Ας μιλήσουμε λίγο για «Je t'aime... moi non plus» πραγματική γοητεία και τον Serge Gainsbourg

Ανθή Μιμηγιάννη
Ας μιλήσουμε λίγο για «Je t'aime... moi non plus» πραγματική γοητεία και τον Serge Gainsbourg
Getty Images

«Προτιμώ την ασχήμια από την ομορφιά, γιατί η ασχήμια αντέχει» είχε πει ο γοητευτικός άντρας που για χρόνια θεωρήθηκε άσχημος και που τον φθόνησαν για τον γεγονός πως τον ερωτευτήκαν οι πιο όμορφες γυναίκες του πλανήτη. 10 φράσεις «μαθήματα» του άντρα που έκανε καριέρα μετά τα 40 και που σήμερα θα γινόταν 96 ετών. 

Γεννημένος ως Lucien Ginsburg στις 2 Απριλίου του 1928 στο Παρίσι, ο Serge Gainsbourg δεν πληρούσε σε καμία περίπτωση τα συμβατικά beauty standards της εποχής. Όχι ότι δεκαετίες μετά είμαστε στο σημείο που θα έπρεπε -καθώς πρυτανεύει η υποκρισία και όχι το αυτονόητο, αλλά τουλάχιστον ο κόσμος είναι ποιο εξοικειωμένος με τη μοναδική ομορφιά του κάθε ανθρώπου. Με την πραγματική γοητεία δηλαδή που εκπέμπει ένας άνθρωπος. Ε, όταν αυτό το κατάλαβε και ο ίδιος αυτό -διότι εκεί ήταν το ζητούμενο, τότε πέτυχε όσα ήθελε.

Η ανταπάντηση στην iconic ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» ήταν η πιο iconic Jane Birkin

Στιχουργός, συνθέτης, ερμηνευτής, πιανίστας, ζωγράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός και κινηματογραφιστής, η αλήθεια είναι ότι υπήρξε βουτηγμένος στην ανασφάλεια ενώ το αίσθημα της απόρριψης -αν και γέννησε δημιουργία, πολλές φορές τον κατάπινε. Ευτυχώς κάποια στιγμή, κόντρα στα πρότυπα ομορφιάς των τότε περιοδικών -που άλλους τους ανέβαζαν και άλλους τούς έριχνε στα τάρταρα, εκείνος πίστεψε στη μοναδική γοητεία του ή όπως είχε πει στην Denise Glaser:

Serge Gainsbourg, portraits with handcuffs in Paris, France in October,1987.
FRANCE - OCTOBER 01: Serge Gainsbourg, portraits with handcuffs in Paris, France in October,1987. (Photo by Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Έχοντας χτίσει με υπομονή και πολλές σφαλιάρες την περσόνα του καταραμένου ποιητή που προβοκάρει -χωρίς ωστόσο να μπαίνει στο περιθώριο του συστήματος, έγινε πραγματικά διάσημος στα 40 του με το άκρως ερωτικό «Je T’Aime . . . Moi Non Plus».

Στις πέντε δεκαετίες της καλλιτεχνικής του εξωτερικευμένης ύπαρξης, έγραψε και σκηνοθέτησε 4 ταινίες και έπαιξε σε 29. Η καριέρα γέννησε περισσότερα από 500 τραγούδια. Άντλησε έμπνευση από όλα τα είδη -pop, jaz, chanson, rock, reggae, yé-yé- και δημιούργησε τραγούδια που κυμαίνονταν από ρομαντικές μελωδίες μέχρι σουρεαλιστική ποίηση και καυστικά σκοτεινά concept.

Lou Doillon: Η κόρη της Jane Birkin έχει κληρονομήσει την ομορφιά και το cool french style ενός icon

Δεδομένου ότι κατέκτησε μια πολύπλευρη κατανόηση της μουσικής, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Gainsbourg κατέκτησε επίσης μια πολύπλευρη κατανόηση της ανδρικής μόδας καθώς θεωρήθηκε η επιτομή του στιλ. Εκτός από το στιλ του όμως, ήταν επίσης διάσημος για την ικανότητά του να σαγηνεύει γυναίκες σε όλη του τη ζωή.

Από τη σύντομη αλλά παθιασμένη σχέση του με την Brigitte Bardot μέχρι το εμβληματικό δωδεκάχρονο ειδύλλιό του με την Jane Birkin, ο δανδής Gainsbourg καθόρισε τις γυναίκες που τον ερωτεύτηκαν και τον εμπιστεύτηκαν σε όλα τα επίπεδα.

Premiere of
FRANCE - AUGUST 28: Premiere of "Slogan" by Pierre Grimblat in France on August 28, 1969-Serge Gainsbourg, Jane Birkin, Pierre Grimblat. (Photo by Yves LE ROUX/Gamma-Rapho via Getty Images)

Ακολουθούν 10 φράσεις ζωής ενός ανθρώπου που για χρόνια δεν χωρούσε πουθενά και που καριέρα έκανε μετά τα 40

1. «Ξέρω τα όριά μου. Γι' αυτό είμαι πιο πέρα».

2. «Μου αρέσει η νύχτα, έχω πιο ξεκάθαρες ιδέες στο σκοτάδι».

3. «Όταν δεν έχεις αυτό που αγαπάς, πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις».

4. «Είμαι ανίκανος για μετριότητα».

5. «Η αγάπη που δεν θα έχουμε ποτέ μαζί είναι η πιο όμορφη, η πιο βίαιη, η πιο αγνή, η πιο μεθυστική».

6. «Η ασχήμια είναι κατά κάποιο τρόπο ανώτερη από την ομορφιά γιατί διαρκεί».

7. «Είμαι ανίκανος να πω ένα αστείο. Είμαι ανίκανος να είμαι αστείος. Μπορώ να εκφραστώ μόνο μέσα από τη μουσική».

8. Χωρίς θάρρος δεν υπάρχει πάθος.

9. «Η αγάπη χωρίς φιλοσοφία είναι σαν να πίνεις έναν γρήγορο καφέ».

10. «Έχω πετύχει σε όλα εκτός από τη ζωή μου».

Jane Birkin: Το απόλυτο style icon των 60s που ήταν η έμπνευση πίσω από την iconic Hermès Birkin bag