Η Katherine Heigl έσβησε την καριέρα της το 2008 επειδή υπερασπίστηκε τα αυτονόητα-Τι έχει αλλάξει;

Ανθή Μιμηγιάννη
Η Katherine Heigl έσβησε την καριέρα της το 2008 επειδή υπερασπίστηκε τα αυτονόητα-Τι έχει αλλάξει;

16 χρόνια μετά και η «απουσία» της ηθοποιού του Grey’s Anatomy είναι ακόμα «ηχηρή» παρά τη συμμετοχή της στο επιτυχημένο Firefly Lane του Netflix. Όπως είπε και μια πασίγνωστη ηθοποιός για εκείνη, «Αν έλεγε κάποια πράγματα σήμερα θα ήταν μια απόλυτη ηρωίδα». 

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που δεν παραβιάζεις ποτέ στο Hollywood. Ένας από αυτούς τους απαράβατους είναι να μην μιλάς ποτέ άσχημα για έναν εργοδότη ή συμπρωταγωνιστή αμέσως αφού έχεις συνεργαστεί μαζί του. Είναι μια πολύ κακή ιδέα που θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταστρέψει την καριέρα σου. Αυτό ακριβώς συνέβη με την Katherine Heigl και με δύο project στα οποία συμμετείχε.

Πίσω στο 2008 και στην τιμωρία του σήμερα

Πίσω στο 2008 και η καριέρα της Heigl ήταν στο απόγειό της. Είχε μόλις κερδίσει ένα βραβείο Emmy για τον iconic ρόλο της στο Grey’s Anatomy ενώ είχε κάνει μια ομαλή μετάβαση σε ταινία μεγάλου μήκους όπως το Knocked Up και το 27 Dresses.

Ωστόσο, μια άρνηση και μια συνέντευξη στο Vanity Fair άλλαξαν τα πάντα για τη Heigl που ενώ υπάρχει πάντα στον χώρο, δεν έκανε ποτέ την καριέρα που της αξίζει.

Παρόλο λοιπόν, που δεν σταμάτησε ποτέ την πορεία της στην υποκριτική και πλέον έχει κερδίσει το λεγόμενο έδαφος με την επιτυχία του Firefly Lane του Netflix, για μεγάλο χρονικό διάστημα η Heigl θεωρήθηκε μία από τις πιο «δύσκολες» stars του Hollywood. Μια δήλωση και μια συνέντευξη που μέχρι σήμερα τη στοιχειώνουν καθώς δεν ήταν υποψήφια πουθενά για χρόνια όπως δεν ήταν ούτε και τώρα για τον ρόλο της ως Tully Hart στην επιτυχημένη σειρά.

https://www.instagram.com/reel/C2Lsc6zoQMF/

Το έγκλημά της; Το να είναι ασυνείδητα και ακλόνητα... ειλικρινής

Πρόκειται για μια περίεργη ιστορία, καθώς το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπιστεί τον εαυτό της και αυτό που πιστεύει σωστό. Έχοντας κερδίσει ένα Εmmy Β' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στο Grey's Anatomy το 2007, αναμενόταν να είναι υποψήφια για το βραβείο και το 2008. Αντ' αυτού, η Heigl αποσύρθηκε.

Ήταν τότε που η ηθοποιός μέσα από γραπτή της δήλωση, απέρριψε την υποψηφιότητα υποστηρίζοντας ότι δεν της αξίζει μιας και δεν την δόθηκε αρκετός τηλεοπτικός χρόνος. Όπως ήταν φυσικό, οι σχέσεις της με την παραγωγή της σειράς επλήγησαν ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα την αποχώρησή της.

«Δεν ένιωσα ότι μου δόθηκε το υλικό αυτή τη σεζόν για να δικαιολογήσω μια υποψηφιότητα για Emmy. Και σε μια προσπάθεια να διατηρήσω την ακεραιότητα της οργάνωσης της ακαδημίας, απέσυρα το όνομά μου από τη διαμάχη».

Η Heigl άφησε τη σειρά το 2010, με την ολοένα και πιο κοινή πεποίθηση ότι ήταν μια από τις πιο «δύσκολες» ηθοποιούς στη βιομηχανία.

Η δημιουργός της σειράς, Shonda Rhimes, σοκαρισμένη τότε από τα σχόλια, θα έλεγε στην Oprah Winfrey: «Σε κάποιο επίπεδο με ξάφνιασε και σε κάποιο επίπεδο δεν με εξέπληξε. Όταν οι άνθρωποι σού δείχνουν ποιοι είναι, πίστεψε τους».

Η ειλικρίνειά της όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό

Παραβιάζοντας ακόμα έναν από τους άρρητους «κανόνες» και στην περιβόητη -πλέον- συνέντευξη του Vanity Fair, η ηθοποιός επέκρινε ταινία που συμμετείχε ότι είναι «λίγο σεξιστική» στην απεικόνιση γυναικών. Στην ουσία (ξανά) «δάγκωσε» το χέρι που την ...τάιζε κατά την άποψη πολλών.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη η Heigl ρωτήθηκε για την ταινία Knocked Up του 2007, σε σκηνοθεσία Judd Apatow, η οποία την είχε εκτοξεύσει σε ένα νέο επίπεδο φήμης την καριέρα της. Για την ταινία και τη συμμετοχή της είχε πει:

«Ήταν λίγο σεξιστική. Περιγράφει τις γυναίκες σαν στρίγγλες, χωρίς χιούμορ και στην τσίτα και τους άντρες σαν αξιολάτρευτους, goofy και διασκεδαστικούς. Κατά 98% ήταν μια υπέροχη εμπειρία, αλλά μου ήταν δύσκολο να αγαπήσω την ταινία».

Όπως ήταν φυσικό, ο συμπρωταγωνιστής της Seth Rogen αλλά και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Judd Apatow, απάντησαν στη Heigl χαρακτηρίζοντάς την υποκρίτρια καθώς δεν είχε δείξει τίποτα από όσα είπε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Παρόλο που οι δύο ηθοποιοί μετά από χρόνια τα βρήκαν και η ίδια παραδέχτηκε ότι δεν έπρεπε να πει τα συγκεκριμένα λόγια για την ταινία, η ζημιά είχε ήδη γίνει και πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως τη στιγμή της απόλυτης λάμψης της έκανε τη μεγαλύτερη γκάφα στη ζωή της και σίγουρα δεν έκανε ποτέ την καριέρα που της άξιζε.

Αν και δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται, η Heigl αποκάλυψε ότι κατά καιρούς έκανε ψυχοθεραπεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ψυχικές συνέπειες της «δύσκολης». Πολλοί είναι εκείνοι που ίσως θυμούνται μια εμπειρία της στα γυρίσματα μιας ανώνυμης ανεξάρτητης ταινίας, όπου η φήμη της επηρέασε αρνητικά τη ζωή της. «Θυμάμαι ότι φορούσα παπούτσια πολύ μικρά γιατί φοβόμουν να πω στους στιλίστες ότι δεν ήταν αρκετά μεγάλα γιατί δεν ήθελα να είμαι δύσκολη», είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή της.

Πίσω στο σήμερα

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν -και πώς ερμηνεύσαμε- τη συμπεριφορά της Heigl. Άρθρο του 2021 στην Washington Post με τίτλο «Η Heigl τελείωσε με τη συγγνώμη» υποστήριξε ότι «ίσως, απλώς ίσως, η αντίδραση της Heigl να αντιστάθμισε το έγκλημα».

ggg.png

Η Katherine Heigl στο Firefly Lane. Εικόνα: Netflix.

Το 2022, η Ellen Pompeo, η οποία υποδύεται τη Meredith Grey στην iconic ιατρική σειρά, αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της Heigl το 2009 σχετικά με τις έντονες ώρες εργασίας στο Grey’s Anatomy. «Θυμάμαι ότι η Heigl είπε κάτι σε ένα talk show για τις τρελές ώρες που δουλεύαμε και είχε 100% δίκιο», είχε πει χαρακτηριστικά η ηθοποιός, μιλώντας στη συμπρωταγωνίστριά της Kate Walsh και στο podcast της «Πες μου», προσθέτοντας:

«Αν το έλεγε αυτό σήμερα, θα ήταν μια απόλυτη ηρωίδα. Ήταν μπροστά από την εποχή της. Έκανε μια δήλωση για τις τρελές ώρες εργασίας μας και, φυσικά, ας χτυπήσουμε μια γυναίκα και ας την αποκαλούμε αχάριστη και τρελή που το είπε. Έλεγε όμως την αλήθεια. Δεν έλεγε ψέματα».

