Ζάαταρ: Ο σεφ Βασίλης Τζίμας φέρνει αέρα αλλαγής στο πανέμορφο Ζάαταρ στη Νέα Ερυθραία

The Food Tour: Η περιήγηση της Σαμάνθας Αποστολοπούλου και της Νέλλης Καλαμαρά στα εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στο Ζάαταρ στη Νέα Ερυθραία, όπου ο ειδυλλιακός κήπος είναι έτοιμος να υποδεχτεί το καλοκαίρι.
Γράφει η Νέλλη Καλαμαρά
Είναι γεγονός πως σε ορισμένα εστιατόρια έχουμε μία ιδιαίτερη αδυναμία. Ειδικά όμως στο Ζάαταρ στην Νέα Ερυθραία σίγουρα έχουμε τεράστια αγάπη, αφού αυτή είναι και η τρίτη φορά που αφιερώνουμε εδώ την πιο γευστική «βόλτα» του μήνα μας. Η αφορμή για τη νέα μας αυτή επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια των βορείων προαστίων είναι διπλή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Πρώτον, το αγαπημένο Ζάαταρ αλλάζει γευστική σελίδα με νέο executive chef τον ταλαντούχο Βασίλη Τζίμα. Ο νέος σεφ, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε σημαντικές κουζίνες και εστιατόρια της χώρας μας, φέρνει μαζί του έναν αέρα αλλαγής, μεταμορφώνοντας το μενού σε μία ωδή στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. «Σκοπός μας είναι τα πιάτα μας, εκτός από πεντανόστιμα, να είναι και οπτικά τέλεια, ενώ η ελληνική τοπική πρώτη ύλη και η εποχικότητα μπαίνουν στο επίκεντρο», μας εξηγεί ο σεφ.

Δεύτερον, ήρθε αυτή η μαγική εποχή του χρόνου, που το Ζάαταρ ανοίγει τις πόρτες του ειδυλλιακού κήπου του, ο οποίος φέτος μας υποδέχεται ακόμη πιο ανθισμένος και ακόμη πιο υπέροχος, γεμάτος λουλούδια, φυτά και φυσικά ανεβασμένη καλοκαιρινή διάθεση.
Εδώ ερχόμαστε από το μεσημέρι για τα λαχταριστά πιάτα του νέου μενού και καθόμαστε μέχρι το βράδυ για μοναδικές γευστικές εμπειρίες κάτω από τα αστέρια. Φυσικά και δεν παραλείπουμε να απολαύσουμε το ποτό μας στην εντυπωσιακή εξωτερική μπάρα, πριν ή μετά το φαγητό μας.

Όπως πάντα βέβαια, όταν μιλάμε για το Ζάαταρ, ένα πράγμα που κλέβει τις εντυπώσεις, είναι οι προνοητικότητα και η φροντίδα των ιδιοκτητών. Αφού εδώ έχουν δημιουργήσει έναν ονειρεμένο παιδότοπο και έχουν μεριμνήσει κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τη 1 έως τις 6, να υπάρχουν ειδικοί παιδαγωγοί που επιμελούνται την δημιουργική απασχόληση των μικρών επισκεπτών, ώστε οι γονείς να απολαμβάνουν με ησυχία την έξοδό τους.

Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε να σας πούμε, πως κάθε Σάββατο, καθώς και ορισμένες Πέμπτες, οι βραδιές μας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, χάρη στη live μουσική και το τραγούδι.

Η αλήθεια είναι πως το Ζάαταρ πάντα αγαπούσε πολύ την ελληνική κουζίνα και είχε την τοπική πρώτη ύλη στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του. Τώρα όμως, με το Βασίλη Τζίμα στο γευστικό τιμόνι, τα πράγματα «σοβαρεύουν», αφού εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες ο καταξιωμένος αυτός σεφ έχει συνδέσει το όνομά του με τη σύγχρονη απόδοση της ελληνικής μαγειρικής κουλτούρας. Έτσι το νέο μενού χαρακτηρίζεται από γεύσεις γνώριμες, αλλά ιδωμένες μέσα από ένα μοντέρνο δημιουργικό πρίσμα και με έξυπνα twists.

Εμείς φυσικά και δοκιμάσαμε σχεδόν όλο το μενού και έχουμε να σας μεταφέρουμε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ξεκινήσαμε με ένα εξαιρετικό μοσχαρίσιο ταρτάρ, με το ολόφρεσκο κρέας να έχει μαριναριστεί σε ένα μείγμα μπαχαρικών (εξ ου και το σκούρο χρώμα του) και να βγάζει μία πολυσύνθετη νοστιμιά, συνοδευόμενο από λαχταριστές πατάτες παβέ, που δεν μαρτυρούσαν ούτε λίγο το τηγάνισμα σε λάδι.

Ακολούθησε ένα τρυφερό καρπάτσιο μοσχαρίσιο με μία φινετσάτη κρέμα από ξινόμηλο και μία ελαφριά μους από φέτα. Ένα πιάτο κομψό και αέρινο, ιδανικό για να ξεκινήσει κανείς το δείπνο του ακόμη και τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες.

