ΓυναίQα είναι…

ΓυναίQα είναι…

Υπήρξα παθιασμένη υπέρμαχος των γυναικών, παίζοντας ενεργά έναν ρόλο, πρώτα ως υποστηρίκτρια και τα τελευταία 13 χρόνια, ως project manager για την W.I.N. Hellas .

Η Women In Need ( W.I.N. Hellas ), είναι μια μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση που προσφέρει υποστήριξη σε θύματα κακοποίησης μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων. Αν δεν ξέρετε την W.I.N.Hellas κοιτάξτε το website μας, ποτέ δεν ξέρετε, μπορεί να είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μια φίλη, συγγενή και ακόμη και για τον εαυτό σας.

sam_winhellas2.jpg

Μάντα Παπαδάκου/ Πρόεδρος W.I.N Hellas, Σαμάνθα Αποστολοπούλου/ Project Manager W.I.N Hellas.

Η πολυετής εμπειρία μου με την W.I.N. μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω τόσα πολλά για τις γυναίκες στην κοινωνία μας και ακόμη περισσότερα για τον εαυτό μου.

sam winhellas

Σαμάνθα Αποστολοπούλου/ Project Manager W.I.N Hellas, Μάντα Παπαδάκου/ Πρόεδρος W.I.N Hellas,

Βιολογικά μιλώντας, οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και μπορούν να αναπαραχθούν. Από τη φύση μας, έχουμε λιγότερους μυς από τους άνδρες, κάτι που μας κάνει σωματικά κατώτερους. Ιστορικά αυτές οι διαφορές ήταν το κύριο θεμέλιο του ρόλου μας στην κοινωνία. Χρόνια τώρα οι γυναίκες αγωνίζονται για την ισότητα. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, φτάσαμε από το να μην μας επιτρέπεται να ψηφίζουμε ή να μορφωνόμαστε στο σήμερα όπου έχουμε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς στη διάθεσή μας. Μιλώντας με τη Μάντα Παπαδάκου, ιδρύτρια, πρόεδρος και φίλη, βλέπει την ανάγκη οι γυναίκες και οι άνδρες να υποστηρίζουν τις προσωπικές αξίες μας ( Equity ), έναντι της ισότητας. "Δεν είμαστε άντρες; είμαστε γυναίκες και από τη φύση μας έχουμε διαφορές. Πρέπει να στοχεύσουμε σε μια κοινωνία όπου δεν αγνοούμε τη θηλυκή πλευρά μας και δεν ζητάμε από τους άνδρες να αγνοούν την αρρενωπή τους πλευρά», αλλά αντίθετα προσφέρουμε ευκαιρίες που βασίζονται σε διαφορετικές ανάγκες για να έχουμε την ουσία της γυναίκας, EQUITY, με αποτελέσματα την ισότητα».

05.jpg

Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου, Μάκης Κουσαθανάς, Σαμάνθα Αποστολοπούλου/ Project Manager W.I.N Hellas, Μάντα Παπαδάκου/ Πρόεδρος W.I.N Hellas,

Λέγοντας αυτά, έχω δει γυναίκες να μεταμορφώνονται από συντετριμμένες και καταθλιπτικές σε ισχυρές και δυναμικές μόλις περάσουν από την W.I.N. Hellas πρόγραμμα. Όταν μια γυναίκα είναι ενδυναμωμένη και έχει τα κατάλληλα εργαλεία, μπορεί να τοποθετηθεί για να ζει σε αρμονία με το περιβάλλον της, είναι ασταμάτητη. Μπορεί να βάλει όρια χωρίς ενοχές, μπορεί να αγκαλιάσει την ψυχή της κάνοντας πράγματα που την κάνουν να νιώθει καλά. Μπορεί να επιλέξει να είναι σε μια υγιή σχέση ή όχι και κανείς δεν θα την κρίνει, και όταν το κάνουν οι άνθρωποι, δεν τη νοιάζει. Με άλλα λόγια, μαθαίνουμε να ισορροπούμε ανάμεσα στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Έχοντας τα σωστά εργαλεία για να αντιμετωπίσετε τη ζωή, σίγουρα κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

03.jpg

Προσωπικά έχω μάθει τόσα πολλά από την W.I.N. Το να βλέπεις γυναίκες να περνούν από τη διαδικασία θεραπείας και να ανακτούν τον εαυτό τους είναι πραγματικά εμπνευσμένο. Βλέποντας αυτές τις θεραπευτικές καρδιές, με ανάγκασε να κοιτάξω τα δικά μου τραύματα που κρατούσα, εν αγνοία μου, και που με στέρησαν από το να ζήσω στο έπακρο τις δυνατότητές μου. Προέρχομαι από μια γενιά όπου μας έμαθαν να πιστεύουμε ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι σκληρές για να τις παίρνουν στα σοβαρά. Αυτή η ευγένεια είναι σημάδι αδυναμίας και η αδυναμία οδηγεί σε αποτυχίες. Δόξα τω Θεώ που άλλαξε με τα χρόνια. Προφανώς, υπάρχουν τώρα περισσότεροι νόμοι για την προστασία μας και αντιμετωπίζονται ζητήματα όπως η εργασιακή παρενόχληση και η σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε φωνή και να ακουστεί, όχι μόνο στον εταιρικό κόσμο αλλά και στον κοινωνικό.

10.jpg

Η αλλαγή των κοινωνικών κανόνων, της πολιτικής, της τεχνολογίας και του πολιτισμού έχει επίσης επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε ως γυναίκες. Υπήρχε μια στιγμή που θυμάμαι οποιαδήποτε επαγγελματική συνάντηση θα παρακολουθούσα. όλες οι γυναίκες ήταν με μαύρα ταγιέρ. Η σημερινή «δυναμική» επαγγελματική ενδυμασία δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες προσπαθούν να μοιάσουν με άνδρες. Μια κοντή φούστα δεν θεωρείται «το ζητάει» και ένα κοντό κούρεμα δεν αποκαλύπτει σεξουαλικό προσανατολισμό.

06.jpg

Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι γυναίκα το 2022. Σημαίνει ότι έχω φωνή. Μου επιτρέπεται να πιάνω χώρο με τις ιδέες, τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου. Μπορώ να είμαι ευαίσθητη χωρίς να με θεωρούν αδύναμη και μπορώ να είμαι ευγενική χωρίς να ανησυχώ ότι θα με εκμεταλλευτούν. Όταν η ζωή γίνεται θολή ή προκλητική, έχω πολλούς πόρους στη διάθεσή μου για να μάθω να περιηγούμαι σε όλα. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι πολλοί από εμάς έχουμε αισθανθεί κατά καιρούς σπασμένοι και καταθλιπτικοί ή είχαμε «συμπτώματα κατάθλιψης». Αυτές οι στιγμές στη ζωή μας μπορεί να μας αφήσουν παράλυτους.

Ίσως δεν χρειάζεται όλοι να περάσουμε από ένα W.I.N. Hellas Πρόγραμμα, (αν και η εγγραφή σε ένα πρόγραμμα που εξειδικεύεται στην ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι ποτέ κακή ιδέα), αλλά υπάρχουν πόροι εκεί έξω για τις γυναίκες για να αναζητήσουν συμβουλές και να μας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των φυσικών αγώνων της ζωής. Γι' αυτό μου αρέσει να δουλεύω στο Queen.gr. Έχουμε γυναίκες που γράφουν άρθρα, που μοιράζονται, αφιλτράριστα και ειλικρινά την εμπειρία, τη δύναμη και την ελπίδα τους με στόχο να βοηθήσουν τις γυναίκες του σήμερα να πλοηγηθούν σε όλα αυτά. Είτε πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα όπως η κακοποίηση, για το πώς να φροντίζουμε το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας. Η σημερινή γυναίκα, χωρίς συγγνώμη, θέλει να νιώθει καλά, να δείχνει καλύτερα, να μαγειρεύει για την οικογένειά της και για αυτούς που αγαπάει, να ασκεί το σώμα της, να τροφοδοτεί το μυαλό της, να τρέφει την ψυχή της και να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της.