Οι 13 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2021

Οι 13 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2021

Η Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών για το 2021 φτάνει με 13 γυναικοκτονίες.

Είναι από τις φορές που οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν ακριβώς τα συναισθήματα. Αυτά μιλάνε πολύ πιο δυνατά μόνα τους. Χωρίς να χρειάζονται φτιασιδώματα και περίτεχνα επίθετα. Γεγονότα που εισχωρούν στα άδυτα όχι μόνο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης αλλά κυρίως της κοινωνίας από κάθε άποψη. Ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων. Ως προς τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Ως προς το μέλλον μας.

Ο όρος «γυναικοκτονία» (σ.σ. δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου του) φιγούραρε στο feed πολλές φορές μέσα στο 2021. 13 για την ακρίβεια. Δυστυχώς. Γυναίκες κάθε ηλικίας που έπεσαν θύματα των συντρόφων ή των συζύγων τους, νυν και πρώην, και είδαν το νήμα της ζωής τους να κόβεται βίαια στερώντας τους το δικαίωμα στην ελπίδα και αφήνοντας πίσω τους οικογένειες και παιδιά.



Λίγο πριν φτάσουμε, λοιπόν, στο τέλος του έτους και με αφορμή την Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, φέρνουμε ξανά στο μυαλό τις 13 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα για να λειτουργήσουν αφενός ως μία ενθύμηση των γυναικών που χάθηκαν τόσο άδικα, αφετέρου για να βοηθήσουν στην κινητοποίηση παντός τομέα, με ατομική ή συλλογική ευθύνη, να δράσει για να μην αναβιώσουμε στο μέλλον το ζοφερό παρελθόν.

Η γυναικοκτονία της Βασιλικής στα Χανιά

Στις 17 Ιανουαρίου, η 54χρονη Βασιλική, μητέρα τριών παιδιών, δολοφονήθηκε από τα χέρια του 48χρονου συντρόφου του με 14 μαχαιριές. Δράστης και θύμα έμεναν μαζί στα Μεσκλά των Χανίων, ενώ μετά την ομολογία του ο Νορβηγός ισχυρίστηκε ότι δε θυμόταν τίποτα γιατί ήταν υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Ο δράστης πήρε, μάλιστα, τηλέφωνο την 16χρονη κόρη της Βασιλικής για να την ενημερώσει ότι σκότωσε τη μητέρα της αλλά και ότι σκόπευε να αυτοκτονήσει. Στους αστυνομικούς φέρεται πως είπε: «Έχω πολεμήσει στο Αφγανιστάν, είμαι μαχητής».

Η γυναικοκτονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά

Στις 11 Μαΐου, ο 32χρονος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος σκότωσε την 20χρονη σύζυγό του, ενώ στη συνέχεια σκηνοθέτησε ένα σκηνικό σαν από εισβολή συμμορίας ληστών.

«Η Καρολάιν μού έλεγε πως ένιωθε εγκλωβισμένη σε αυτή τη σχέση, ότι ασχολείται συνεχώς με το παιδί χωρίς να έχει κάποια βοήθεια, ότι δεν μπορούσε να πάει κάπου μόνη της, αφού ακόμη και αν έβγαινε με κάποια φίλη της, μετά από λίγο, πήγαινε και ο Χαράλαμπος, ότι οι μετακινήσεις της γίνονταν με συγκεκριμένο ταξιτζή φίλο του Χαράλαμπου και ότι δεν είχε καθόλου χρήματα επάνω της, αφού την οικονομική διαχείριση είχε αναλάβει αποκλειστικά ο Χαράλαμπος», είπε η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Ελένη Μυλωνοπούλου, την οποία επισκεπτόταν το ζευγάρι.



Η γυναικοκτονία στην Αγία Βαρβάρα

Στις αρχές Ιουνίου, μία 64χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά, πυροβολήθηκε εξ επαφής έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Περαστικοί την είδαν στις 21.10 το βράδυ και ειδοποίησαν κατευθείαν την αστυνομία.

«Εγώ τη σκότωσα. Πάρτε το πιστόλι και τις σφαίρες… Το έκανα για οικονομικούς λόγους. Με την πρώην γυναίκα μου είχαμε μεγάλες οικονομικές διαφορές», είπε ο δράστης σε δήλωσή του, αφού ομολόγησε το έγκλημα και παρέδωσε στην αστυνομία το πιστόλι με τον γεμιστήρια και τρία φυσίγγια.

Η γυναικοκτονία της Κωνσταντίνας στη Μακρυνίτσα

Στις αρχές του Ιουλίου, η 28χρονη Κωνσταντίνα μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τα χέρια του 32χρονου εν διαστάσει συζύγου της. Το θύμα είχε φύγει από το σπίτι τους και είχε αναζητήσει καταφύγιο στο πατρικό της παίρνοντας μαζί και το παιδί τους, αφού είχε καταγγείλει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο δράστης μαχαίρωσε και σκότωσε και τον 30χρονο αδερφό της.

Η επιμέλεια του παιδιού αφαιρέθηκε οριστικά από τον πατέρα και ανατέθηκε στην οικογένεια των θυμάτων.

Η γυναικοκτονία της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Στις 16 Ιουλίου, βρέθηκε το πτώμα της 26χρονης Γαρυφαλλιάς να επιπλέει στη θάλασσα της Φολεγάνδρου, όπου είχε πάει για διακοπές με τον 30χρονο σύντροφό της. Οι αρχές γρήγορα άρχισαν να ψάχνουν στο νησί για τον δράστη και, όταν τελικά τα κατάφεραν, εκείνος έλεγε συνεχώς «ήταν η κακιά η ώρα».

Σύμφωνα με την έρευνα του ιατροδικαστή, ο δράστης χτύπησε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και την πέταξε από τον γκρεμό, απ’ όπου προσγειώθηκε πρώτα στα βράχια και έπειτα στη θάλασσα.



Η γυναικοκτονία στη Δάφνη

Στις 30 Ιουλίου, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ένας 40χρονος σκότωσε τη 31χρονη σύζυγό του μέσα στο διαμέρισμα όπου έμεναν στη Δάφνη. Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, «θόλωσε» επειδή σκεφτόταν ότι τον απατά και την μαχαίρωσε αλλεπάλληλα πάνω στο κρεβάτι τους, όπου και βρέθηκε το θύμα μέσα σε ένα λουτρό αίματος.

«Σκότωσα τη γυναίκα μου, μέσα στο διαμέρισμα που μέναμε. Τη ζήλευα παράφορα», ομολόγησε λίγο μετά. Πληροφορίες που ήρθαν στο φως υποστηρίζουν ότι ο δράστης κακοποιούσε συχνά τη γυναίκα, η οποία και είχε εξαφανιστεί από τη γειτονιά.

Η γυναικοκτονία στη Λάρισα

Στις 3 Αυγούστου, λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, ένας 54χρονος άνδρας μετέβη στο μαγαζί στο οποίο βρισκόταν και δούλευε η 43χρονη σύζυγός του. Την πυροβόλησε 7-8 φορές και στη συνέχεια λέγεται πως τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε: «Ελάτε, σκότωσα μία γυναίκα».

Λίγο πριν την άγρια δολοφονία, το ζευγάρι με τα τρία τους παιδιά είχαν μετακομίσει στη Σωτηρίτσα για να βοηθήσουν τον αδερφό του θύματος στο μαγαζί του, καθώς ο ίδιος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Η γυναικοκτονία της Σταυρούλας στην Κρήτη

Στις 8 Αυγούστου, ένας 49χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου δούλευε η 47χρονη Σταυρούλα, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, τον είχε απορρίψει. Οι δυο τους άρχισαν να τσακώνονται μπροστά στην κόρη του θύματος, ώσπου σε κάποιο σημείο ο δράστης έβγαλε την καραμπίνα που κουβαλούσε μαζί του και σημάδεψε τη Σταυρούλα. Εκείνη προσπάθησε να ξεφύγει, με τον πρώτο πυροβολισμό να την πετυχαίνει στο πλάι. Ο δεύτερος, όμως, πισώπλατα την πέτυχε μοιραία.

Η Σταυρούλα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Απλώς διαπίστωσαν τον θάνατό της. Ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε, νοσηλεύτηκε μερικές ημέρες και τελικά κατέληξε.



