Μαρίνα Κουταρέλλη: «Για μένα οι ομάδες είναι οι νέοι ήρωες, οι γυναίκες δίνουμε δύναμη σε αυτές»

Πατούλια Κατερίνα
Μαρίνα Κουταρέλλη: «Για μένα οι ομάδες είναι οι νέοι ήρωες, οι γυναίκες δίνουμε δύναμη σε αυτές»

Η Μαρίνα Κουταρέλλη «κρύβεται» πίσω από πολλές σημαντικές θέσεις ευθυνής. Είναι CEO της Communication Lab, Ιδρύτρια & Πρόεδρος του Spetses Mini Marathon και Spetsathlon και πάνω από όλα μία γυναίκα που είναι συνεχώς στο maximum της ενέργειας και της δημιουργικότητας. Έτσι είναι απολύτως φυσικό να είναι η πιο κατάλληλη για να μας αναλύσει όλα όσα μπορεί να κάνει σήμερα ακούραστα μία γυναίκα.

Η Μαρίνα Κουταρέλλη έχει ένα βιογραφικό που αντιπροσωπεύει το «σωστό αφήγημα» για την επιτυχία. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων από την Οξφόρδη.

Το 2007 ίδρυσε την εταιρεία Communication Lab που εξειδικεύεται στη στρατηγική επικοινωνίας και το brand management και είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες του είδους της στην Ελλάδα. Και δεν σταμάτησε εκεί η αεικίνητη Μαρίνα, μιας και πριν από 10 χρόνια μυήθηκε στον αθλητικόσμο και είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Spetses Mini Marathon και του Spetsathlon, των δύο αθλητικών θεσμών που έβαλαν τις Σπέτσες στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα. Έχοντας την ευκαιρία να τη δω επί τω έργω, με σιγουριά μπορώ να σου πω πως μιλάμε για την ψυχή και των δύο διοργανώσεων.

Το θέμα της εκστρατείας για τη φετινή Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας, είναι το «Inspire Inclusion» ή αλλιώς ας εμπνεύσουμε συλλογικά και ας σφυρηλατήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες.

Αυτό και ήθελα πρώτα πρώτα να μάθω από τη Μαρίνα Κουταρέλλη, ως μια γυναίκα που κατάφερε να διαπρέψει στον κλάδο της.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να προωθήσετε οπωσδήποτε σήμερα, μήνυμα το οποίο θα πρέπει όλες μας να προωθήσουμε με στόχο την επέκταση της αλυσίδας της αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης.

«Το motto μου είναι believe that you can. Σημασία έχει η προσπάθεια και πιστεύω πως όποιος προσπαθεί τα καταφέρνει, πρέπει να έχουμε την υπομονή και τη δύναμη να προχωράμε μπροστά.

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, πολλές φορές δεν έρχονται τα πράγματα όπως τα θέλεις, υπάρχουν πολλές δυσκολίες αλλά το μήνυμα είναι «show up, be present, try» δηλαδή προσπάθησέ το με όλες σου τις δυνάμεις.

Η φετινή είναι μια χρονιά ορόσημο, μιας και θα γίνω 50 ετών. Δουλεύω σχεδόν 30 χρόνια και πιστεύω πως η νέα γενιά γυναικών είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το παρελθόν. Η δική μας γενιά πάλεψε πολύ για να εισακουστεί και δυστυχώς επειδή παλεύαμε τόσο πολύ, ίσως να μην ήμασταν δίκαιες όσο θα έπρεπε σε σχέση με τις άλλες γυναίκες. Η νέα γενιά είναι σε καλύτερη θέση γιατί έχουμε κατακτήσει πράγματα και έτσι αυτή έρχεται για να διορθώσει τα μικρά λάθη του παρελθόντος, τις 'ζάρες', αν θέλετε να το πούμε έτσι γιατί η δική μας γενιά κλήθηκε να ράψει ένα φόρεμα από την αρχή».

