The Food Tour: Στο «ζάαταρ» η φύση γίνεται ένα απέραντο εστιατόριο

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
The Food Tour: Στο «ζάαταρ» η φύση γίνεται ένα απέραντο εστιατόριο

Η περιήγηση της Σαμάνθας Αποστολοπούλου και του Χρήστου Κάβουρα στα εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζεται στο «ζάαταρ» της Νέας Ερυθραίας, απολαμβάνοντας ένα χορταστικό γεύμα με φόντο ένα καταπράσινο χώρο, παρέα με έναν εκ των ιδιοκτητών, Δημήτρη Κελεπούρη.

Γράφει ο Χρήστος Κάβουρας

Ακόμα και αν δεν είσαι μυημένος στον κόσμο των γεύσεων και της κουζίνας η λέξη «ζάαταρ» έχει τη μαγική ιδιότητα να κερδίζει χώρο στη μνήμη σου και μόνο με το άκουσμά της. Μια αναζήτηση στο google να κάνεις άλλωστε, δύο πράγματα μπορεί να σου βγάλει. Το διάσημο μείγμα μπαχαρικών από τη μία (σουσάμι, θυμάρι, ρίγανη, θρούμπη και γλυκάνισο), από την άλλη το εστιατόριο στην οδό Χειμάρας 7 στη Νέα Ερυθραία.

«Μας δυσκόλεψε αρκετά να βρούμε το όνομα καθώς θέλαμε κάτι εύηχο, δισύλλαβο και να μην υπάρχει πουθενά αλλού» θα μας πει ο εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου, Δημήτρης Κελεπούρης ο οποίος εδώ και 4 χρόνια κάνει τα πρώτα βήματά του στον τομέα της εστίασης.

Μαζί με τους φίλους και συνεργάτες του, Γιώργο Μαχιμάρη, Θάνο Πλιάκο αλλά και τον βραβευμένο Chef, Χρυσόστομο Πρασατζή δημιούργησαν το «ζάαταρ», ένα μέρος που από τον εξωτικό χαρακτήρα του χώρου σε εμπνέεσαι να απολαύσεις την έξοδό σου χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα σου υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία με κάθε πιάτο της εκμοντερνισμένης ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας που σου προσφέρει.



Ο χώρος σε μαγνητίζει

Αν ισχύει το ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το «ζάαταρ» πετυχαίνει απολύτως το σκοπό του εντυπωσιασμού από το πρώτο σου κιόλας βήμα. Το μάτι σου πηγαίνει κατευθείαν στην αυλή, με το επιβλητικό πράσινο, το πελώριο γκράφιτι και το μπαρ που σε καθηλώνει, κάτι αντίστοιχο όμως ισχύει και στον απέραντο και κυρίως άνετο χώρο του εσωτερικού χώρου (σε καιρούς Covid είναι απαραίτητο) που σε βάζει σε πραγματικό δίλημμα μεταξύ αυτού και του κήπου.

«Η αυλή είναι συγκλονιστική και απόλυτη ατραξιόν του εστιατορίου από τον Απρίλιο μέχρι και το Δεκέμβριο, καθώς σε εμπνέει να καθίσεις εκεί και να απολαύσεις το φαγητό ή το ποτό σου» θα πει ο Δημήτρης Κελεπούρης, ο οποίος πριν από 4 χρόνια παρέα με τους συνεργάτες του εμπνεύστηκαν το χώρο στον οποίο βρισκόταν η ταβέρνα «Ανεμόμυλος» και με αρκετή δουλειά διαμόρφωσαν ένα μέρος που αποτελεί μια πράσινη όαση μέσα στην πόλη. Ένα μέρος που εμπνέει τους πάντες, ενώ με τον παιδότοπό του παίρνει και χαρακτήρα family friendly, κυρίως τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου.

