Πώς ένας φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της έμφυλης βίας

Διονυσία Καλαποθαράκου
Πώς ένας φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της έμφυλης βίας

Οι επαγγελματίες αθλητές λένε πως πάντα «πρέπει να παίζεις για να κερδίσεις». Ένας celebrity αγώνας μπάσκετ, όμως, που διοργάνωσε η W.I.N. Hellas μας απέδειξε πως καμία φορά κερδίζεις και μόνο που συμμετέχεις κάπου, ειδικά όταν πίσω από αυτό το «κάπου» βρίσκεται ένας ανώτερος σκοπός.

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε: να θυμόμαστε πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των γυναικών είναι υψίστης σημασίας και (πρέπει να) μας αφορά όλους.

win_hellas.jpg

Η Πρόεδρος της W.I.N. Hellas, Μάντα Τσαγκιά -Παπαδάκου και η Project Manager, Σαμάνθα Αποστολοπούλου

Το 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 48/104 για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το οποίο ορίζει αυτό το είδος βίας ως «κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που οδηγεί ή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σωματική, σεξουαλική, ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τέτοιες πράξεις, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνουν στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή». Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο που αναγνωρίζουμε την έμφυλη βία πολύ καθαρά. Και αυτό που μένει είναι να την πατάξουμε. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η W.I.N. Hellas βρίσκονται σύμμαχοί μας σε αυτόν το σκοπό και με τις δράσεις και τα έργα τους προσπαθούν, όχι μόνο μία, αλλά 364 ημέρες τον χρόνο να στηρίξουν όλα τα θύματα βίας με κάθε τρόπο. Η δράση τους φέτος κορυφώθηκε με έναν all star αγώνα μπάσκετ! Η Project Manager, Σαμάνθα Αποστολοπούλου διοργάνωσε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο EUROHOOPS DOME, τον αγώνα PLAY 2 W.I.N.- Celebrity Basketball Game με Πλατινένιους Χορηγούς τη Navarino και την Panik Entertainment Group.

DSC_1086-copy.JPG

Η «γαλάζια» ομάδα

Celebrities όπως οι: Δημήτρης Αλεξάνδρου, Κωνσταντίνος Αργυρός, Ευρυδίκη Βαλαβάνη, Κατερίνα Ευαγγελινού, Πάρις Κασιδόκωστας - Λάτσης, Κώστας Κοκκινάκης, Μιρέλλα Μανιάνι, Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Μάνικας, Δωροθέα Μερκούρη, Κλέλια Πανταζή, Σάββας Πούμπουρας, Έρρικα Πρεζεράκου, Άννα Πρέλεβιτς, Κώστας Σόμμερ, Ευαγγελία Τσιορλίδα, Μάσα Φασούλα, Φανή Χαλκιά, κ.α., χωρίστηκαν στη μπλε και στη γαλάζια ομάδα, αντάλλαξαν πάσες και έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους και την αμέριστη στήριξή τους στον κοινωφελή οργανισμό που ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

1670933486651-902699247-DSC_1086-copy.JPG

Η «μπλε ομάδα»

Στο τέλος του πιο διασκεδαστικού αγώνα ever κέρδισε η «μπλε» ομάδα αλλά φύγαμε όλοι με μία αίσθηση συνειδητοποίησης πως μόνο μέσα από τη συλλογική δράση μπορούμε να βοηθήσουμε τα θύματα έμφυλης βίας και να δώσουμε τέλος στην αλυσίδα της κακοποίησης, όπου και αν δημιουργείται αυτή. «Εδώ και 16 χρόνια εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας. Στηρίζουμε τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Γυναίκες και άντρες θα παίξουμε μαζί σήμερα για να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα ενάντια στις προκαταλήψεις, τις αντιξοότητες και τα στερεότυπα της πατριαρχικής κοινωνίας», είπε η Πρόεδρος της W.I.N. Hellas, Μάντα Τσαγκιά -Παπαδάκου πριν την έναρξη του αγώνα, κάνοντας όλους εμάς από κάτω να προσέχουμε περισσότερο τα λόγια της από το τζάμπολ της εκκίνησης. Γιατί σε αυτόν τον αγώνα ουσιαστικά «παίξαμε όλοι για να κερδίσουμε». #play2win

DSC_1139_A.jpg