Αγνοείται η Ιρανή αθλήτρια Elnaz Rekabi μετά την απόφασή της να αγωνιστεί χωρίς να φοράει hijab

Μαρία Ροδίτη
Αγνοείται η Ιρανή αθλήτρια Elnaz Rekabi μετά την απόφασή της να αγωνιστεί χωρίς να φοράει hijab
Instagram: @elnaz.rekabi

Η Ιρανή αθλήτρια Elnaz Rekabi αγωνίστηκε την Κυριακή (16/10) χωρίς hijab στο Ασιατικό Πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Αναρρίχησης (Ifsc) στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, παραβιάζοντας τον νόμο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Από τότε δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής.

Η Ιρανή αθλήτρια της ορειβασίας Elnaz Rekabi – η οποία κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2021- αγωνίστηκε την Κυριακή (16/10) χωρίς να φορά hijab στο Ασιατικό Πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Αναρρίχησης (Ifsc) στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, παραβιάζοντας τον νόμο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η 33χρονη ορειβάτης πήρε αυτήν την απόφαση σε ένδειξη στήριξης και αλληλεγγύης των Ιρανών γυναικών, την ώρα που οι διαδηλώσεις στη χώρα της συνεχίζονται για περισσότερο από 5 εβδομάδες για τον θάνατο της Mahsa Amini. Το δυσάρεστο, όμως, είναι ότι από το βράδυ της Κυριακής (16/10) η Elnaz δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής. Οι φίλοι της την καλούν στο τηλέφωνο, μα απάντηση δεν έχουν πάρει.

Η Παυλίνα Βουλγαράκη έκοψε τα μαλλιά της επί σκηνής σε ένδειξη στήριξης και αλληλεγγύης στις Ιρανές

Ο κανονισμός για τις Ιρανές αθλήτριες, η «προκλητική» κίνηση της Elnaz Rekabi και η εξαφάνισή της

Η Elnaz Rekabi τερμάτισε 4η στο Ασιατικό πρωτάθλημα, όμως η «προκλητική» κίνησή της να μη φορέσει κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος το hijab της, έγινε viral σε όλο τον κόσμο. Οι χρήστες των social media χαρακτήρισαν «ιστορική», «τολμηρή», «δυναμική» και «θαρραλέα» την κίνηση της ορειβάτη, καθώς η κυβέρνηση του Ιράν επιβάλλει σε όλες τις αθλήτριες που αγωνίζονται εκτός της χώρας να καλύπτουν τα κεφάλια τους όσο βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Η Rekabi πήγε κόντρα σε αυτόν τον κανονισμό και, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν γυρίσει στην πατρίδα της θα έρθει αντιμέτωπη με συνέπειες για την πράξη της.

https://www.instagram.com/p/Cj0XAG0IpWs

Αν γυρίσει, δηλαδή, και αν είναι σώα και αβλαβής. Και το λέμε αυτό, διότι η τύχη της αγνοείται από την Κυριακή το βράδυ (16/10). Ειδικότερα, τη Δευτέρα το βράδυ (17/10), το BBC News ανέφερε ότι «η επαφή με τους φίλους της διακόπηκε εδώ και ώρες, ενώ της πήραν επίσης το διαβατήριο και το κινητό της τηλέφωνο».

Η Ιρανική πρεσβεία της Σεούλ, ωστόσο, αρνείται τα «fake και ψευδή νέα» που αφορούν τη Rekabi και ισχυρίζεται ότι η 33χρονη αθλήτρια αναχώρησε από τη Σεούλ σήμερα το πρωί (18/10) μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της.

Ποια είναι η Elnaz Rekabi

Η Elnaz Rekabi είναι η πρώτη γυναίκα από το Ιράν που διακρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Αναρρίχησης (IFSC) το 2021, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Είναι, όμως, η δεύτερη γυναίκα αθλήτρια που αντιστέκεται στον νόμο που λέει ότι οι αθλήτριες πρέπει να αγωνίζονται φορώντας το hijab τους. Πριν από τη Rekabi, η 27χρονη πυγμάχος Sadaf Khadem είχε αγωνιστεί χωρίς μαντήλα και φορώντας σορτς στη Γαλλία το 2019, όπου και παραμένει μετά την εξορία της από το Ιράν και την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή της το 2016 στο Euronews, η Elnaz Rekabi είχε μιλήσει για τη δυσκολία που της δημιουργεί το hijab την ώρα της προπόνησης. «Στην αρχή, ήταν λίγο περίεργο για τους άλλους αθλητές, που κοιτούσαν κάπως περίεργα ένα κορίτσι με μαντήλι στο κεφάλι και ένα ρούχο που κάλυπτε τους ώμους και τα πόδια την ώρα που αγωνιζόταν σε τόσο υψηλή θερμοκρασία», ανέφερε η 33χρονη αθλήτρια.

Και πρόσθεσε: «Σίγουρα, όταν κάνει ζέστη, το hijab γίνεται πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, το σώμα σας πρέπει να απομακρύνει τη ζέστη. Αλλά προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια στολή που να σέβεται το hijab και να είναι συμβατή με την εξάσκηση του αθλήματος της αναρρίχησης».