«Βλέποντας την απήχηση του κόσμου στην αυλή κατά τη διάρκεια της καραντίνας μας έκανε να αισθανθούμε πολύ καλά για το εγχείρημά μας, ωστόσο έπρεπε να βρούμε και ένα τρόπο να τον κρατήσουμε κοντά και τους πιο κρύους μήνες» είναι τα λόγια του Δημήτρη Κελεπούρη, ο οποίος μας εκμυστηρεύτηκε πως «με την ανακαίνιση που κάναμε πρόσφατα, επενδύσαμε ουσιαστικά στον εσωτερικό χώρο, προσπαθώντας να μεταφέρουμε την αίσθηση του πράσινου και της φύσης που χαρακτηρίζει την αυλή και νομίζω ότι το καταφέραμε περίφημα».

AP7A0183 copy

-Ανταποκρίνεται ο κόσμος στον εσωτερικό χώρο το ίδιο με τον εξωτερικό;

Ανταπόκριση υπάρχει σίγουρα, ωστόσο το μεγάλο μυστικό είναι να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου λόγω του κορονοϊού. Βοηθάει βέβαια το ότι η διαρρύθμιση του μέσα χώρου είναι άνετη και με αποστάσεις, αλλά ο πελάτης πρέπει να νιώθει άνετα από μέσα του. Ας ελπίσουμε ότι βρισκόμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ξεχωριστή πινελιά του Chef, Χρυσόστομου Πρασατζή

Σε αυτό το The Food Tour είχαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα άμεσης επαφής και εικόνας με τον executive chef, Χρυσόστομο Πρασατζή ο οποίος μας έδωσε μια εικόνα της δουλειάς, της απαιτητικής συμπεριφοράς του απέναντι στους συνεργάτες και το προσωπικό και κυρίως το σεβασμό απέναντι στους πελάτες και του φαγητού του.

AP7A0010 copy
Αβγά τηγανιτά με προσούτο πρόβατο και τρούφα

«Ο Chef δεν είναι απλώς εδώ για να μαγειρεύει και να διευθύνει αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ομάδας. Από την πρώτη μέρα που είναι εδώ μαζί μας ψάχνεται συνεχώς για το πώς θα βελτιώνει τις συνθήκες αλλά και αυτό που προσφέρουμε στο μενού» θα δηλώσει περήφανος και γεμάτος σιγουριά ο Δημήτρης Κελεπούρης για τον «ηγέτη της κουζίνας» ο οποίος έχει ακριβώς αυτό που θέλει κάθε ιδιοκτήτης από τον chef του. Πραγματική αίσθηση της γεύσης και νοοτροπία με σεβασμό στον πελάτη.

-Με βάση αυτά που μας είπε ο Chef Πρασατζής, δίνει τεράστια σημασία στην πρώτη ύλη…

Σε αντίθεση με τους περισσότερους «συναδέλφους» του, ο απαιτητικός του χαρακτήρας χρειάζεται την κορυφαία πρώτη ύλη για να πετύχει την κατάλληλη γεύση και ποιότητα και αυτό έχει αντίκτυπο στα πιάτα τα οποία σερβίρει. Με ορισμένους προμηθευτές συνεργαζόμαστε ακόμα από την πρώτη μέρα, με άλλους διακόψαμε αλλά επιστρέψαμε ξανά όταν είχαν κατά τον chef την κατάλληλη πρώτη ύλη. Δεν κλείνουμε ποτέ καμία πόρτα σε κανέναν, απλά θέλουμε να εξελισσόμαστε παράλληλα με αυτό που προσφέρουμε.