Το 2024, η Heigl εμφανίστηκε στη σκηνή των Primetime Emmy Awards με τους ηθοποιούς του Grey's Anatomy, Ellen Pompeo, Justin Chambers, James Pickens Jr. και Chandra Wilson για να γιορτάσει τη σχεδόν 20χρονη πορεία της σειράς. Εννοείται φυσικά πως η απαίτηση όλων των θαυμαστών της σειράς ανά τον κόσμο είναι για reunion ωστόσο σε αυτό που πρέπει να σταθούμε πριν τις ρομαντικές επανενώσεις είναι την κατάρα που κυνηγάει μια γυναίκα που είπε την αλήθεια της. Μια τιμωρία που κρατάει 16 χρόνια ή αλλιώς τα καλύτερά της χρόνια.

414693255_6618343698266309_8550850370479318866_n.jpg

16 χρόνια μετά και οι περισσότεροι συνεχίζουν να τη βλέπουν ως μια γυναίκα που επέκρινε τη δουλειά που της χάρισε βραβεία και φήμη και που τόλμησε να μιλήσει για σεξισμό και σε άλλες της συνεργασίες.

Όσον αφορά εμάς, μόνο θετικά συναισθήματα τρέφουμε για μια γυναίκα που είναι ειλικρινής, που δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και που δεν σιωπά και δεν ακολουθεί κανόνες μήπως και την κατατάξουμε ως «αγενή», ή «σκύλα». Και είναι έτσι δομημένο το σύστημα που αν αυτό συμβεί -στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι ικανοί να ακυρώσουν το ταλέντο και όλα όσα έχει παλέψει να κατακτήσει ένας άνθρωπος, μια γυναίκα εν προκειμένω.

Η ιστορία της Katherine Heigl εκτός από reminder που την καθιστά εντελώς ανάξια για όλα όσα έχει επιτύχει είναι επίσης μια άβολη υπενθύμιση για τα δύο μέτρα και σταθμά που υπάρχουν όχι μόνο στο Χόλιγουντ αλλά σε όλο τον κόσμο. Γιατί ενώ η Heigl είχε ένα μελανό σημάδι στο όνομά της εκείνη την εποχή με αυτά τα δύο back to back περιστατικά, θα περνούσε μια δεκαετία μέχρι να μπουν στο στόχαστρο άνθρωποι όπως ο Harvey Weinstein και ο Woody Allen.

Ακόμη και τώρα, οι άντρες με (πραγματικά) ανησυχητικές ιστορίες που σοκάρουν και ύποπτες συμπεριφορές συμμετέχουν τακτικά στις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές που βγαίνουν από το Χόλιγουντ. Αλλά οι «δύσκολοι» άντρες συγχωρούνται με έναν τρόπο που οι «δύσκολες» γυναίκες δεν συγχωρούνται. Οι παραβάσεις τους είναι μέρος αυτού που είναι, όχι το σύνολο. Δηλαδή, τους επιτρέπεται να είναι κοινωνικά ανίκανοι, αγενείς, ή ό, τι άλλο.

Η Katherine Heigl το πλήρωσε με την καριέρα της

Ενώ το όνομα της Katherine Heigl κάτι τέτοιες στιγμές λείπει από λίστες με υποψηφιότητες, η ιστορία χρησιμεύει ως υπενθύμιση της καταστροφικής επιρροής που είχε η φήμη και τα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να έχουν στη ζωή κάποιου. Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό αυτό που συνέβη στη Heigl αφού υπερασπίστηκε τις γυναίκες. Ας ελπίσουμε, όμως, οι καιροί να αλλάξουν (πραγματικά) σύντομα.

https://www.instagram.com/p/CnCTvJsOC2G/