Αυτή είναι η καλύτερη "ψυχοθεραπεία" που μπορείς να κάνεις

Ιωάννα Σαλαμούρα
Αυτή είναι η καλύτερη "ψυχοθεραπεία" που μπορείς να κάνεις

Κάπως έτσι ένιωσα ξανά και εγώ για λίγο έφηβη...

Σε χαιρετώ και σε φιλώ!

Ο Αύγουστος μας έχει αφήσει εδώ και μερικά 24ωρα και οι ανέμελες μέρες μας έφτασαν στο τέλος τους. Ήθελα να κάνω τον απολογισμό του καλοκαιριού αποχαιρετώντας το με λευκό μαγιό και λευκό δαντελένιο φόρεμα για να το κλείσω έτσι φωτεινά όπως ξεκίνησε.

Το καλοκαίρι που έφυγε είχε λίγο από όλα. Συγκινήσεις, τρέξιμο με τη δουλειά, γέλια, χαρές, νέες γνωριμίες, κάποιες στενοχώριες, βιταμίνη θάλασσας και ήλιου και διάφορα άλλα. Φαντάζομαι πως κάπως έτσι πρέπει να ήταν και για εσένα.

Φέτος, ήταν η πρώτη φορά που έκανα διακοπές με την έφηβη, πια, βαφτιστήρα μου. Μια βδομάδα οι δύο μας. Από τις πιο ωραίες εμπειρίες στη ζωή μου. Μου έμαθε πολλά το μικρούλι μου. Είναι από αυτά που δεν τα έχεις υπολογισμένα στο μυαλό σου. Δεν περίμενα πως μια δεκατετράχρονη θα είχε την ωριμότητα και την άνεση που συνήθως διαθέτουν πιο μεγάλοι άνθρωποι.

Ήταν "βράχος" στο πλευρό μου όταν εν μέσω των διακοπών μας μου ανακοινώθηκε κάτι εξαιρετικά σοβαρό, ήταν εκεί να με αγκαλιάσει και να με ακούσει, να με διασκεδάσει και να με κάνει να μην κλαίω. Ήταν εκεί για να μου θυμίσει την ανεμελιά της εφηβείας και πως δεν χρειάζεται να τα παίρνουμε όλα τόσο σοβαρά. Ήταν εκεί για να δίνει αποστομωτικές απαντήσεις με το "γάντι" σε ανθρώπους που δεν τη σεβόντουσαν.

Ήπιαμε μαζί το πρώτο της alcohol free cocktail το βράδυ στα μπαράκια. Συζητάγαμε τι θα φορέσουμε για να βγούμε έξω. Με κορόιδευε που λόγω στραβού διαφράγματος αλλά και κούρασης.... ροχάλιζα το βράδυ... με ηχογράφησε κιόλας.... Χαχαχαχαχαχα. Διαβάζαμε, ακούγαμε μουσικές στο δωμάτιο μας και με εντυπωσίασε η παιδεία της στην μουσική, μπράβο κουμπάροι.

Ένιωσα μαζί της έφηβη κι εγώ.

Θα μου πεις γιατί στα λέω όλα αυτά; Κάπου, κάπου πρέπει να γυρνάμε στα ανέμελα χρόνια μας και να αφήνουμε στην άκρη τα "βάρη" που κουβαλάμε στην πλάτη μας.

Αν δεν έχεις παιδιά κι έχεις βαφτιστήρια ή ανίψια πέρασε χρόνο μαζί τους. Είναι η καλύτερη "ψυχοθεραπεία" που μπορείς να κάνεις. Ένα απρόσμενο γέλιο ή ατάκα τους, όσο στενοχωρημένη και να είσαι θα σε κάνει να τα ξεχάσεις αμέσως.

Τα παιδιά είναι σοφά. Έχουν ενσυναίσθηση. Μπορεί να νομίζεις πως δεν ακούν ή δεν δίνουν σημασία αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο απολογισμός μου λοιπόν;

Ένα γεμάτο, όμορφο καλοκαίρι, με πάρα πολλά καλά, και δυο άσχημα συμβάντα τα οποία με δίδαξαν πάρα πολλά.

Το πρώτο συμβάν να μην το βάζω κάτω και το δεύτερο να γίνω ακόμη καλύτερος άνθρωπος γιατί άθελά μου πλήγωσα έναν άνθρωπο που πάνω στην ανεμελιά μου, επιπολαιότητα δεν σκέφτηκα και δεν το αξίζει κανένας αυτό, ακόμη κι αν δεν τον γνωρίζεις καλά. Η αλήθεια όσο κι αν πονέσει είναι προτιμότερη από ένα χαζό, παιδικό ψέμα για να μην στενοχωρήσεις κάποιον. Είναι σημαντικό να μπορείς να κοιτάζεις ξανά στα μάτια τον άλλο. Λυπάμαι βαθειά που στενοχώρησα έστω και μόνο έναν άνθρωπο.

Λοιπόν φίλη μου μη σε ζαλίζω, πάμε για μια νέα, δυναμική σεζόν. Με νέα ξεκινήματα, νέους στόχους, με χαμόγελο, με τα πόδια "καρφωμένα" στη γη και το κεφάλι τα κοιτάζει ψηλά. Επιμονή, υπομονή, αγάπη, θάρρος και γενναιοδωρία.

Αναμένω απορίες, σπαζοκεφαλιές στο Instagram και fb μου.

Φιλιά πολλά!

Credits

Photo: Ζωή Καπίρη

Φόρεμα και μαγιό όλα StefaniaFragista / Γυαλιά Original Vintage Eyewear