Συνταγή για Bok Choy η Κινέζικη σαλάτα που πρέπει να δοκιμάσετε μαζί και σολομός ponzu

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Συνταγή για Bok Choy η Κινέζικη σαλάτα που πρέπει να δοκιμάσετε μαζί και σολομός ponzu

Το Bok Choy, το Pak Choi ή το Pok Choi είναι είδος Κινέζικου λάχανου και αυτή είναι η απόλυτη συνταγή συνοδευόμενη από σολομό μαριναρισμένο σε Ponzu.

Πριν πολλά χρόνια, late 90's είχα ταξιδέψει με την μητέρα μου στο Hong Kong και θυμάμαι είχαμε πάει για φαγητό στο Shanghai Tang που ήταν το πιο it place to be, ίσως από τα πιο ωραία εστιατόρια στον κόσμο που έχω επισκεφτεί μιας και τόσο η Κινέζικη όσο και η Ιαπωνική κουζίνα είναι η αγαπημένη μου. Η Καλύτερη φίλη της μητέρας μου μένει εκεί και θυμάμαι μέσα σε όλα που είχε παραγγείλει ήταν και αυτή η θεσπέσια Κινέζικη σαλάτα που λεγόταν Bok Choy. Είχαμε πάθει πλάκα και για πολλά χρόνια όποτε βρισκόμασταν στο εξωτερικό σε αντίστοιχα εστιατόρια το πρώτο πράγμα που κοιτάγαμε στο μενού ήταν πάντα να παραγγείλουμε Bok Choy.

Πέρσι ανακάλυψα και στην Ελλάδα ότι τα έχουν και κάθε φορά προμηθευόμασταν με την μητέρα μου σακούλες. Έφτιαξα διάφορες συνταγές πειραματίστηκα και κατέληξα σε 2 αγαπημένες εκ τον οποίων η μια είναι η πιο κάτω.

Υλικά

1 κ.σ. φυτικό λάδι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ( έβαλα δοκιμαστικά μαύρο σκόρδο και ήταν πολύ καλό )

1 τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτά σπιρτόξυλα

1 κιλό baby bok choy, κομμένο στα τέσσερα με τον πυρήνα ανέπαφο

2 κγ σόγια με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 κγ φρυγανισμένο σησαμέλαιο, για το σερβίρισμα

1 κγ φρυγανισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα

(Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και φρέσκο κρεμμύδι, το δοκίμασα σε μια από τις φορές που το έφτιαξα και άρεσε πολύ καθώς και κινεζικά μπαχαρικά ).

Οδηγίες :

Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρέψτε μέχρι να βγουν τα αρώματα, για 30 δευτερόλεπτα.

Προσθέστε το bok choy, την σόγια και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Καλύψτε και μαγειρέψτε για 1 λεπτό, στη συνέχεια αφαιρέστε το καπάκι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν οι πυρήνες και να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος, ρίχνετε το σησαμέλαιο και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Τρώγετε σαν σαλάτα αλλά και σαν συνοδευτικό.

Στην συγκεκριμένη συνταγή είχα μαγειρέψει σολομό μαριναρισμένο σε Ponzu ( https://www.queen.gr/samantha-apostolopoulou/gotcha/story/206599/syntagi-gia-super-healthy-solomo-me-ponzu )

Καλή επιτυχία ..

Μπορείτε να με βρείτε εδώ :

www.instagram.com/majenco

www.twitter.com/majenco

www.facebook.com/JencaMajenco