Μίκης Θεοδωράκης - Τι απαντούσε στην σκληρή κριτική για την συνεργασία με τους… μπουζουκόβιους

Κατερίνα Μπούσιου
Μίκης Θεοδωράκης - Τι απαντούσε στην σκληρή κριτική για την συνεργασία με τους… μπουζουκόβιους

Όταν ήταν μούσα του η Αλέξια, όταν αποκαλούσε τον Αντώνη Ρέμο δεύτερο Μπιθικώτση και υπερασπιζόταν τον Σάκη Ρουβά - Ο Μίκης Θεοδωράκης άνοιξε την αγκαλιά του στους νεότερους τραγουδιστές και ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Δεν είναι μόνο ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς και πολλοί άλλοι του ποιοτικού λεγόμενου ρεπερτορίου που ερμήνευσαν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 άνοιξε την αγκαλιά του στους νεότερους τραγουδιστές και αυτή του η κίνηση είχε ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αθανασία - Δεν θα φύγει ποτέ από τη ζωή μας

«Ο Μίκης συνεργάζεται με τους μπουζουκόβιους» ήταν ένα από τα πολλά σχόλια της εποχής. Με εκείνον να απαντά λακωνικά σε όσους τον ρωτούσαν «Και γιατί όχι; Δικαίωμά μου να αποφασίζω και να επιλέγω τους συνεργάτες μου και δικαίωμα του καθενός να κρίνει τις επιλογές μου, κι ακόμη να τις κατακρίνει».

Οι επιθέσεις στην Αλέξια και η μεταξένια μούσα Νατάσα Θεοδωρίδου

Το φθινόπωρο του 1995 στο Καλλιμάρμαρο γίνεται μια μεγάλη συναυλία για τα 70 χρόνια του Μίκη και η Αλέξια, που ήδη είχε κάνει επιτυχία με τα πόπ τραγούδια εποχής και το «Τα κορίτσια ξενυχτάνε» ανοίγει με δική του απαίτηση την συναυλία με την «Φαίδρα». Αυτή ήταν η αρχή για συναυλίες σε όλον τον κόσμο με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε και δισκογραφική συνεργασία με τον συνθέτη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όπως θυμάται και εκείνη «Ναι, δέχθηκα τότε πολλές επιθέσεις, τόσο από τα media όσο και από ομοτέχνους μου εκείνη την εποχή».

Μίκης Θεοδωράκης: 96 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας- Οι επιτυχίες του που πάντα σιγοτραγουδάμε



Ο συνθέτης την υπερασπίστηκε πολλές φορές σε συνεντεύξεις του και συνέχιζε να δείχνει την προτίμησή του στις ταλαντούχες λαϊκές τραγουδίστριες. «Μεταξένια μούσα μου» αποκάλεσε την Νατάσα Θεοδωρίδου όταν το 2008 τραγούδησε σε συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης τα τραγούδια του.

«Κανείς δεν μπορεί να κρίνει ποιος είναι άξιος»



Μπορεί να μην είχε άμεση συμμετοχή με την συναυλία του Σάκη Ρουβά στην Νέα Σμύρνη τον Μάιο του 2005 αλλά η…καταιγίδα αρνητικών σχολίων που δέχθηκε ο ποπ τραγουδιστής πριν καν ανέβει στην σκηνή για να τραγουδήσει το «Αξιον Εστί» τον έκανε να τον υπερασπιστεί με μια μακροσκελή ανακοίνωσή του, που ανάμεσα στα άλλα ανέφερε πως «Πιστεύω ότι το έργο από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί, ξεφεύγει ακόμα και από τον ίδιο τον δημιουργό, που δεν έχει δικαίωμα να κρίνει δικτατορικά ποιος είναι «άξιος» να το ερμηνεύσει και ποιος όχι. Θα πρέπει επίσης να πω ότι θεωρώ την χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση».


https://www.instagram.com/p/BVjp2xTFdwC/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αγαπημένος του ωστόσο από τους νέους ερμηνευτές, ήταν για πολλά χρόνια ο Αντώνης Ρέμος που σε κάποιες ιδιωτικές συζητήσεις ο Μίκης τον ανέφερε ως δεύτερο Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενώ ήταν πάντα πολύ θερμός με την Πέγκυ Ζήνα, η οποία πολλές φορές εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την άδεια να πει τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη. Σε μια από αυτές τις συναυλίες, ο Μίκης Θεοδωράκης θα του γνωρίσει και την μικρή της κόρη Ηλέκτρα.


https://www.instagram.com/p/CB5rbc-F-XG/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

#RIP