Συνταγή για ψωμί και για ψωμότυρο με δενδρολίβανο & cranberries !!!

Συνταγή για ψωμί και για ψωμότυρο με δενδρολίβανο & cranberries !!!

Λοιπόν έφτιαξα ψωμί με δικές μου παραλλαγές..

Η συνταγή η αρχική είναι του Σάββα Πούμπουρα αλλά και του Βλάντο Γιάνκοβιτς .. Και οι δύο μου δώσαν στο περίπου τις ποσότητες για τα δίκα τους ψωμιά που φτιάξανε .. ε και εγώ την πείραξα λίγο προσθέτοντας cranberries & δεντρολίβανο αλλά και φτιάχνοντας τυρόψωμο με φέτα, παρμεζάνα και κρεμώδες τυρί. Μ Μ Μ .. που λέει και ο Σάββας !!!

850 αλεύρι

100 μλ ελαιόλαδο

600 μλ νερό

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 μαγιά ξηρή

cranberries

δεντρολίβανο φρέσκο

φέτα, παρμεζάνα και κρεμώδες τυρί

Σε ένα μικρό μπώλ ανακατεύεις το νερό με την ζάχαρη και την μαγιά, και τα αφήνεις για 5 λεπτά ,

Παράλληλα σε ένα μπώλ μεγάλο βάζεις το αλεύρι και στην μέση κάνεις μια τρύπα και βάζεις το λάδι και μετά το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύεις και ρίχνεις μαι χούφτα γενναιόδωρη cranberries και φρέσκο ψιλοκομένο δενδρολίβανο. Τα πλάθεις αρκετά καλά για κανένα 5 λέπτο και τα κάνεις μια μπάλα θα δείτε στις φωτογραφίες πιο κάτω.. σκεπάζεις το μπώλ με μια πετσέτα κουζίνας για μίνιμουμ ένα 2 ώρο αλλά και αν το αφήσεις over night ακόμα καλύτερα.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 150 για ψωμί για 45-50 λεπτά και για τυρόψωμο, αν είναι λεπτή η ζύμη σαν για πίτσα στους 250 για 15 λεπτά.

Πλάθεις την μπάλα πολύ καλά πολλές φορές αφού έχεις ρίξει αλεύρι στην επιφάνεια της κουζίνας και κόβεις την ζύμη στα δύο με ένα μαχαίρι.

Αν θες να κάνεις ψωμί σε ότι μέγεθος θέλεις το σχηματίζεις και το βάζεις πάνω σε χαρτί στο ταψί ρίχνεις λίγο λάδι από πάνω και το χαράζεις καθώς πασπαλίζεις και με σουσάμι.

Για τυρόψωμο απλώνεις με τον πλάστη (δες πιο κάτω στις φώτο), και βάζεις με το μάτι παρμεζάνα να πάει παντού και φέτα τριμματιασμένη από πάνω και αν θες και κρεμώδες τυρί.

Το τυλίγεις και ξανά λίγο λάδι και σουσάμι το χαράζεις πάνω σε αντικολητικό χαρτί και το σκεπάζεις ξανά για λίγο 20 λεπτά περίπου για να ξανά φουσκώσει ( αυτό ισχύει και για τα δύο)

Μετά το βάζεις στον φούρνο και Μ Μ Μ .. μαγικό το κόβεις ζεστό ρίχνεις λαδάκι και το τρώς, καθώς και επίσης το τυρόψωμο το κόβεις και τρέχουν τα τυριά από μέσα ..

Καλή επιτυχία !!!

Μπορείτε να με βρείτε εδώ : www.instagram.com/majenco