«Όλες οι μαμάδες είναι ίδιες και ίσες», γράφει η Δέσποινα Καμπούρη

Δέσποινα Καμπούρη
«Όλες οι μαμάδες είναι ίδιες και ίσες», γράφει η Δέσποινα Καμπούρη

Ξεφυλλίζοντας τα περιοδικά, παρακολουθώ διάσημες μαμάδες με τα παιδιά τους στην καθημερινή τους ζωή... Τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να αποφύγουν έναν παπαράτσι, ή μία κάμερα που μπορεί να τις πετύχει τυχαία στον δρόμο, στην αγορά ή σε ένα κατάστημα με παιχνίδια.

Είναι λογικό και καθόλου κατακριτέο, για μία γυναίκα που βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας, να απαθανατίζεται από την κάμερα ενός φωτογράφου, σε δημόσιες εξόδους της με την οικογένειά της. Πάντα υπάρχουν όρια, αλλά όταν αυτό γίνεται διακριτικά, εμπίπτει στους άγραφους κανόνες της δημοσιότητας.

Κάποιες, (μέσα σε αυτές και εγώ) επιλέγουν να προφυλάξουν την «ιδιωτικότητα» των παιδιών τους, ζητώντας από τα Μέσα να χρησιμοποιούν το λεγόμενο «μωσαϊκό» στα πρόσωπα των παιδιών τους. Αυτή την τακτική κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως «δήθεν» κι άλλοι ως «προστασία».

Εχει τύχει να λάβω δεκάδες emails από αναγνώστες (κυρίως γυναίκες και δη μαμάδες), οι οποίες με κατηγορούν γι' αυτή την τακτική που έχω επιλέξει από την μέρα που γεννήθηκε η κόρη μου Έλενα. Μάλιστα κάποιες με χαρακτηρίζουν ως υποκρίτρια, που δέχομαι να δημοσιεύονται φωτογραφίες άλλων παιδιών στο site που διευθύνω, (mothersblog.gr), την ίδια στιγμή που εγώ «κρύβω» το παιδί μου από κάθε είδους δημόσια έκθεση.

Στην αρχή θύμωσα, προβληματίστηκα... Καμιά φορά είναι δύσκολο να μπει στα παπούτσια σου ένας άλλος άνθρωπος. Είναι δύσκολο να συναισθανθείς τον άλλον. Γι' αυτό πάντοτε, προσπαθώ να δικαιολογώ την συμπεριφορά των άλλων a priori πριν βγάλω τα συμπεράσματά μου.

Ξέρω ότι δεν έχω λόγο να δικαιολογούμαι για τόσο προσωπικές επιλογές, όμως, εσείς αγαπημένες μου που με εμπιστεύεστε και με ακολουθείτε πιστά διαβάζοντας τα κείμενά μου, εσείς που με νταντεύετε στα δύσκολα με τα μηνύματά σας και που δεν τσιγκουνεύεστε μία καλή κουβέντα στα εύκολα, θεωρώ ότι πρέπει να ξέρετε... Δεν σας κρύφτηκα ποτέ και πάντα ήμουν ειλικρινής μαζί σας!

Ο μόνος λόγος που έχω επιλέξει αυτή την τακτική, δεν είναι γιατί νιώθω διαφορετική από εσάς. Είναι γιατί η κόρη μου είναι πολύ μικρή για να επιλέξει η ίδια... Δεν γεννηθήκαμε όλοι σε αυτή τη ζωή για να γουστάρουμε τη δημοσιότητα... Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν και αποζητούν την απόλυτη ιδιωτικότητα και προστασία της προσωπικής τους ζωής. Ποιος είναι ο λόγος να γίνει αναγνωρίσιμο ένα δίχρονο παιδάκι που δεν επέλεξε μία μητέρα – παρουσιάστρια, που δεν επέλεξε να φιγουράρει στα περιοδικά, που δεν επέλεξε να το αναγνωρίζουν στον δρόμο, που δεν επέλεξε να του φέρονται διαφορετικά στον παιδικό σταθμό γιατί τυχαίνει να είναι η κόρη της τάδε...

Αλλιώς πιστέψτε με... Είμαι η πρώτη που λιώνει με κάθε της νάζι. Πόσο θα ήθελα να δημοσιεύω κι εγώ ανενόχλητη φωτογραφίες της στα social media με την χαμογελαστή της φατσούλα, χωρίς να έχω τον φόβο ότι κάποιος θα τις πάρει και τις βάλει σε sites και περιοδικά. Είμαι κι εγώ κουκουβάγια και θα ήθελα να βλέπουν το κοριτσάκι μου οι φίλοι μου και να την καμαρώνουν όπως εγώ και ο μπαμπάς της! Αυτός είναι και ο λόγος που καμιά φορά δεν μπορώ να αντισταθώ και ποστάρω φωτογραφίες που απλώς δεν δείχνουν το πρόσωπό της. Η κόρη μου είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχω, το μόνο επίτευγμά μου για το οποίο είμαι περήφανη και θα ήθελα να το φωνάξω σε όλο τον κόσμο. Όμως οφείλω να σεβαστώ το γεγονός ότι είναι μία αυθύπαρκτη προσωπικότητα που έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο ζωής της όταν πλέον θα μπορεί να διαχειριστεί τον εαυτό της, τα θέλω της και τα πιστεύω της.

Δεν υπήρξα ποτέ «ψιλομύτα»... Ουδέποτε σκέφτηκα να «εκμεταλλευτώ» παιδιά άλλων μαμάδων δημοσιεύοντας ανενόχλητη φωτογραφίες τους. Σας διαβεβαιώνω ότι πάντοτε οι γονείς των παιδιών που στέλνουν φωτογραφίες τους στο Mothersblog.gr το κάνουν με την συγκατάθεσή τους. Και να σας πω κάτι; Κι εγώ το ίδιο θα έκανα αν δεν φοβόμουν όλα τα παραπάνω που σας περιέγραψα!

Ξέρω, ότι δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι όπως εγώ. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του.
Όμως πάντοτε κρύβεται μία αλήθεια πίσω από κάθε ιστορία που ακούτε ή που σας διηγούνται...

Όλες οι μαμάδες του κόσμου είναι ίδιες και ίσες. Όλες αγαπούν τα παιδιά τους με την ίδια ένταση, όλες τα πάνε σε παιδότοπους, σε πάρτι, στο σχολείο, στο πάρκο, στο σουπερμάρκετ... Επώνυμες και μη! Γιατί η μητρότητα έχει ένα χρώμα, μία μυρωδιά, μία διάσταση: Μοναδική και υπέροχη!

Να έχετε μία υπέροχη μέρα!

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!

Μπορείτε να με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον!