Papaioannou Restaurant: επετειακό Food Tour στο καλύτερο fish restaurant της αθηναϊκής Ριβιέρας
The Food Tour: Η περιήγηση της Σαμάνθας Αποστολοπούλου και της Νέλλης Καλαμαρά στα εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στο εμβληματικό Papaioannou Restaurant στο Καβούρι για κορυφαία ψαροφαγία με φόντο το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Γράφει η Νέλλη Καλαμαρά
To αγαπημένο Food Tour κλείνει 40 επεισόδια και αποφασίσαμε να γιορτάσουμε αυτήν τη σημαντική επέτειο σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, το διάσημο Papaioannou Restaurant στο Καβούρι. Τα εστιατόρια Papaioannou μετρούν σχεδόν 30 χρόνια ιστορίας και αποτελούν το απόλυτο συνώνυμο της κορυφαίας fish & seafood απόλαυσης για όσους γνωρίζουν να εκτιμούν την εξαιρετική πρώτη ύλη και τη φρεσκάδα της θάλασσας.
Εμείς λοιπόν ως ορκισμένες λάτρεις του καλού φαγητού δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε καμία καλύτερη αφορμή για να βρεθούμε στο μαγευτικό σκηνικό του Papaioannou στο Καβούρι και να αφεθούμε στην απόλυτη κουζίνα των υλικών και της απλότητας, όπως ακριβώς ο Γιώργος Παπαϊωάννου την εκπροσωπεί εδώ και πολλά χρόνια.
Με φόντο λοιπόν μακράν το πιο ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα της αθηναϊκής Ριβιέρας και τον ήλιο να παραδίδεται στην αγκαλιά της θάλασσας, ακριβώς μπροστά στο εντυπωσιακό ξύλινο deck του εστιατορίου, απολαύσαμε πιάτα μαγικά, που αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά πως, όταν η πρώτη ύλη είναι κορυφαία, δεν χρειάζονται περιττολογίες και κινήσεις εντυπωσιασμού, καθώς η μεγαλύτερη μαγειρική τέχνη είναι να αφήνει κανείς τα υλικά να «μιλούν» από μόνα τους.
Εδώ πρωταγωνιστής είναι φυσικά η τεράστια μαρμάρινη ψαριέρα που υποδέχεται τους επισκέπτες παραθέτοντας την ψαριά της ημέρας, όπως ακριβώς καταφθάνει από τα αποκλειστικά συνεργαζόμενα καΐκια και τους ψαράδες των εστιατορίων Papaioannou.
Στη συνέχεια η εντυπωσιακή και σε τόνους του λευκού και της γης σάλα, ιδανική για τους χειμερινούς μήνες ή τις πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, δίνει τη θέση της στο μοναδικό ξύλινο deck, που κυριολεκτικά ακουμπά το κύμα.
Και όταν πλέον ο ήλιος αρχίσει να δύει και το φρέσκο καλοκαιρινό αεράκι δροσίζει την ατμόσφαιρα, το ενδιαφέρον μεταφέρεται ακόμη πιο ειδυλλιακά στα τραπέζια που στήνονται πάνω στην προβλήτα, κυριολεκτικά πάνω από το νερό και χαρίζουν μία θέση σε ένα από τα μακράν πιο σαγηνευτικά σκηνικά των νοτίων προαστίων.
Εδώ ο Executive Chef των εστιατορίων Papaioannou, ο Κωνσταντίνος Παππάς, και η ταλαντούχα ομάδα του, προσφέρουν απλόχερα μοναδικές γευστικές συγκινήσεις μέσα από καλοδουλεμένα πιάτα, γεμάτα αληθινή νοστιμιά και αβίαστη γοητεία, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα τρία υπόλοιπα εστιατόρια του brand, στον Πειραιά, στην Κηφισιά και -στο πιο πρόσφατο που άνοιξε πέρσι τις πόρτες του- στη Μύκονο. Ειδικής μνείας χρήζει απαραιτήτως η ομάδα του σέρβις, που ξεπερνά κάθε προσδοκία, ακόμη και όταν το εστιατόριο σφύζει από κόσμο και ζωή.
