Taraneh Alidoosti: Ποια είναι η Ιρανή ηθοποιός που συνελήφθη μετά από κριτική στο καθεστώς της χώρας

Μαρία Ροδίτη
Taraneh Alidoosti: Ποια είναι η Ιρανή ηθοποιός που συνελήφθη μετά από κριτική στο καθεστώς της χώρας

AP Photo/Joel Ryan, File

Η Taraneh Alidoosti συνελήφθη, γιατί εξέφρασε αλληλεγγύη μέσω Instagram προς τον Mohsen Shekari, τον άνθρωπο που εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα για υποτιθέμενα «εγκλήματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων». Πώς αντέδρασαν το Φεστιβάλ των Καννών και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα νέα της σύλληψης της ηθοποιού; 

 

Μία από τις πιο γνωστές ηθοποιούς του Ιράν συνελήφθη το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και λίγες μέρες αφότου επέκρινε την εκτέλεση ενός άνδρα, ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις της χώρας. Η Taraneh Alidoosti, η οποία πρωταγωνίστησε στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία, «The Salesman», με ανάρτησή της στο Instagram, καταδίκασε τον απαγχονισμό του Mohsen Shekari, που εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα για υποτιθέμενα «εγκλήματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων».

«Το όνομά του ήταν Mohsen Shekari. Οι διεθνείς οργανώσεις που παρακολουθούν αυτή την αιματοχυσία χωρίς να κάνουν τίποτα είναι επαίσχυντες», είχε γράψει η Taraneh Alidoosti στο Instagram λίγο πριν τη συλλάβουν οι «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης». Οι οποίοι- παρεμπιπτόντως- της έκλεισαν τον λογαριασμό που μετρούσε περισσότερους από 8 εκατομμύρια followers.

Οι Ιρανές πρωταγωνίστριες ξανά – Ανακηρύχθηκαν «ηρωίδες της χρονιάς» από το περιοδικό TIME

Η 38χρονη ηθοποιός βρισκόταν στο στόχαστρο των Αρχών από τον Ιούνιο του 2020, όταν είχε καταδικαστεί σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή, επειδή ασκούσε κριτική στην αστυνομία μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. Εκείνη η ανάρτηση αναφερόταν σε γεγονός του 2018, όταν η ιρανική αστυνομία ξυλοκόπησε γυναίκα που δεν φορούσε μαντίλα.

https://www.instagram.com/p/CmVPqzPrVe6

Ποια είναι η Taraneh Alidoosti

Η 38χρονη Taraneh Alidoosti είναι παγκοσμίως γνωστή για τον ρόλο της στην ταινία «The Salesman» του Asghar Farhadil. H ταινία είχε βραβευτεί με το Όσκαρ ξένης ταινίας το 2016, ενώ η ίδια η Alidoosti έχει κερδίσει μια σειρά από ιρανικά και διεθνή κινηματογραφικά βραβεία: ήδη, από την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ της Τεχεράνης, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ανάμεσα στις ταινίες στις οποίες διακρίθηκε είναι οι: «Όμορφη πόλη», «Η Τετάρτη με τα βεγγαλικά», «Για την Έλλυ» –όλες του Farhadi– ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Σεχραζάντ». Το 2017, η Alidoosti είχε διαμαρτυρηθεί δημοσίως, επειδή η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε πολλούς περιορισμούς στην είσοδο Ιρανών επισκεπτών στις ΗΠΑ – οι οποίοι δεν επεβλήθησαν τελικά.

Εκτός από την κινηματογραφική της πορεία, η Taraneh μιλά άπταιστα Γερμανικά και Αγγλικά και έχει μεταφράσει βιβλία της Alice Munro και του Nicole Krauss από τα Αγγλικά στα Περσικά.

Η ηθοποιός έχει μια κόρη 9 ετών, ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πατέρας της, Hamid Alidoosti, έπαιζε ποδόσφαιρο για την εθνική ομάδα του Ιράν και αποτέλεσε τον πρώτο Ιρανό που αγωνίστηκε σε ξένη ομάδα.

