Μαγεμένος Αυλός: το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Μαγεμένος Αυλός: το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία

The Food Tour: Η περιήγηση της Σαμάνθας Αποστολοπούλου και της Νέλλης Καλαμαρά στα εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στο Μαγεμένο Αυλό, το θρυλικό στέκι των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας του πνεύματος και των τεχνών.

Γράφει η Νέλλη Καλαμαρά

Αν μετρήσει κανείς πόσες δεκαετίες έχουν περάσει από το 1961, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Μαγεμένου Αυλού, θα καταλάβει αμέσως γιατί μιλάμε χωρίς αμφιβολία για ένα εστιατόριο ιστορικό. Οι άνθρωποι όμως είναι που κάνουν τα μαγαζιά θρυλικά, και ο Μαγεμένος Αυλός στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι αξίζει σίγουρα αυτόν τον χαρακτηρισμό. Άραγε πόσες ιστορίες θα είχαν να αφηγηθούν αυτοί οι τοίχοι και τα τραπέζια, αν μπορούσαν να μιλήσουν; Τι θα είχαν να πουν για το «ραντεβού» της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον τότε διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο; Για το Μάνο Χατζιδάκι, ένα από τα πιάνα του οποίου ακόμη κοσμεί σε περίοπτη θέση το εστιατόριο; Για το Δημήτρη Χορν και τα γέλια του όταν δειπνούσε με την Έλλη Λαμπέτη; Άραγε ποιο αγαπημένο όλων μας τραγούδι εμπνεύστηκε ο Νίκος Γκάτσος σε αυτόν εδώ το χώρο και ποια πολιτικά σχέδια καταστρώθηκαν μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων πάνω από το signature φοντύ;

magemenosavlos.jpg

Ο ιδιοκτήτης του Μαγεμένου Αυλού, κύριος Δημήτρης Θεοφίλου

Είναι αλήθεια πως μπαίνοντας στο Μαγεμένο Αυλό σε κατακλύζει μία αίσθηση πως ο χρόνος κυλά διαφορετικά εδώ, μία σχεδόν νοσταλγική συγκίνηση για εποχές και καταστάσεις που ίσως δεν ζήσαμε αλλά κάπως θα θέλαμε να μπορούσαμε να έχουμε δει ως «επισκέπτες από το μέλλον». Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε εμάς, περνώντας την χαρακτηριστική ξύλινη πόρτα και εισερχόμενοι σε ένα σύμπαν όπου η κομψότητα, η αστική αβρότητα, το καλό φαγητό και η ποιοτική μουσική συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο. «Το 1961 ο δρόμος εδώ μπροστά μας ήταν ένας χωματόδρομος και η πλατεία μας δεν ήταν παρά μία αλάνα», μας λέει με στεντόρεια φωνή η ψυχή και η καρδιά του Μαγεμένου Αυλού, ο σημερινός ιδιοκτήτης του, ο κ. Δημήτρης Θεοφίλου, ανιψιός του Μάνου Κατράκη και της Λίντα Άλμα, «Εδώ λοιπόν επέλεξε ο αείμνηστος Γιώργος Πολυχρόνης να δημιουργήσει το Μαγεμένο Αυλό του, ο οποίος ξεκίνησε μάλιστα ως πρατήριο για τα γλυκά της σοκολατοποιίας της οικογένειας Παυλίδη, της οποίας ο Γιώργος Πολυχρόνης ήταν γαμπρός. Είχε παντρευτεί δηλαδή την κόρη Παυλίδη. Όμως, καθώς ο ίδιος ως άνθρωπος ήταν bon viveur και κοσμικός της εποχής, εδώ άρχισαν να συγκεντρώνονται οι διάφοροι φίλοι του από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο της Αθήνας. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη οι άνθρωποι που μαζεύονταν εδώ κάτι να τρώνε και να πίνουν, ξεκίνησαν λοιπόν μεταξύ τους να τρώνε ένα φοντύ και να πίνουν ένα απεριτίφ. Το ένα έφερε το άλλο και πολύ σύντομα ο Μαγεμένος Αυλός από ζαχαροπλαστείο έγινε ρεστοράν».

magemenos avlos.jpg

Ο πίνακας "Πνευματική Τρόφη"