AP7A0256 copy 2
Χρήστος Κάβουρας - Σαμάνθα Αποστολοπούλου - Δημήτρης Κελεπούρης

Σίγουρα παίζουν ρόλο το χέρι και οι συνταγές, αλλά η πρώτη ύλη είναι η βάση όλων. Το κάνουμε από σεβασμό στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

Καλά τα λόγια, ας πάμε τώρα στο μενού, όπου μια τεράστια ποικιλία εδεσμάτων ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, απλώνονται μπροστά μας. Η Σαμάνθα θα προτιμήσει vegetarian επιλογές όπως τη γιγαντιαία Σαλάτα Τούρτα, τα Vegan Ντολμαδάκια και το Κανταΐφι με ποικιλία Τυριών και μέλι, ενώ εμένα το μάτι μου πέφτει πάνω στο σνίτσελ προβατίνας που δεν έχω κανένα σκοπό να το μοιραστώ με κανέναν. Ποιος είναι ο χαρακτήρας ωστόσο του «ζάαταρ»;

«Αυτό που θα θέλαμε να πούμε σε κάποιον που ρωτάει ποιος είναι ο χαρακτήρας του εστιατορίου είναι κατά βάση ένα-δυο επίπεδα πάνω από την απλή ταβέρνα, βασίζεται στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα τις οποίες προσπαθούμε να εκμοντερνίσουμε χωρίς όμως να τις αλλοιώσουμε» μας λέει ο Δημήτρης Κελεπούρης καθώς σερβίρονται τα πρώτα πιάτα μας.

-Ποια είναι τα signature πιάτα του «ζάαταρ» και ποια επιλέγεις ο ίδιος;

Θα στο πάω περισσότερο ανά κατηγορία, καθώς μου είναι δύσκολο να διαλέξω. Οι σαλάτες είναι δύσκολο για μένα να διαλέξω μία, για αυτό και θα επιλέξω τη Σαλάτα Τούρτα την οποία δοκιμάσατε και είναι ο νο.1 κωδικός για τον κόσμο καθώς είναι πολύ εντυπωσιακή τόσο σε γεύση όσο και στη χορταστική εικόνα της. Παρόλα αυτά έχω εξίσου αδυναμία και στη Σαλάτα Σπανάκι.

AP7A0149 copy
Η χορταστική Σαλάτα Τούρτα

Στα ορεκτικά το Κανταΐφι με τα κυκλαδίτικα τυριά είναι κάτι που για μένα πρέπει να το παραγγείλεις κάθε φορά που θα έρθεις εδώ. Είναι πολύ ιδιαίτερο πιάτο και το ζητάει πολύ ο κόσμος, όπως και το μοσχαρίσιο συκώτι είναι πολύ ωραίο, αλλά κυρίως δύσκολο να το πετυχαίνει κανείς συνέχεια τόσο νόστιμο. Ευτυχώς υπό την καθοδήγηση του chef τα έχουμε καταφέρει περίφημα.

Όσο για τα Κυρίως Πιάτα, το Xουνκιάρ Μπεγεντί, δηλαδή το γεμιστό μοσχαράκι με σος μελιτζάνας είναι πολύ ιδιαίτερη δημιουργία όπως και το Ριζότο με τα μανιτάρια (σε ιταλική έκδοση) ξεχωρίζουν ιδιαίτερα για μένα.

Το «ζάαταρ» τώρα μεγαλώνει

Είναι από τις φορές που από τις πολλές υποσχέσεις που σου αφήνει η εργατικότητα και η νοοτροπία των ανθρώπων του εστιατορίου, θα στενοχωρηθείς πολύ αν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ανάλογο των προσπαθειών, κάτι που ευτυχώς δεν επιβεβαιώνεται σε κάθε μας μπουκιά. Το μυστικό της κορυφαίας πρώτης ύλης αποτυπώνεται σε κάθε φαγητό που δοκιμάζουμε, με τις δημιουργίες που σερβίρονται μπροστά μας να προκαλούν μια μοναδική ευφορία και όρεξη να δοκιμάσουμε το επόμενο. Ταυτόχρονα όμως με την απόλαυση του φαγητού, το πράσινο της φύσης στους τοίχους με την εξαιρετική επένδυση του χώρου αλλά και του εξοπλισμένου μπαρ ουσιαστικά προσδίδει μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε αυτό που βιώνουμε.