Ως γυναίκα manager και επιχειρηματίας στο χώρο της επικοινωνίας και των αθλητικών διοργανώσεων, ποια ήταν η κουβέντα εκείνη στο ξεκίνημά σας που θα μπορούσε να σας έχει κάνει να τα παρατήσετε και πώς ξεπεράσατε τα πρώτα εμπόδια- αν υπήρξαν αυτά; Αντιμετωπίσατε ποτέ στερεότυπα με βάση το φύλο στη διάρκεια της πορείας σας;

«Σίγουρα υπήρξαν εμπόδια. Το να έχει μια γυναίκα τη δική της εταιρία δεν ήταν το σύνηθες μιας και μπορεί οι γυναίκες να έφταναν ψηλά αλλά δεν ίδρυαν εταιρίες. Ακόμα και στον αθλητισμό, εκεί ο χώρος παραμένει ανδροκρατούμενος. Είμαι άλλωστε στις ελάχιστες -αν όχι η μόνη γυναίκα- που αναλαμβάνει την διοργάνωση αγώνων. Ακόμα και στο επίπεδο των ενεργών αθλητών, των παραγόντων, των στελεχών ο χώρος είναι ανδροκρατούμενος ακόμα

Είναι ευτυχές ότι στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θα υπάρχει 50/50 στη συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα και ορόσημο για τον αθλητισμό αυτό.

Όσον αφορά τα εμπόδια που αντιμετώπισα, τα ξεπέρασα και με τη δύναμη της θέλησης αλλά και με τη δύναμη της συλλογικότητας.

Για μένα οι ομάδες είναι οι νέοι ήρωες, ποτέ δεν φτάνεις κάπου μόνος και από το ξεκίνημά μου πίστεψα στη δύναμη της ομάδας.

Εμείς οι γυναίκες άλλωστε έχουμε δύο σημαντικά χαρακτηριστικά στο DNA μας που πρέπει και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε: Το ένα χαρακτηριστικό αφορά στο multitasking, στη δεξιότητα να διαχειριστούμε πολλαπλές δραστηριότητες και το δεύτερο είναι πως οι γυναίκες δίνουμε περισσότερη δύναμη στις ομάδες, το γνωστό it takes a village»!

Αν έπρεπε να δώσετε μόνο μία συμβουλή σε μια γυναίκα που ξεκινά σήμερα την επαγγελματική της πορεία, ποια θα ήταν αυτή;

«Η συμβουλή που θα έδινα είναι να μην τα παρατάμε. Είναι όπως το να ξεκινήσουμε γυμναστήριο. Αν πας μία και δύο φορές δεν έχει αποτέλεσμα αλλά αν εμφανίζεσαι καθημερινά, κάτι θα κερδίσεις στο τέλος. Οπότε κράτα το show up και be present».

Λέμε συχνά πως η επιτυχία δεν αναγνωρίζει φύλο. Τι άλλαξε στην επιχειρηματικότητα των γυναικών από μια δεκαετία πριν και που έχουμε φτάσει σήμερα;

«Ο χώρος της επιχειρηματικότητας έχει αλλάξει δραστικά και συνολικά την τελευταία δεκαετία και για τις γυναίκες αλλά και για όλους. Στην πρώτη μου δουλειά, έπρεπε να φέρνω τους καφέδες μόνο επειδή ήμουν γυναίκα. Αυτό έχει πια αλλάξει και οι νέες γυναίκες έχουν αποκτήσει ισότητα στον χώρο εργασίας. Απλά πρέπει να θυμόμαστε πως έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολο το work life balance, με την τρομερή τεχνολογία καταλήγεις να δουλεύεις 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και είναι πολύ δύσκολο να βάλεις όριο στα mails και στα μηνύματα που έρχονται διαρκώς.

Σε προηγούμενες εποχές, δεν είχαμε αυτή την τεχνολογία, ήταν πιο εύκολο να είσαι παρών, να διαβάζεις ένα βιβλίο, να απολαμβάνεις ανενόχλητος ακόμα και ένα γεύμα».

DSC_1762-Edit.jpg

Έχετε σπουδάσει επικοινωνία και έχετε μια σειρά διακρίσεων στον εργασιακό στίβο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Τι άλλο οραματίζεστε να πετύχετε στα χρόνια που ακολουθούν τόσο στον τομέα της επικοινωνίας αλλά και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού που πρώτη αναλάβατε να βοηθήσετε να μεγαλώσει στη χώρα μας.

