Η Billie Eilish διηγείται στον David Letterman πώς είναι η ζωή της με το σύνδρομο Tourette

Νατάσσα Σχοινά
Η Billie Eilish διηγείται στον David Letterman πώς είναι η ζωή της με το σύνδρομο Tourette

Τα καθημερινά τικ, η αντιμετώπιση από τον περίγυρο και οι φιλίες της ανά τα χρόνια.

Στην εκπομπή του David Letterman «My Next Guest Needs No Introduction With David Letterman» στο Netflix εμφανίστηκε η Billie Eilish και η συζήτησή της με τον διάσημο δημοσιογράφο περιστράφηκε γύρω από ένα πολύ σημαντικό θέμα: την εμπειρία της με το σύνδρομο Tourette.

Η Eilish που διανύει το 20ο έτος της ηλικίας της, διαγνώσθηκε με το σύνδρομο όταν ήταν 11 ετών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά τικ να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Μου αρέσει πολύ να απαντάω σε ερωτήσεις για αυτό, γιατί είναι πολύ, πολύ ενδιαφέρον και είμαι απίστευτα μπερδεμένη με αυτό και δεν το καταλαβαίνω. Ποτέ δεν υπάρχει στιγμή που δεν έχω καθόλου, επειδή τα βασικά τικ που κάνω συνέχεια όλη τη μέρα είναι να κουνάω το αυτί μου μπροστά και πίσω, να σηκώνω το φρύδι μου, να ακουμπάω το σαγόνι μου, να σφίγγω το χέρι μου εδώ, να σφίγγω αυτό το χέρι, και να σφίγγω τους μύες μου. Αυτά είναι πράγματα που δε θα προσέξεις ποτέ αν απλώς έχεις μία συζήτηση μαζί μου. Αλλά, για μένα, είναι πολύ εξαντλητικό», είπε.

Τι είναι το σύνδρομο Tourette

Σύμφωνα με το CDC, «το σύνδρομο Tourette είναι μία κατάσταση του νευρικού συστήματος που προκαλεί τους ασθενείς να έχουν ‘τικ’. Τα τικ αυτά είναι ξαφνικές συσπάσεις, κινήσεις ή ήχοι που οι άνθρωποι κάνουν επανειλημμένα. Οι άνθρωποι που έχουν τικ δεν μπορούν να εμποδίσουν το σώμα τους να κάνει αυτά τα πράγματα».

Πώς αντιδρούν όσοι βλέπουν τα τικ της

Η Eilish που για πρώτη φορά επιβεβαίωσε το σύνδρομο το 2018, έπειτα εξήγησε το γεγονός ότι οι άνθρωποι κάθε φορά που βλέπουν κάποιο από αυτά τα τικ, νομίζουν πως η τραγουδίστρια προσπαθεί να είναι αστεία και αρχίζουν να γελάνε.

«Είναι πολύ περίεργο. Δεν το έχω συζητήσει σχεδόν καθόλου. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να αντιδρούν οι άνθρωποι είναι να γελάνε γιατί πιστεύουν ότι προσπαθώ να είμαι αστεία. Πιστεύουν ότι το κάνω (η Eilish μιμείται ένα από τα τικ της) ως μία αστεία κίνηση. Οπότε, λένε ‘Χα!’ και πάντα προσβάλλομαι απίστευτα από αυτό ή γυρίζουν το κεφάλι τους και λένε ‘Τι;’ Και τους απαντώ ‘Έχω σύνδρομο Tourette’», δήλωσε.

Αφότου, η τραγουδίστρια αποκάλυψε πως πολλοί καλλιτέχνες έχουν το σύνδρομο και το κοινό δεν το γνωρίζει, μίλησε περαιτέρω για την εμπειρία της αναφορικά με τις φιλίες που έκανε ανά τα χρόνια.

«Δεν είναι ότι μου αρέσει, αλλά νιώθω ότι είναι ένα κομμάτι μου. Έχω κάνει φίλους με αυτό. Οπότε, τώρα, έχω αρκετή αυτοπεποίθηση με αυτό», είπε.