Εβίνα Μάλτση: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σου εξηγεί ότι για να κερδίσεις, πρέπει και να χάσεις!

Διονυσία Καλαποθαράκου
Εβίνα Μάλτση: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σου εξηγεί ότι για να κερδίσεις, πρέπει και να χάσεις!

Μιλήσαμε με την κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια μπάσκετ για τον πιο σημαντικό αγώνα που δίνει αυτήν την εποχή, αυτόν κατά της παιδικής παχυσαρκίας

#PameNaXasoume: Mε αυτό το εύστοχο hashtag η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και με τη στήριξη της Novo Nordisk, «τρέχουν» μία ξεχωριστή καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο θέμα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, ένα θέμα που μας αφορά όλους. Γιατί μας αφορά; Διότι η χώρα μας έχει, δυστυχώς, τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη σε αυτούς τους τομείς.

Στο πλάισιο αυτό τρεις θρύλοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τρεις αθλητές-πρότυπα, πρωταγωνιστούν στο πιο ευφάνταστο σποτάκι που έχουμε δει τελευταία και προσπαθούν να θέσουν εξ αρχής «τον στόχο» στα νέα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, ότι αυτή η «πρωτιά» ήρθε η ώρα να καταρριφθεί. Πάμε όλοι δυναμικά, λοιπόν, να χάσουμε το «πρωτάθλημα» στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία.

Και μπορεί το #PameNaXasoume να μην είναι μέσα στην μπασκετική μας φιλοσοφία, αλλά γι’ αυτό ακριβώς μας ιντριγκάρει τόσο πολύ η νέα εκστρατεία κατά της παιδικής παχυσαρκίας, στην οποία συμμετέχει στο πλευρό του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Νίκου Ζήση και μία γυναίκα και συγκεκριμένα η κορυφαία Ελληνίδα παίκτρια του μπάσκετ, Εβίνα Μάλτση!

«Έμαθα να αγωνίζομαι και να προσπαθώ ασταμάτητα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Να πέφτω και να ξανασηκώνομαι. Να βάζω στόχους και να μην τα παρατάω ποτέ», λέει στο Queen.gr η Εβίνα, εξηγώντας μας πως το να αλλάξει αυτή η θλιβερή πρωτιά, μπορεί να συνδεθεί με την αγάπη για τον αθλητισμό και τα συνολικά του οφέλη… ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Άλλωστε, διασκεδαστικοί δεν είναι μόνο οι αγώνες που κερδίζουμε, αλλά όλοι οι αγώνες που δίνουμε!

Το σίγουρο είναι ότι όσα μας είπε η Εβίνα Μάλτση στο Queen.gr, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζουν την προσοχή μας.

Στο video για την καμπάνια της καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας λέτε «ενημερώσου τώρα, άλλαξε στάση ζωής». Πιστεύετε ότι η έλλειψη ενημέρωσης είναι μία από τις βασικές αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας;

Αναμφισβήτητα πιστεύω πως η έλλειψη ενημέρωσης είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για τα αποτελέσματα που βλέπουμε. Η σωστή πληροφόρηση και γνώση γύρω από τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής και τον ρόλο που αυτή παίζει στην υγεία των παιδιών, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής τους. Η διαμόρφωση μιας σωστής διατροφικής συνείδησης και η καθιέρωση ωφέλιμων διατροφικών συνηθειών είναι αυτό που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να προστατεύουν μόνα τους τον εαυτό τους από κάθε τι που τα βλάπτει και υπεύθυνα για την εκπαίδευση τους είμαστε εμείς οι ενήλικες, που πρέπει να ενημερωνόμαστε και στη συνέχεια να ενημερώνουμε σωστά τα παιδιά μας.

NN-ChildObesity_PANO-202206-316x310-ALL_FINAL

Ποια στοιχεία στον σύγχρονο τρόπο ζωής της ελληνικής οικογένειας θεωρείτε ότι προωθούν τις λάθος διατροφικές συνήθειες;

Η εργαζόμενη μητέρα που καλείται να απουσιάζει από το σπίτι είναι ένας από τους λόγους, όπως και συνολικότερα η απουσία των γονέων για πολλές ώρες από το σπίτι. Τα παιδιά έχουν ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε τροφές που δεν είναι καλές για αυτά και σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, περιττές θερμίδες συσσωρεύονται στο σώμα τους. Ο μεταβολισμός τους τελικά επηρεάζεται ή και πολλές φορές μπλοκάρει και η όλη κατάσταση παίρνει μια άσχημη τροπή. Η εύκολη λύση, επίσης, του πρόχειρου φαγητού στερεί βασικά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή ενός παιδιού και το επιβαρύνει με βλαβερά για τον οργανισμό του στοιχεία.