Η δήλωση των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» για τη σύλληψη της Alidoosti και η ακτιβιστική δράση της

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Fars News Agency, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, ανέφερε ότι η Alidoosti συνελήφθη, επειδή υπήρχε «έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τους ισχυρισμούς της».

Γνωστή ως φεμινίστρια ακτιβίστρια, η Taraneh Alidoosti δημοσίευσε τον περασμένο μήνα μια φωτογραφία της στο Instagram χωρίς να φοράει στα μαλλιά hijab και κρατώντας μια ταμπέλα που έγραφε «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» για να δείξει υποστήριξη στο κίνημα διαμαρτυρίας. Μετά την εκτέλεση του Shekari, σε άλλη ανάρτησή της, ανέφερε: «Η σιωπή σας σημαίνει υποστήριξη της τυραννίας και των τυράννων», προσθέτοντας ότι «κάθε διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί αυτή την αιματοχυσία και δεν αναλαμβάνει δράση, είναι ντροπή για την ανθρωπότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alidoosti είχε εμφανιστεί πολλές φορές σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές του Ιράν, υποστηρίζοντας το κίνημα MeToo στην κινηματογραφική βιομηχανία του κράτους. Μάλιστα, τον Νοέμβριο είχε διαψεύσει τις αναφορές ότι είχε φύγει από το Ιράν, γράφοντας ότι σχεδίαζε να μείνει στη χώρα και να σταματήσει να εργάζεται. «Θα σταθώ στο πλευρό των οικογενειών των κρατουμένων και των σκοτωμένων και θα απαιτήσω δικαιοσύνη για αυτούς. Θα αγωνιστώ για το σπίτι μου και θα πληρώσω οποιοδήποτε κόστος για να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση του Φεστιβάλ των Καννών και του ΟΗΕ στη σύλληψη της Alidoosti

Το Φεστιβάλ των Καννών καταδίκασε σθεναρά τη σύλληψη της Taraneh Alidoosti και απαιτεί την «άμεση απελευθέρωσή» της. «Η Ιρανή ηθοποιός Taraneh Alidoosti συνελήφθη το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου λόγω της δέσμευσής της στο Κίνημα Ελευθερίας στη χώρα της. Το Φεστιβάλ Καννών καταδικάζει έντονα αυτή τη σύλληψη και ζητά την άμεση απελευθέρωσή της», αναφέρεται σε post που έγινε στον επίσημο λογαριασμό του Φεστιβάλ των Καννών στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/CmWJKV-IJtB

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Η αγαπημένη ηθοποιός του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ashgar Farhadi, #TaranehAlidoosti βρέθηκε στο #Cannes20222 για τον ρόλο της Leila’s Brothers του Saeed Roustayi. Σε αλληλεγγύη στον ειρηνικό αγώνα που ηγείται για την ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών, το Φεστιβάλ των Καννών επιθυμεί να της δώσει όλη την υποστήριξή του. #FreeTaranehAlidoosti».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε στο γαλλικό πρακτορείο AFP «βαθιά ανησυχία» για τη σύλληψή της, υπογραμμίζοντας πως «όλοι οι συλληφθέντες που διαδήλωσαν ειρηνικά πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι».

Iran Protests

Η Taraneh Alidoosti στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών, τον Μάιο του 2022.

AP Photo/Daniel Cole, File

«Είναι μια ηθοποιός την οποία σέβονται απεριόριστα», δήλωσε η Nazanin Boniadi, μια Βρετανο-Ιρανή ηθοποιός και ακτιβίστρια που συμμετείχε στα «Homeland» και «The Lord of the Rings: The Rings of Power». «Η σύλληψη μιας γυναίκας σαν την Alidoosti δείχνει πόσο φοβισμένο είναι το καθεστώς για τους καλλιτέχνες, επειδή έχουν μια επίδραση στον πληθυσμό», πρόσθεσε.