Συνταγή για τον Superfood ντάκο από χαρούπι

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Συνταγή για τον Superfood ντάκο από χαρούπι

Τα οφέλη, τα συστατικά και η θρεπτική αξία του Χαρουπιού

Το χαρούπι ανήκει στην κατηγορία των Superfoods και είναι νόστιμο και θρεπτικό.

Ανακάλυψα ντάκο από χαρούπι πρόσθεσα λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σκόρδο, φρέσκο βασιλικό, τρυμμένη φέτα, βιολογική ντομάτα (σταθερή εγγύηση ποιότητας από τους φίλους μου τον Αντώνη και τον Κλεάνθη στην βιολογική λαική της Κηφισιάς - Πολιτείας κάθε Δευτέρα ). Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και κάπαρη, καπαρόφυλλα και κατίκι δομοκού αλλά όπως τον έφτιαξα μου άρεσε απόλυτα.

Καλή επιτυχία ..

Μπορείτε να με βρείτε εδώ : www.instagram.com/majenco

https://twitter.com/majenco

https://www.facebook.com/JencaMajenco/

Λίγα λόγια για το χαρούπι :

Θρεπτική Αξία του Χαρουπιού

Όσον αφορά στη θρεπτική αξία του χαρουπιού, είναι πλούσιο κυρίως σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), οπότε μπορεί να μας δώσει άμεσα ενέργεια, αλλά και σε πρωτεΐνες καθώς τα 100γρ περιέχουν 5-8γρ πρωτεΐνης. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος (0,2-0,6%) και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες. Είναι πολύ εύπεπτο και δεν περιέχει γλουτένη, οπότε είναι κατάλληλο και για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο κι ο χαλκός.

Οφέλη Χαρουπιού στην Υγεία

Οι φυτικές ίνες που περιέχει το χαρούπι, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, μπορεί να δράσει σαν αντιδιαρροϊκό φάρμακο και να μειώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας, ακόμη και σε βρέφη. Εκτός αυτών, από μελέτες, έχει φανεί ότι η κατανάλωση προϊόντων διατροφής εμπλουτισμένων σε αδιάλυτες φυτικές ίνες χαρουπιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά στο λιπιδαιμικό προφίλ και στην πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, σε γυναίκες έχει φανεί ότι βοηθά και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Πρέπει να προσθέσουμε εδώ ότι ο καρπός της χαρουπιάς περιέχει και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και της υπερλιπιδαιμίας.

Συστατικά του χαρουπιού και οι λειτουργίες τους

Σίδηρος

Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.

Μαγνήσιο

  • Αξιοποίηση της ενέργειας των τροφίμων
  • Δομικό συστατικό των οστών
  • Υγεία νευρικού και μυικού ιστού

Χαλκός

  • Παραγωγή ενέργειας
  • Μεταβολισμός σιδήρου

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

  • Δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Υγεία νευρικού συστήματος
  • Αξιοποίηση της ενέργειας των τροφίμων

πηγή : google