Θεωρείστε η κορυφαία Ελληνίδα παίκτρια όλων των εποχών και αγωνιστήκατε δύο δεκαετίες στην Εθνική ομάδα σημειώνοντας λαμπρές νίκες. Πιστεύετε ότι η ενασχόληση με το μπάσκετ και με τον πρωταθλητισμό εκτός από τη φυσική κατάσταση, διαμόρφωσε και την προσωπικότητά σας;

Ξεκάθαρα το πιστεύω. Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό επηρέασε πολύ την προσωπικότητά μου. Ο χαρακτήρας μου διαμορφώθηκε μέσα από τις αξίες του αθλητισμού. Έμαθα να αγωνίζομαι και να προσπαθώ ασταμάτητα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Να πέφτω και να ξανασηκώνομαι. Να βάζω στόχους και να μην τα παρατάω ποτέ. Να συνυπάρχω και να συνεργάζομαι με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, πράγμα που με οδήγησε στο να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα. Έμαθα να υπακούω σε κανόνες και να πειθαρχώ απέναντι στον εαυτό μου. Να βάζω το εγώ μου κάτω από το καλό της ομάδας και να υπηρετώ ένα ιδανικό (εθνική ομάδα) πιο πάνω από τον εαυτό μου και το εγώ μου. Και αυτά είναι μόνο μερικά από όσα μπορώ να αναφέρω. Βλέπω τον κόσμο διαφορετικά. Πιστεύω πως ΜΑΖΙ μπορούμε όλοι να πετύχουμε περισσότερα.

Πόσο σημαντικό είναι κατά την άποψή σας να έχουν τα παιδιά σήμερα τα κατάλληλα πρότυπα; Πώς το δικό σας παράδειγμα μπορεί να τα παρακινήσει να υιοθετήσουν έναν πιο ωφέλιμο τρόπο ζωής;

Γύρω μας υπάρχουν παντού πρότυπα. Άλλα προς μίμηση και άλλα προς αποφυγή. Ο καθένας από εμάς επηρεάζεται και επηρεάζει το περιβάλλον γύρω του, ο καθένας από εμάς ακολουθεί ένα μοτίβο που του ταιριάζει. Το ίδιο έκανα και κάνω κι εγώ. Έχει τεράστια σημασία τα πρότυπα που ακολουθούμε να είναι τα κατάλληλα. Να μας οδηγούν σε δρόμους και συμπεριφορές που είναι ακίνδυνες για εμάς και για τους γύρω μας. Να μας δείχνουν τον δρόμο για το πώς μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι . Καλύτεροι αθλητές, μαθητές, γονείς, παιδιά, πολίτες, άνθρωποι. Υπάρχουν πολλά υγιή πρότυπα να ακολουθήσει το κάθε παιδί. Οι περισσότεροι αθλητές για μένα αποτελούν υγιή πρότυπα. Το μόνο που έχει να κάνει κάθε γονιός και κάθε παιδί είναι να φιλτράρει τα όσα βλέπει. Να μην αναζητά απλώς τον δρόμο της γρήγορης και εφήμερης επιτυχίας, αλλά τον δρόμο της αξίας! Αυτό προσπαθώ να είναι το δικό μου παράδειγμα. Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο. Αυτόν της προσπάθειας και της σκληρής δουλειάς. Επέλεξα τις αξίες με τις οποίες θέλω να πορευτώ και έβαλα στόχο να γίνομαι συνεχώς η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.

Θα μπορούσε, με τον ίδιο τρόπο, η ενασχόληση με ένα άθλημα να βοηθήσει και τα παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία;

Ο αθλητισμός και η άσκηση έχουν άμεση σχέση με την υγεία και την ευρωστία. Σίγουρα η ενασχόληση ενός παιδιού με τον αθλητισμό θα μπορούσε να το βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει δραστικά τον μεταβολισμό και να ξεκινήσει ένα παιδί να αποκτά ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και να εισάγει έναν πιο σωστό και υγιή τρόπο διατροφής. Το παιδί που αθλείται μπαίνει από μόνο του στη διαδικασία να απορρίπτει ότι δεν είναι καλό για το σώμα και τον οργανισμό του.

Bλέπετε, μέχρι στιγμής, να έχει απήχηση η καμπάνια «Πάμε να χάσουμε»; Για ποιον λόγο εσείς θελήσατε να λάβετε μέρος σε αυτήν;

Βλέπω να έχει απήχηση ναι, αλλά θέλουμε να έχει μεγαλύτερη. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους γονείς και παιδιά. Θέλησα να συμμετάσχω σε αυτήν την καμπάνια γιατί με εκφράζει. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύω ακράδαντα. Σε αυτήν την πρωτιά πρέπει να πούμε όχι. Είναι θέμα υγείας πρώτα από όλα.

Έχετε κάποια ιστορία παιδιού που ξεπέρασε την παχυσαρκία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Δεν έχω κάποια ιστορία παιδιού που ξεπέρασε την παχυσαρκία. Γνωρίζω όμως παιδιά που ξεκίνησαν τον αθλητισμό με σκοπό να την κερδίσουν και θέλω να είμαι δίπλα τους σε αυτόν τον αγώνα.

#PameNaXasoume