Όπως ο κύριος Θεοφίλου μας αφηγείται την ιστορία του Μαγεμένου Αυλού, όνομα εμπνευσμένο από το Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ, παρατηρούμε γύρω μας το χώρο και δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε δέος μπροστά στα σχεδόν μουσειακής αξίας αντικείμενα και χειρόγραφα που κοσμούν τους τοίχους. Προσωπογραφίες και πίνακες, χειρόγραφες επιστολές του Γιάννη Ρίτσου και του Μάνου Κατράκη, αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά με όλη την «καλή Αθήνα» της εποχής να δίνει ραντεβού μετά τις παραστάσεις του Ηρωδείου στο εστιατόριο της οδού Αμύντα. Σε κεντρικό σημείο ένας μεγάλος πίνακας, η «Πνευματική Τροφή», εικονίζει την πυρηνική παρέα που αποκαλούσε το Μαγεμένο Αυλό δεύτερο σπίτι της: ο λογοτέχνης, ποιητής, στιχουργός και διανοητής Ματθαίος Μουντές, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Γιώργος Πολυχρόνης, ο συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου, ο θεατράνθρωπος και διανοητής Τάσος Λυγνάδης, ο Μάνος Χατζιδάκης, ο κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής, ο διάσημος γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης, ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο γλύπτης Νικόλαος Περαντινός, ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς και ο δημοσιογράφος, λογοτέχνης και συγγραφέας Αλέκος Λιδωρίκης. Άραγε τι να συζητούσαν όλα αυτά τα ιερά τέρατα της πνευματικής ζωής της Ελλάδας πάνω από τα διάσημα σνίτσελ hoffmann του Μαγεμένου Αυλού;

Και αφού μιλήσαμε για σνίτσελ και λίγο πιο πάνω για φοντύ, ας μην ξεχνάμε πως ο Μαγεμένος Αυλός είναι ένα εστιατόριο, ιστορικό και θρυλικό, αλλά εστιατόριο, και όπως σε όλα τα εστιατόρια τον πρώτο λόγο τον έχει το φαγητό. Και εδώ όμως το εμβληματικό “ρεστοράν”, όπως το χαρακτήρισε με τόσο όμορφα ρετρό τρόπο ο κ. Θεοφίλου, διαφέρει λίγο, αφού, πέρα από το ομολογουμένως πολύ καλό φαγητό της προσεγμένης ελληνικής κουζίνας με την προσθήκη κάποιων κλασσικών international πιάτων, πρωταγωνιστής παραμένει και η μουσική. Ο Μαγεμένος Αυλός λειτουργεί καθημερινά από το μεσημέρι και έχει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με τραγούδι κάθε βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ το καλοκαίρι η υπέροχη αυτή ατμόσφαιρα μεταφέρεται στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου πάνω στην πλατεία Προσκόπων.

magemenos avlos.jpg

Η χαμένη σχεδόν πλέον τέχνη του flambage από τον σεφ Στέλιο Σαβούρδο

Η εμπειρία στο Μαγεμένο Αυλό είναι συνολικά μοναδική, τόσο όσον αφορά στην υπέροχη ατμόσφαιρα που περιγράψαμε παραπάνω, όσο και όσον αφορά στο φαγητό. Στο αρκετά εκτενές μενού συναντούμε πολλές επιλογές της ελληνικής κουζίνας και γνωστά διεθνή πιάτα, όλα σε κλασσικές και πολύ νόστιμες εκτελέσεις, που σίγουρα ξυπνούν και μία κάπως νοσταλγική διάθεση για τις «καλές» οικογενειακές εξόδους που ζήσαμε μικροί. Εδώ όμως θα συναντήσουμε και ένα ακόμη μενού, που με βεβαιότητα δεν θα βρούμε πουθενά αλλού στην Αθήνα. Πρόκειται για το μενού flambé. Και δεν εννοούμε ένα δύο πιάτα, αλλά ένα ολόκληρο ξεχωριστό μενού αφιερωμένο στη χαμένη πλέον σχεδόν τέχνη του flambage. Κατά την άκρως θεατρική αυτή διαδικασία, ο chef du flambage, Στέλιος Σαβούρδος, ετοιμάζει ολόκληρο το πιάτο πάνω σε ειδικά σχεδιασμένο τρόλεϊ-κουζινάκι που έρχεται μπροστά στον πελάτη και τα τηγάνια παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά. Ειλικρινά δεν έχουμε κάνει ποτέ πιο insta-worthy videos από αυτά, για να μη σας πούμε για τα boomerangs!