Η γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη

Στις 23 Αυγούστου ξέσπασε ένας μεγάλος καυγάς μεταξύ μίας 55χρονης Γεωργιανής γυναίκας και του 48χρονου συντρόφου της μέσα στο διαμέρισμά της. Αιτία το γεγονός ότι η ίδια ήθελε να βάλει τέλος στη σχέση τους λόγω της κακής συμπεριφοράς του δράστη. Η αστυνομία, μάλιστα, είχε κληθεί ήδη δυο-τρεις φορές λόγω της φασαρίας που ακουγόταν.

Μαρτυρία ενός γείτονα αναφέρει ότι σε κάποιο σημείο του καυγά η γυναίκα φώναξε: «Σε παρακαλώ, μη με σκοτώσεις». Ο δράστης, τελικά, τη μαχαίρωσε θανάσιμα, την άφησε μέσα στο διαμέρισμα και τράπηκε σε φυγή.

Η γυναικοκτονία της Μόνικα Γκιους στην Κυπαρισσία

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, δόθηκε απάντηση στο μυστήριο της εξαφάνισης της 42χρονης Μόνικα Γκιους από τον Φεβρουάριο του 2021. Το τσιμεντωμένο πτώμα της βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού στο οποίο διέμενε στην Κυπαρισσία, όταν οι ιδιοκτήτες εντόπισαν ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο το τσιμέντο είχε διαφορετικό χρώμα από αυτό στις υπόλοιπες επιφάνειες. Αποφάσισαν, λοιπόν, να σκάψουν και οδηγήθηκαν στα αποκαλυπτήρια.

Για το έγκλημα κατηγορήθηκε ο 39χρονος πρώην σύντροφός της που στο μεσοδιάστημα είχε ταξιδέψει στη Ρουμανία, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την κακοποιούσε συχνά και είχε προβλήματα με το αλκοόλ.

Η γυναικοκτονία της Δώρας στη Ρόδο

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η 32χρονη Δώρα ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό της μπροστά στο σπίτι της, όταν ο πρώην σύντροφός της τής έστησε καρτέρι καταμεσής του δρόμου και μέρα μεσημέρι. Την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα δύο φορές και, έπειτα, πήγε σπίτι του και αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο, αφήνοντας, μάλιστα, σημείωμα ότι η ζωή του δεν είχε νόημα χωρίς τη σύντροφό του.

Πριν μερικό διάστημα, η Δώρα τον είχε χωρίσει λόγω της παθολογικής του ζήλιας. Η μαμά της δήλωσε πως η κόρη της είχε τηλεφωνήσει τα χαράματα για να της πει ότι ήθελε να χωρίσει, χαρακτηρίζοντας τον δράστη ως «τρελό». Είχε φτάσει σε σημείο να την παρακολουθεί παντού.



Η γυναικοκτονία στην Αργολίδα

Στις αρχές του Οκτωβρίου, 79χρονος στραγγάλισε την 75χρονη άρρωστη σύζυγό του. Στη συνέχεια, κάλεσε τις αρχές για να αναφέρει τον θάνατό της και, όταν η αστυνομία μετέβη στο σπίτι βρήκε νεκρό και τον ίδιο από αυτοχειρία.

Στο σπίτι βρέθηκε ένα σημείωμα που έγραφε: «Υπαίτιος είμαι εγώ, η γυναίκα μου έπασχε από Αλτσχάιμερ».

Η δολοφονία της Νεκταρίας στην Ιεράπετρα

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου η 48χρονη Νεκταρία, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δέχτηκε οκτώ μαχαιριές με κουζινομάχαιρο τριάντα εκατοστών από τον εν διαστάσει σύζυγό της, αφού πρώτα την εμβόλισε με τη μηχανή. Είχε μεταβεί τότε σε ξενοδοχείο με το οποίο συζητούσε για να εργαστεί εκεί την επόμενο σεζόν.

Η Ευγενία, κόρη της Νεκταρίας, αποκάλυψε πως ο μπαμπάς της την πήρε τηλέφωνο λίγο μετά το έγκλημα για να της ανακοινώσει τι έκανε: «Έσφαξα τη μάνα σου. Η μάνα σου είναι τέζα, κάτω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ποινικός Κώδικας αλλάζει - Όχι άλλη γυναικοκτονία στον... βωμό της αγάπης

Μία γυναικοκτονία ακόμη λοιπόν…