Οι vegetarians θα ενθουσιαστούν με το πεντανόστιμο τοπιναμπούρ με ελαφριά κρέμα φέτας και ένα τέλεια ισορροπημένο μέλι αρωματισμένο με τρούφα. Η τρούφα δεν σκέπαζε ούτε λίγο τις υπόλοιπες γεύσεις και δημιουργούσε αυτήν την ευχάριστη γήινη αίσθηση που αναζητούσαμε από το συγκεκριμένο πιάτο.

Ούτε πιρουνιά δεν αφήσαμε από το λαχταριστό λουκάνικο μαύρου χοίρου με την μεστή κρέμα από πατάτα και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τόσο γλυκά όσο ακριβώς χρειαζόταν για να ισορροπήσουν τη λιπαρότητα του αληθινού λουκάνικου.

Εξαιρετικά μαγειρεμένο και πολύ νόστιμο το «στιφάδο» χταπόδι, στο οποίο τα ολόκληρα κρεμμυδάκια και το ανατρεπτικό τζατζίκι αβοκάντο έδιναν αυτό το ιδιαίτερο twist που χρειάζεται ένα πιάτο για να ξεχωρίσει από την κλασσική του απόδοση και να αφηγηθεί όμορφες ιστορίες σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Πολύ δροσερή και χορταστική η πράσινη σαλάτα με ψητά ροδάκινα, προσούτο προβατίνας, κουκουνάρι και ένα ελαφρώς όξινο dressing από μέλι και μουστάρδα, η οποία εύκολα το καλοκαίρι θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα πλήρες μεσημεριανό πιάτο ως κυρίως.

Οι κροκέτες μουσακά, ένα από τα πιάτα που έχουν ήδη γίνει best seller στο νέο μενού, εκπροσωπούν επάξια τη βασική φιλοσοφία του σεφ, που θέλει να μεταφράζει σε σύγχρονη μαγειρική γλώσσα αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές. Αυτά τα αφράτα «μπαλάκια», τέλεια παναρισμένα εξωτερικά και γεμισμένα με μεστό κιμά με μπαχαρικά και μελιτζάνα εσωτερικά, κρύβουν μέσα τους όλη τη γεύση και τις αναμνήσεις του παραδοσιακού μουσακά, ενώ τα λεπτοκομμένα πατατάκια στην κορυφή παίζουν έξυπνα το παιχνίδι των υφών.

Στην ίδια λογική και οι παπαρδέλες παστίτσιο κρατούν ανέπαφα τα αρώματα και το γευστικό βάθος ενός κλασσικού παστίτσιου, αλλά σε μία πιο ανάλαφρη και πιο κομψή εκδοχή του.

Η μοσχαρίσια ταλιάτα ψήνεται ακριβώς όσο πρέπει ώστε να μαρτυρά την υψηλή ποιότητα του κρέατος χωρίς περισπασμούς, ενώ συνοδεύεται από μία ενδιαφέρουσα καπνιστή πάπρικα, τραγανά τσιπς από τοπιναμπούρ και έναν βελούδινο πουρέ γλυκοπατάτας.

Πολύ νόστιμο και το iberico σε γαλλική κοπή με μία σωστά δεμένη μους από δαμάσκηνο και έναν ωραίο πουρέ σελινόριζας να κρατούν τις γευστικές ισορροπίες και να υπογραμμίζουν το γήινο χαρακτήρα του πιάτου.

Φυσικά και δεν θα φεύγαμε χωρίς γλυκό, με το κλασσικό προφιτερόλ να αποτελεί την τέλεια επιστροφή στη νοσταλγία και μία έξυπνη αναφορά στα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια που όλοι κρατάμε καλά φυλαγμένα στην καρδιά μας.
Εννοείται πως ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να απολαύσουμε το φαγητό και το ποτό μας μαζί με την live μουσική και τα πάντα θετικά vibes μέσα στον καταπράσινο κήπο του αγαπημένου μας εστιατορίου.
Info: Χειμάρρας 7, Νέα Ερυθραία, 210 8070969, zaatar.gr
Διαγωνισμός
Super Διαγωνισμός από τη στήλη του #Queengr #TheFoodTour που επιμελούνται oι @majenco και @kounelly
Εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για εσάς, τις αναγνώστριες του Queen, την ευκαιρία για 1 τυχερή νικήτρια να ζήσει από κοντά τη γευστική εμπειρία Ζάαταρ στη Νέα Ερυθραία, κερδίζοντας ένα δείπνο αξίας 100 ευρώ για 2 άτομα.
Για τη συμμετοχή σας, αρκούν αυτά τα βήματα:
📍 Kάντε like στο IG post του Queen.gr
📍 Follow @queengr, @zaatar.gr & @majenco
📍 Kάντε mention δύο φίλους
Καλή επιτυχία!
Η νικήτρια θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, 26 Μαΐου, στο Instagram μας, καθώς και στο Blog της Majenco.
#Zaatar #ZaatarRestaurant #NeaErythrea #GreekCuisine #FamilyRestaurant #Lunch #Dinner #Cocktails #FoodLovers #SuperGiveaway #TheFoodTour #Foodies #WeLoveToEat #DineAndWine #QueenFoodTour #Διαγωνισμος #Giveaway #WeShareFoodLoveAndFeelings #Majenco #Kounelly
Διάβασε τους όρους του διαγωνισμού εδώ