια σe ταινία», είχε πει η Tompson.


https://www.instagram.com/p/CU8VEMfP39K

Τα αδέλφια τραβούσαν επίσης φωτογραφίες από τα παιδιά της γειτονιάς που έτρεχαν και έπαιζαν για να τα χρησιμοποιήσουν μέσα στις ταινίες κινουμένων σχεδίων, δίνοντας σε κάθε παιδί πενήντα σεντ ως ανταμοιβή. Εκείνη πάντα πήγαινε στο μαγαζί με τις καραμέλες για να πάρει ένα γλυφιτζούρι. Μόνο μετά το λύκειο, σε ηλικία 18 ετών, η Tompson προσφέρθηκε να κάνει δουλειά στο στούντιο επί πληρωμή. Τα αδέρφια Disney της πρόσφεραν δουλειά επιτόπου, υποσχόμενοι ότι η έλλειψη δεξιοτήτων σχεδίασης ήταν ασήμαντη γιατί θα της μάθαιναν όλα όσα έπρεπε να ξέρει.

Από τις πρώτες μέρες της στο τμήμα μελάνης και βαφής, η Tompson εργαζόταν με τη Disney για σχεδόν 40 χρόνια. Το χέρι της ήταν σχεδόν σε κάθε κινούμενη ταινία της Disney - από την πρώτη της, τη Χιονάτη, μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε το 1975. Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για τη μηχανική της ικανότητα να καθοδηγεί τις κινήσεις της κάμερας για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων και, ως αποτέλεσμα, έγινε μία από τις τρεις πρώτες γυναίκες που έγιναν δεκτές στη Διεθνή Ένωση Φωτογράφων (Local 659 του IATSE).

Ως υπάλληλος με τη μεγαλύτερη ιστορία με τους Walt και Roy O. Disney, η Tompson τιμήθηκε για τις συνεισφορές της στην The Walt Disney Company και ονομάστηκε επίσημα Disney Legend το 2000.



Τώρα, η κληρονομιά της Tompson θα μείνει στη μνήμη και στις πολλές ταινίες που βοήθησε να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της περιόδου της στη Disney. «Η Ruthie ήταν ένας πραγματικός θρύλος της Disney», λέει ο σκηνοθέτης Leslie Iwerks. «Η Ruthie ήταν θρύλος και η δημιουργική της συνεισφορά στη Disney - από τη Χιονάτη και τους Επτά Νάνους έως τους Διασώστες - παραμένουν αγαπημένα κλασικά μέχρι σήμερα», προσθέτει ο Bob Iger, εκτελεστικός πρόεδρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της The Walt Disney Company.