Η απόλυτη Old school συνταγή για τούρτα με Χουρμάδες γεμάτη παιδικές αναμνήσεις

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Η απόλυτη Old school συνταγή για τούρτα με Χουρμάδες γεμάτη παιδικές αναμνήσεις

Η απόλυτη συνταγή για τούρτα με χουρμάδες της Νόνας, που θυμίζει παιδικές αναμνήσεις 

 

Η πεθερά της μητέρας μου η Κυρία Φωφώ ή αλλιώς Νόνα, ήταν μια εξαιρετικά γλυκιά Κυρία που αγαπούσαμε όλοι πολύ.

Από τα παιδικά μας χρόνια σε κάθε γιορτή μας έφτιαχνε την Χουρμαδότουρτα της, εκτός των άλλων καλουδιών που μαγείρευε και ήταν θεϊκή. Μου είχε δώσει την συνταγή της και έψαχνα τα Χριστούγεννα να την βρω και δεν θυμόμουν που την είχα βάλει και έτσι ξεσήκωσα όλο το σόι για να βρω την συνταγή και να είναι καλά η φίλη της η Καίτη που την ψιλό θυμότανε και αυτοσχεδίασα και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό, (γιατί δεν είναι 100% η original version αλλά υπόσχομαι να ψάξω να την βρω να δω ότι δεν λύπει κάτι).

Την έφτιαξα πέρσι τα Χριστούγεννα δοκιμαστικά και μετά την Πρωτοχρονιά για να την τιμήσω στο Οικογενειακό μας τραπέζι.

Θα χρειαστείτε

350 γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

350 γρ καρύδια

150 γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα

320 γρ άχνη ζάχαρη

6 ασπράδια αυγών

2 βανίλιες

1 shot brandy /cognac

1 φακελάκι garni Γιώτης 100gr

Φρέσκο γάλα πλήρες όσο αναγράφετε πάνω στην garni

1 στρογγυλό ταψί 32 εκ

Οδηγίες

Το δύσκολο και κουραστικό κομμάτι της συνταγής είναι το το χειροκίνητο κόψιμο των καρυδιών και των χουρμάδων ( απαγορεύετε το μούλτι), αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Οπότε έχουμε και λέμε καβουρδίζουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 6 λεπτά. Κόβουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια σε παρά πολύ μικρά κομματάκια σαν κράνμπερι σε μέγεθος ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να είναι και τα δυο υλικά καλά κομμένα σε ίδιο μέγεθος.

Στο μίξερ ανακατεύουμε τα ασπράδια με την άχνη μέχρι να αφρατέψουν σαν μαρέγκα. Ρίχνουμε μια μια τις βανίλιες και το Brandy και ανακατεύοντας ρίχνουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σε αργές κινήσεις.

Το ταψί πρέπει να είναι στρογγυλό και όσο πιο μεγάλο γίνεται 32 εκ ( για να ψηθεί καλά η μαρέγκα ). Βάζουμε την λαδόκολλα και προσθέτουμε το μείγμα. Τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο ( δεν τον έχουμε κλείσει από την ώρα που βάλαμε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν ). Τώρα εδώ είναι το tricky part ψήνουμε για 30 λεπτά ΑΛΛΑ τσεκαρουμε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι στεγνή η μαρέγκα και αν δεν είναι το αφήνετε και τσεκάρετε ανά 3 λεπτό. Όσο ψήνετε το γλυκό μας ετοιμάζουμε την απόλυτη retro σαντιγί Garni Γιώτης σε ένα μπολ ανακατεύουμε μίξερ χειρός 100 γρ Garni με το αντίστοιχο πλήρες γάλα που αναγράφετε πάνω στο κουτί και το βάζουμε στο ψυγείό για να παγώσει. Μόλις είναι έτοιμη η τούρτα μας την βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Πέρνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό πιάτο και την αναποδογυρίζουμε. Με ένα κορνέ την γεμίζουμε με την σαντιγί δείτε και πιο κάτω τις φωτογραφίες, και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Την βάζετε στο ψυγείο .. ότι περισέψει..

Καλή επιτυχία !!!

Μπορείτε να με βρείτε εδώ :

www.instagram.com/majenco

www.twitter.com/majenco

www.facebook.com/JencaMajenco