Οι Ιρανές πρωταγωνίστριες ξανά – Ανακηρύχθηκαν «ηρωίδες της χρονιάς» από το περιοδικό TIME

Μαρία Ροδίτη
Οι Ιρανές πρωταγωνίστριες ξανά – Ανακηρύχθηκαν «ηρωίδες της χρονιάς» από το περιοδικό TIME

AP Photo/Gregorio Borgia

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Το περιοδικό TIME φιλοξενεί τις γυναίκες του Ιράν στο εξώφυλλό του και τις ανακηρύσσει «ηρωίδες της χρονιάς» για το κίνημά τους ενάντια στο hijab. 

Η σύλληψη και δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ιράν από την «αστυνομία ηθών» – γιατί δεν φορούσε σωστά το hijab της- ήταν ο λόγος που ξέσπασαν στη χώρα διαδηλώσεις. Άνδρες και γυναίκες, αλλά ειδικά γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους, διαδήλωσαν βγάζοντας επιδεικτικά τα hijab τους και αφήνοντας ακάλυπτα τα μαλλιά τους.

Δεν χρειάστηκε από τότε πολύς χρόνος για να γίνουν οι διαμαρτυρόμενες γυναίκες του Ιράν σύμβολο γενναιότητας και θάρρους σε κάθε γωνιά της Γης. Γι’ αυτό ακριβώς – για τον γενναίο αγώνα και την προσπάθειά τους να καταργηθεί ο σκληρός ενδυματολογικός κανόνας του hijab- οι Ιρανές ανακηρύχθηκαν από το περιοδικό TIME ως «ηρωίδες της χρονιάς».

Τόσο λίγο κράτησε η νίκη; Τα ιρανικά ΜΜΕ διαψεύδουν την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών»

Το τιμητικό εξώφυλλο του TIME με τις Ιρανές

3 Ιρανές γυναίκες με γυρισμένη την πλάτη στον φωτογραφικό φακό – η μία κάνει το σήμα της νίκης, μάλιστα- κρατιούνται αγκαλιασμένες δείχνοντας την ενότητα, την αλληλεγγύη, τη δύναμη. Αυτές είναι οι «ηρωίδες της χρονιάς» που κοσμούν το εξώφυλλο του περιοδικού TIME και αντιπροσωπεύουν όλες τις Ιρανές που με θάρρος και τόλμη ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ιράν παλεύοντας για τα αυτονόητα.

Στο εξώφυλλο – εκτός από τον χαρακτηρισμό «ηρωίδες της χρονιάς»- βλέπουμε και με μικρά γράμματα τη φράση «fighting for freedom», δηλαδή «παλεύοντας για την ελευθερία»: αυτό ακριβώς που έχουν στερηθεί οι γυναίκες του Ιράν λόγω του καθεστώτος της χώρας. «Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου και τις γυναίκες της χώρας μου που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους με πιο γενναίο τρόπο από οποιονδήποτε άντρα στον κόσμο», αναφέρει στο περιοδικό TIME μια γυναίκα που ονομάζεται Shima.

https://www.instagram.com/p/Cl3hvv8NRtw

Τι αναφέρει για τις Ιρανές γυναίκες η αρθρογράφος Azadeh Moaveni

Η αρθρογράφος του TIME, Azadeh Moaveni, ήταν εκείνη που στο αφιέρωμά της στο περιοδικό χαρακτήρισε ως «ηρωίδες της χρονιάς» τις Ιρανές γυναίκες. Η Moaveni αναφέρει χαρακτηριστικά σε απόσπασμα του αφιερώματός της: «Το κίνημα που ηγούνται είναι μορφωμένο, φιλελεύθερο, κοσμικό, με υψηλότερες προσδοκίες και απελπισμένο για κανονικότητα: για εκπαίδευση σε πανεπιστήμιο και ταξίδια στο εξωτερικό, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, κράτος δικαίου, πρόσβαση στο Apple Store, ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική, ελευθερία να πεις και να φορέσεις οτιδήποτε».

Και ολοκλήρωσε γράφοντας: «Μπορώ μόνο να συμπεράνω ότι όταν οι φιλοδοξίες μιας γενιάς για ελευθερία φαίνονται δελεαστικά εφικτές, τόσο πιο ταπεινωτικοί φαίνονται οι εναπομείναντες περιορισμοί και τόσο λιγότερο αποθαρρυντικό είναι το τελικό στάδιο της αντίστασης».