Zambri: Το στολίδι της Κηφισιάς που απογειώνει την φινέτσα της μεσογειακής κουζίνας

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Zambri: Το στολίδι της Κηφισιάς που απογειώνει την φινέτσα της μεσογειακής κουζίνας

The Food Tour: Η περιήγηση της Σαμάνθας Αποστολοπούλου και τoυ Κώστα Χρήστου στα εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στο Zambri στη Κηφισιά, ένα από τα ομορφότερα της πόλης, όπου διαπιστώσαμε την εξίσου εξαιρετική ομορφιά που είχε να μας δώσει, μέσα από τα μεσογειακά πιάτα του.

Γράφει ο Κώστας Χρήστου

Λένε πως δεν πρέπει να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην εντυπωσιαστείς με το Zambri. Ανήκει στη λίστα με τα ομορφότερα και πιο καλαίσθητα εστιατόρια της Κηφισιάς -αν όχι όλης της Αθήνας- με διακοσμητικές λεπτομέρειες και μικρές πινελιές στο στήσιμό του, που το κάνουν ζεστό και φιλόξενο, είτε βρεθείς εκεί για τον καφέ σου, είτε απολαύσεις ένα από τα υπέροχα πιάτα του. Δικαίως έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου του, δίνοντας ουσιαστική σημασία στο High End Espresso Gastro που πρεσβεύει η ονομασία του.

DSC02665-2.JPG

Το logo του Zambri όπως δεσπόζει στο εστιατόριο.

Όμως το Zambri δεν κλέβει μόνο την προσοχή σου με την υπέροχη μπάρα του, τον στολισμό και τον φιλόξενο χαρακτήρα του. Ο executive chef Κωνσταντίνος Άκουρος έχει βάλει στόχο να επαναδιατυπώσει σε όλο το κοινό την αξία της ελληνικής κουζίνας. Ή μάλλον καλύτερα, να τονίσει όλους εκείνους τους λόγους, που οι μεσογειακές επιρροές δεν μπορούν να συγκριθούν με καμιά άλλη κουζίνα στον κόσμο.

DSC02672.jpg

Μία πολύχρωμη γωνία του μαγαζιού γεμάτη λουλούδια που δίνει μία εξαιρετική νότα ομορφιάς

Η πίστη στις πρώτες ύλες

Για τον chef, τον δημιουργό των γαστριμαργικών απολαύσεων του Zambri, οι πρώτες ύλες ήταν ανέκαθεν και θα συνεχίσει να είναι, το μυστικό της επιτυχίας για κάθε πιάτο που έχει ως στόχο να αναδείξει την περιοχή, τις μνήμες, τις επιρροές. «Έχω ταξιδέψει σε επτά διαφορετικές χώρες, έχω δει διαφορετικές κουζίνες. Υπάρχουν chefs εκεί έξω που προσπαθούν να βρουν τρόπους να φέρουν την πρώτη ύλη στα χέρια τους, σε χώρες όπως η Νορβηγία, τη στιγμή που εμείς την έχουμε σε αφθονία. Σκεφτείτε μόνο τις ντομάτες μας ή το ελαιόλαδο». Ο Κωνσταντίνος Άκουρος μαζί με τον head chef του, Γεώργιο Γοργοσόγλου, και την ομάδα του, θέλουν να μας θυμίσουν όλες εκείνες τις γνώριμες γεύσεις που χαρακτηρίζουν την μεσογειακή κουζίνα αλλά με ένα twist: Την προσεγμένη παρουσίαση και τον εκλεπτυσμένο τρόπο γαστρονομικής ετοιμασίας.

DSC02713.jpg

Ο executive chef Κωνσταντίνος Άκουρος (δεξιά) με τον head chef του, Γεώργιο Γοργοσόγλου.