AP7A0075 copy
Χουνκιάρ Μπεγιεντί: Μοσχαρίσιο κρέας με πουρέ μελιτζάνας

Ουσιαστικά το «ζάαταρ» δεν είναι μόνο ένας χώρος για το φαγητό σου, αλλά ένα μέρος που κάλλιστα μπορείς να έρθεις για να απολαύσεις το ποτό σου. Τουλάχιστον αυτή τη γνώμη έχει και ο Δημήτρης Κελεπούρης:

«Η αλήθεια είναι ότι θέλαμε να δώσουμε με την ανακαίνιση και μια άλλη διάσταση, αυτή της νυχτερινής εξόδου στο ζάαταρ καθώς το μπαρ σε ωθεί να καθίσεις εκεί για το ποτό αλλά και το φαγητό, με την ποικιλία κρασιών (60-70 ελληνικές και ξένες ετικέτες) και τα κοκτέιλ να προσφέρονται για αυτή την περίσταση. Κάτι σαν την αυλή όπου τα καλοκαίρια ο κόσμος αρέσκεται να κάθεται κοντά στο μπαρ, δίπλα στο πελώριο γκράφιτι».

-Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το γκράφιτι;

Δεν υπάρχει κάποια ιστορία, αλλά το ότι το είδε ο συνέταιρός μου, ο Γιώργος ο Μαχιμάρης σε μια οθόνη κινητού και αμέσως συμφωνήσαμε ότι εκπέμπει έναν συνδυασμό συναισθημάτων για το φαγητό και την έξοδο, για αυτό και φέραμε έναν καλλιτέχνη να το ζωγραφίσει στον τοίχο. Είναι ένα από τα μικρά βήματα που κάνει το «ζάαταρ» για να μπει για τα καλά στην καθημερινή συνείδηση του κόσμου.

image00005 copy

Όσο για το επόμενο βήμα του εστιατορίου…

«Να ξεπεράσει την παιδική του ηλικία, κατά την οποία ακόμα χτίζει χαρακτήρα. Έχουμε ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού αλλά σίγουρα έχουμε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός θα τα είχαμε προσπεράσει. Μόλις ξεπεράσουμε αυτά τα βήματα, μπορώ να φανταστώ το “ζάαταρ” και σε ένα άλλο μέρος εκτός Αθηνών. Θα δούμε» είναι ο επίλογος του εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου.

Για μια επιχείρηση που λειτουργεί με τόσο μεγάλο ζήλο στην κουζίνα, έχει άτομα που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ευημερία και την εξέλιξή του, βγάζοντας προς τα έξω τον οικογενειακό χαρακτήρα του (70% του προσωπικού δουλεύει μαζί από την πρώτη μέρα λειτουργίας), ένα χώρο που σε προκαλεί να τον «γνωρίσεις» και με ένα μενού που δεν σε απογοητεύει σε κανένα του σημείο, το «ζάαταρ» έχει κάθε λόγο να κοιτάζει με περηφάνεια στον καθρέπτη και ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερες προσδοκίες.

Στο παρακάτω άλμπουμ μπορείτε να δείτε όλα τα φαγητά που δοκίμασε το δίδυμο του The Food Tour:

Διαγωνισμός


https://www.instagram.com/p/CZbVvWIKnHy

Για εσάς που σας αρέσει το καλό φαγητό, το «The Food Tour» σας εξασφάλισε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά τη δική μας εμπειρία στο εστιατόριo «ζάαταρ». Μπείτε στο διαγωνισμό του QUEEN.gr στο Instagram και ένας/μία τυχερή θα κερδίσει από ένα γεύμα (μεσημεριανό ή βραδινό) για δύο άτομα, αξίας 150 ευρώ στο «ζάαταρ» (οδός Χειμάρας 7, Νέα Ερυθραία) κάνοντας follow τις σελίδες του Instagram Queen & ζάαταρ & Majenco και κάνοντας mention δύο φίλους σας. Ο νικητής του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 7/2/2022. Δες τους όρους του διαγωνισμού εδώ.