Από το μοναδικό αυτό πραγματικά μενού δοκιμάσαμε το Μοσχαράκι Στρογγανώφ με φιλέτο κομμένο ζουλιέν, μανιτάρια, sour cream και ταλιατέλες, ένα πιάτο που ετοιμάστηκε μπροστά στα μάτια μας και καταναλώθηκε αχνιστό μέχρι την τελευταία πληθωρική μπουκιά. Ενώ και πάλι με την τεχνική flambé δημιουργήθηκαν live και οι υπέροχες Crêpes Suzette, οι ωραιότερες που έχουμε γευτεί ποτέ.

kotopoulo.jpg

Κοτόπουλο χιώτικο με πολύχρωμες πιπεριές και άρωμα μαστίχας Χίου

Από το βασικό μενού δοκιμάσαμε πολλά και εξαιρετικά, με τα περισσότερα επιφωνήματα ενθουσιασμού να αποσπούν το φινετσάτο τηγανητό Καμαμπέρ με σος από φρούτα του δάσους, τα μανιτάρια Provencal σωταρισμένα σε σκόρδο, βούτυρο και μαϊντανό, τιμώντας την κλασσική συνταγή, αλλά και το υπέροχο Hoffmann Σνίτσελ με ζαμπόν και τυρί, που ήρθε συνοδευόμενο από έναν αέρινο πουρέ αληθινής πατάτας. Επίσης στα must-taste το Χιώτικο Κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές και αρώματα από μαστίχα Χίου φυσικά.

fondue.jpg

Το signature φοντύ του Μαγεμένου Αυλού

Δεν θα μπορούσαμε παρά να κάνουμε ξεχωριστή μνεία στο signature fondue, που άλλωστε αποτελεί τρόπον τινά και την αφορμή για την μεταμόρφωση του Μαγεμένου Αυλού από ζαχαροπλαστείο σε εστιατόριο τη μακρινή δεκαετία του ’60. Σε ένα εντυπωσιακό μαντεμένιο σκεύος λοιπόν έρχεται το φοντί, που προορίζεται για δύο άτομα, αλλά εύκολα φτάνει και για τέσσερα, και συνοδεύεται από ένα χαριτωμένο καλαθάκι με μπουκίτσες ψωμί και ειδικά πιρουνάκια για να βουτήξει κανείς τη μπουκίτσα του μέσα στο κρεμώδες τυρένιο μείγμα και να αναστενάξει από απόλαυση, αλλά και να διασκεδάσει κατά την άκρως χαριτωμένη διαδικασία. Κλείσαμε το δείπνο μας με χειροποίητο, άκρως αρωματικό, limoncello και υποσχεθήκαμε πως σύντομα θα έρθουμε ξανά για να βιώσουμε και πάλι αυτήν την παλαιάς κοπής ευγένεια της γεύσης και των τρόπων σε ένα χώρο που θαρρείς πως ακόμη κάπου ακούς το Μάνο Χατζιδάκι να αφηγείται ιστορίες από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Info: Αμύντα 4, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, 2107223195

Διαγωνισμός

Super Διαγωνισμός από τη στήλη του #Queengr #TheFoodTour που επιμελούνται oι @majenco και @kounelly

Εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για εσάς, τις αναγνώστριες του Queen, την ευκαιρία για 1 τυχερή νικήτρια να ζήσει την απόλυτη εμπειρία του θρυλικού εστιατορίου Μαγεμένος Αυλός στο Παγκράτι, κερδίζοντας ένα γεύμα αξίας 120 ευρώ για 2 άτομα.

Για τη συμμετοχή σας, αρκούν αυτά τα βήματα:

📍 Kάντε like στο IG post του Queen.gr

📍 Follow @queengr, @magemenosavlosrestaurant & @majenco

📍 Kάντε mention δύο φίλους

Καλή επιτυχία!

https://www.instagram.com/p/CpcKQr6hYo_

Η νικήτρια θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Instagram μας καθώς και στο Blog της Majenco.

#SuperGiveaway #QueenFoodTour #TheFoodTour #ΜαγεμενοςΑυλος #MagemenosAvlos #Roustic #OldSchoolFood #ChildhoodMemories #ARestaurantWithHistory #LiveMusic #Παγκρατι #FineDinning#FoodLovers #Foodies #WeLoveToEat #DineAndWine #WeShareFoodLoveAndFeelings #Giveaway #Διαγωνισμος #Majenco #Kounelly

Διάβασε τους όρους του διαγωνισμού εδώ