«Είμαι ευχαριστημένη που η εταιρία μας συνεχώς μεγαλώνει με σημαντικούς πελάτες και συνεργασίες.

Το πραγματικό challenge για μένα είναι να κρατήσουμε τον ίδιο ψηλό πήχη και στο Spetses Mini Marathon και στο Spetsathlon. Το να φτάσεις στην κορυφή είναι μια δοκιμασία, το να παραμείνεις όμως εκεί είναι το πραγματικό στοίχημα».

Γιατί εξακολουθεί να είναι κλισέ ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι το ίδιο επιτυχημένη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο; Σαφέστατα μπορεί να είναι και τα δύο. Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο. Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την οικογένειά σας και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο να είστε καλά στην εργασία αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής σας;

«Αυτή είναι μια ερώτηση που όταν θα σταματήσει να μας γίνεται, θα ξέρουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε. Ένας επιτυχημένος άντρας CEO ποτέ δεν θα ρωτηθεί για την προσωπική του ζωή και την ερώτηση αυτή την έχω απαντήσει σε κάθε μου συνέντευξη μιας και μόνο οι γυναίκες θα ρωτηθούν για το πώς καταφέρνουν να συνδυάσουν προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Στην ουσία της ερώτησης τώρα, θα έλεγα πως είχα την τύχη να είμαι παντρεμένη 20 χρόνια – κάτι πολύ σπάνιο- με έναν πολύ δημιουργικό άνθρωπο, τον Γιώργο Καράμπελα με τον οποίο μας συνδέει μια πολύ μεγάλη αγάπη για πολλά κοινά πράγματα- φαγητό, ταξίδια, στηρίζει πολύ ο ένας τον άλλο, αλλά ταυτόχρονα αφήνει χώρο ο ένας στον άλλο. Ο καθένας έχει την καριέρα και τις παρέες τους, και αυτός ο άνθρωπος με στήριξε σε όλα και ελπίζω να νιώθει κι εκείνος πως τον έχω στηρίξει.

DSC_4769.jpg

Χρειάζεται σίγουρα υπομονή και μεγάλη προσπάθεια, ο γάμος και μια σχέση δεν συντηρείται εύκολα, αλλά και όλα αυτά περιέχουν και τον παράγοντα της τύχης».

Είχα την ευκαιρία να σας δω να εργάζεστε από κοντά στο πρόσφατο Spetses Marathon και όλοι μιλούσαν για εσάς, την ψυχή της διοργάνωσης με τρόπο που θυμίζει μέλος οικογένειας. Ποιο είναι το συναίσθημα που εισπράττετε σε κάθε διοργάνωση και τι έχει αλλάξει ο θεσμός και του Spetses Mini Marathon και του Spetsathlon στη ζωή σας.

«Για μένα η διοργάνωση των αγώνων με σημάδεψε στη ζωή και στην καριέρα μου. Στα 40 μου δεν είχα βρεθεί σε γήπεδο και τώρα ασχολούμαι με τη γυμναστική και με τον αθλητισμό και όλο αυτό μου έχει δώσει τρομερή διαύγεια.

https://www.instagram.com/p/C1jjj2XIu04/

Θέλω να πιστεύω πως έχουμε μυήσει πολύ κόσμο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και πολλά μικρά παιδιά.

Θυμάμαι πάντα τη μητέρα εκείνη στο ξεκίνημά μας, που ήρθε και μου είπε πως η κόρη της που ζούσε στις Σπέτσες, της ζήτησε για πρώτη φορά ως δώρο αθλητικά παπούτσια για να τρέξει στον αγώνα μας. Παράλληλα είμαι χαρούμενη που μέσα από τους χορηγούς μας έχουμε καταφέρει να στηρίξουμε σπουδαίους έλληνες αθλητές, και για αυτό το κομμάτι, αισθάνομαι περήφανη, μιας και υπήρξαμε ο συνδετικός κρίκος. Είναι τρομερό το συναίσθημα να μπορείς να στηρίξεις αγόρια αλλά κυρίως κορίτσια να σταθούν στα πόδια τους στο αθλητισμό».

Δες ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