Η πιο νόστιμη και γευστική Φανουρόπιτα που έχεις φτιάξει ποτέ

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Η πιο νόστιμη και γευστική Φανουρόπιτα που έχεις φτιάξει ποτέ

Μόλις συνειδητοποίησα πως δεν έχω βάλει την απόλυτη συνταγή για Φανουρόπιτα που φτιάχνω της Gourmelitas τόσα χρόνια.

Παραδοσιακά η φανουρόπιτα φτιάχνεται με 7, 9 ή 11 υλικά, δεν περιέχει αυγό και βούτυρο-είναι νηστίσιμη-και φτιάχνεται για την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν υποτίθεται πολύ άσπλαχνη γυναίκα. Το όνομα του Αγίου όμως, την έκανε και πίτα που 'φανερώνει'-υγεία, δουλειά, έναν καλό γαμπρό κτλ κτλ!

Κ ενώ ψήνω τώρα την Φανουρόπιτα οι φωτογραφίες πιο κάτω είναι σημερινές ( η κεντρική είναι από την πρώτη φορά που την έφτιαξα το 2015, μόλις βγεί από τον φούρνο θα την βάλω στο www.instagram.com/majenco )

Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη η διαφορά με πολλές αλλές είναι και στην ζάχαρη μιση μιση λευκή και καστανή αλλά και στην γεύση κάθε χρόνο οι φίλες μου, μου λένε ότι είναι πολύ νόστιμη.

Σας την δίνω κατά γράμμα από την Gourmelita :

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του-500 γρ
  • 1 κούπα ζάχαρη-μισή λευκή,μισή καστανή
  • 1 κούπα και 1/4 χυμό πορτοκάλι, και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κγ σόδα μαγειρικής
  • 1/4 κγ γαρύφαλλο κοπανισμένο, και 1 κγ κανέλα
  • 1/2 κούπα καρύδια
  • 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
  • 1 φλ. του καφέ κονιάκ

ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε ένα παραλληλόγραμο ταψάκι μεσαίου μεγέθους ή ένα στρογγυλό ταψί για κέικ των 25 περίπου εκατοστών, λαδώνοντας και αλευρώνοντας το ελαφρά.
  2. Σε ένα μπολ ενώστε το αλεύρι με τα κανελογαρύφαλα, και ανακατέψτε καλά.
  3. Αλέστε τα καρύδια στο μούλτι. Πλύντε καλά το πορτοκάλι σας,και πάρτε το ξύσμα του. Στίψτε 2 περίπου πορτοκάλια για τον χυμό.
  4. Σε μεγάλο μπολ ενώστε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά με αυγοδάρτη να ενωθούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μίξερ σας, αλλά γίνεται πολύ εύκολα και με το χέρι όλο το κέικ.
  5. Προσθέστε το ξύσμα, τον χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και την σόδα, και ανακατέψτε να ενωθούν. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να μην σχηματιστούν γρομπαλάκια, και τέλος τα καρύδια και τις σταφίδες.
  6. Ανακατέψτε να πάνε παντού και τοποθετήστε το μείγμα στην φόρμα. Ψήνετε για 40-50 λεπτά περίπου. Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι εάν είναι έτοιμο στα 40 λεπτά, και προσαρμόστε τον χρόνο αναλόγως.
  7. Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο,και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια, και σερβίρετε. Η παράδοση λέει, όση ώρα φτιάχνετε την πίτα, να μελετάτε αυτό που θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος.

Καλή επιτυχία !!!

By www.instagram.com/gourmelita

http://www.gourmelita.com/2014/08/blog-post_25.html

Μπορείτε να με βρείτε εδώ : www.instagram.com/majenco

https://twitter.com/majenco

https://www.facebook.com/JencaMajenco/