Οι τάσεις που κερδίζουν

Ο executive chef του Zambri παρότι παρουσίασε την υπεροχή της μεσογειακής κουζίνας μέσα από τα πιάτα του, έχει ήδη μερικά μυστικά που έχει σκοπό να παρουσιάσει στο νέο, ανανεωμένο κατάλογο του Zambri, ξεκινώντας από αυτό το μήνα. Είναι πιστός τόσο στις στάσεις, όσο και στις μνήμες από τις οποίες προέρχονται. «Είναι για τον ίδιο λόγο που μπορεί να βρει κανείς τόσο ψάρι και κρέας όσο και vegan πιάτα. Για μένα είναι οι μνήμες που μετράνε. Είναι πιάτα και γεύσεις με τα οποία μεγαλώσαμε, αλλά που μαζί με την ομάδα καταφέραμε να τα πάμε ένα βήμα παραπέρα». Για τον chef και την ομάδα, τα πιάτα είναι Μεσόγειος και Μεσόγειος είναι Ελλάδα. Πριν από λίγο καιρό που βρέθηκε στο Ντουμπάι, παρότι γνώρισε, είδε και έμαθε, συνεχίζει να μην μπορεί παρά να τονίσει την μεγαλοπρέπεια της μεσογειακής κουζίνας, τόσο από άποψη γεύσης όσο και από διατροφικής αξίας.

Τι δοκιμάσαμε

Το ταξίδι ξεκινάει με ψάρι, τη γεύση που φέρνει στο μυαλό κατευθείαν τη χώρα μας. Το καρπάτσιο τόνου του chef είναι μαριναρισμένο με ελληνικά βότανα και λεμονοπίπερο (σ.σ.: είναι αυτή η ιδανική ισορροπία που κάνει τη διαφορά), με tobico yuzu, αβγά χελιδονόψαρου και ένα dressing από passion fruit, ζελέ δυόσμου και αλάτι από τις ηφαιστειακές περιοχές της Χαβάης.

AP7A9271.jpg

Tuna Carpaccio

Μαριναρισμένος τόνος με ελληνικά βότανα, λεμονοπίπερο, tobico yuzu, αβγά χελιδονόψαρου, dressing passion fruit, ζελέ δυόσμου και ηφαιστειακό αλάτι Χαβάης.

Σειρά έχουν τα μεγάλα και με πλούσια γέμιση zucchini balls, όπου η φέτα και το καταΐφι συναντούν το μέλι και την τρούφα. Ιδανικό για side plate όπως και η Zambri έκδοση του μπακαλιάρου με σκορδαλιά, αλλά σε μία πολύ πιο προσεγμένη και καλοδουλεμένη μορφή. Ουσιαστικά πρόκειται για μικρές μπουκίτσες (ποπ κορν μπακαλιάρου δηλαδή), όπου η μαγιονέζα yuzu συναντάει μία απαλή κρέμα μαύρου σκόρδου. Καθόλου δυνατό σε γεύση και με εξισορροπημένα αρώματα, σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι ο chef έχει κάνει upgrade σε ένα κλασσικό ελληνικό πιάτο. Τελευταία στα sides έρχονται τα βουβαλίσια κεφτεδάκια με ψιλοτριμμένη τηγανητή πατάτα («άχυρο»), μαρμελάδα τομάτας, βουτυράτη κρέμα πατάτας και γιαούρτι αρωματισμένο με φρέσκο δυόσμο.

AP7A9295.jpg

Salt Cod and Garlic Dip

Ποπ κορν μπακαλιάρου με απαλή κρέμα μαύρου σκόρδου και μαγιονέζα yuzu.

Τα κυρίως ήταν καραβίδα και black angus αντίστοιχα, δείχνοντας τη μαεστρία του chef με τις πρώτες ύλες. Η καραβίδα συναντά το γιουβέτσι, μέσα σε ένα ζωμό από οστρακοειδή, σαλικόρνια και πέρλες yuzu – ίσως από τα πιάτα που απέδειξαν στο πόσο επάξια χρησιμοποιούμε τα θαλασσινά μας σαν λαός. Το μοσχάρι 200 γρ., κοπής inside skirt tagliata, συνοδεύομενο με πουρέ γλυκοπατάτας και καλαμπόκι, έδειξε πως το Zambri ξέρει πως να τιμήσει και το ιδανικό ψήσιμο.

AP7A9299.jpg

Crawfish Orzo Pasta

Με ζωμό οστρακοειδών, σαλικόρνια και πέρλες yuzu.

Το μενού έκλεισε γλυκά, με την παρουσία ενός cheesecake με πιο…τροπική διάθεση, καθότι έχει πιο φρουτένια βάση με γεύσεις που ξεκινούν από ανανά και μάνγκο και ολοκληρώνονται με την προσθήκη της λευκής σοκολάτας, με το παγωτό από ινδική καρύδα να ολοκληρώνει ένα υπέροχο course.

DSC02676.jpg

Η μπάρα του Zambri είναι από τις ομορφότερες που έχεις αντικρίσει.

Το Zambri, η αξία της εξυπηρέτησης και ένα γνώριμος από τα παλιά στο τιμόνι της διεύθυνσής του

Τέλος δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε με ένα γνώριμο από παλιά, από τα θρυλικά βραδινά μαγαζιά της εστίασης της Αθήνας και διευθυντή του Zambri, Πίνδαρο Κατσέλη, που σχολίασε την αξία της εξυπηρέτησης, αλλά και την προσθήκη του chef στο τιμόνι της δημιουργικής κουζίνας του μαγαζιού. «Επειδή σαν άνθρωπος είμαι συναισθηματικός, είμαι πάντα ερωτευμένος με τις δουλειές που αναλαμβάνω. Όποιο μαγαζί έχω αναλάβει το έχω ερωτευτεί».

DSC02692.jpg

Ο διευθυντής του Zambri, Πίνδαρος Κατσέλης, με τον executive chef Kωνσταντίνο Άκουρο.

Το Zambri είναι πλέον το δικό του καρδιοχτύπι και δεν δίστασε να μιλήσει για την φιλία που τον δένει με τους ανθρώπους του αλλά και την πίστη που έχει σε εκείνους. «Πράγματι με δένει μία φιλία χρόνων και γι’ αυτό και νιώθω πως το Zambri ταιριάζει στο χαρακτήρα μου. Πορευόμαστε με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην μετά κορωνοϊού εποχή, αλλά έχουμε πάντα ως επίκεντρο τον πελάτη. Όσο όμορφα και αν είναι τα μαγαζιά, αυτό που τα κάνει ομορφότερα είναι οι ψυχές των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτά. Θέλω να κάνω το περιβάλλον οικείο και όμορφο στον πελάτη για να το νιώσει στέκι του. Αν το κάνει στέκι, το νιώθει σαν το σπίτι του. Από τη στιγμή που είμαι κομμάτι του μαγαζιού, νιώθω λοιπόν σαν να βρίσκεται σπίτι μου ένας καλεσμένος».

DSC02681.jpg

Η είσοδος του Zambri. To άλλοτε παλιό αρχοντικό, περιμένει να σε εκπλήξει.

Για τον Κωνσταντίνο Άκουρο και την δημιουργικότητα του, είχε φυσικά να πει μόνο τα καλύτερα. «Έχω συνεργαστεί με πολλούς σεφ. Με τον Κώστα, η χημεία μας έδεσε από την πρώτη στιγμή. Μαζί ενώσαμε τα όσα γνωρίζουμε στη δουλειά, μαζί δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Η ομάδα είναι το άλφα και το ωμέγα για τις πετυχημένες συνταγές που αντικρίζει ο πελάτης».

Διαγωνισμός

Super Διαγωνισμός από την στήλη του #QueenGr, #TheFoodTour που επιμελούνται oι @Majenco και @kostchristou

Εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για εσάς, τους αναγνώστες του Queen, την ευκαιρία να ζήσετε το απόλυτο γεύμα στο εστιατόριο Zambri, στην καρδιά της Κηφισιάς, για δύο άτομα αξίας 150 ευρώ .

Για τη συμμετοχή σας, αρκούν αυτά τα βήματα:

📍κάντε Like στο insta post του queen

📍 Follow @queengr , @zambri_all_day & @majenco

📍 Kάντε mention δύο φίλους

Καλή επιτυχία!

https://www.instagram.com/p/CjUqjIMKcFt

Ο νικητής ή η νικήτρια θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στο Instagram μας καθώς και στο Blog της Majenco.

#SuperGiveaway #TheFoodTour #Zambri #Kifisia #AllDay #Breakfast #Brunch #Lunch #Dinner #FoodLovers #Foodies #WeLoveToEat #DineAndWine #QueenFoodTour #WeShareFoodLoveAndFeelings #Giveaway #Διαγωνισμος

Διάβασε τους όρους του διαγωνισμού εδώ