Φυσικά μία τόσο προσεγμένη γαστρονομική εμπειρία δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη οινική συνθήκη. Η γνωστή στο χώρο του κρασιού Βασιλική Γιάνναρου, Head Sommelier των Papaioannou, φροντίζει ώστε οι οινικές επιλογές να είναι εφάμιλλες του φαγητού, με προτάσεις τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή αμπελώνα, και με ιδιαίτερη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες. Αρκεί να πούμε πως η εξαιρετική wine list αριθμεί περί τις 300 ετικέτες, με αρκετές επιλογές σε ποτήρι, και μάλιστα και από την κατηγορία των fine wines.
Καθώς, όπως είπαμε και παραπάνω, γιορτάζουμε το 40στο μας επεισόδιο και ως ορκισμένες fans των Papaioannou restaurants, αλλά και κατά την προσφιλή μας συνήθεια, δεν υπήρξαμε και ιδιαιτέρως εγκρατείς. Άλλωστε Food Tour χωρίς ολοκληρωμένη γευστική απόλαυση δεν γίνεται. Έτσι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε πολλά και διαφορετικά πιάτα και είμαστε έτοιμες να σας μεταφέρουμε την κορυφαία εμπειρία που ζήσαμε δίπλα στο κύμα, στον prive χώρο του εστιατορίου, ιδανικό και για σημαντικά επαγγελματικά ραντεβού ή team building experiences.
Ξεκινήσαμε λοιπόν φυσικά με τον διάσημο ταραμά Papaioannou με την αέρινη γεύση και το κορυφαίο αγουρέλαιο, το οποίο όμως πιάτο δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο χωρίς το ζεστό χωριάτικο και προζυμένιο ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη.
Συνεχίσαμε με το επικό carpaccio σφυρίδας με ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή, που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα με τη φρεσκάδα του ψαριού να συνεπαίρνει τον ουρανίσκο.
Ένα πιάτο που πραγματικά ανήκει με διαφορά στην κατηγορία των must-taste είναι το ceviche καραβίδας με τομάτα, εσπεριδοειδή και Ossetra caviar, που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην αβίαστη κομψότητα και τη βαθιά νοστιμιά της κάθε μπουκιάς.
Στο θέμα της σαλάτας είπαμε να μην μπούμε σε διλήμματα και έτσι δοκιμάσαμε δύο. Φυσικά και πήραμε τη signature Papaioannou salad, με την πανδαισία ολόφρεσκων λαχανικών, αρτυμένων μόνο με κορυφαίο ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι, να γεμίζει χρώματα και αρώματα το τραπέζι μας.
Ενώ δεν αντισταθήκαμε και στις άκρως καλοκαιρινές ροδέλες τομάτας, που κόβονται σε πληθωρικές φέτες, ξεφλουδίζονται με τέχνη και συνοδεύονται μόνο με ελαιόλαδο, κάπαρη, ρίγανη και κρίταμο, βγάζοντας όλα τα αρώματα και τη νοστιμιά της ελληνικής γης.
Στη συνέχεια, μεταξύ των best sellers, ο γαύρος αχνιστός με ζωμό ψαριού και λεμόνι αφηγείται όμορφες ιστορίες μαγειρικής αρτιότητας σε κάθε επίπεδο.
Ενώ η μεγάλες καραβίδες, που ψήνονται αριστοτεχνικά στο κάρβουνο και έρχονται συνοδευόμενες μόνο με ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, περνούν την έννοια της αληθινής απόλαυσης κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο.
Φυσικά το ψητό χταπόδι με λάδι και ρίγανη δεν μπορεί να λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι που σέβεται τον εαυτό του, αλλά εδώ είναι πραγματικά επικό.
Στα ζυμαρικά οι παπαρδέλες με θαλασσινά, ένα πιάτο ημέρας που εάν το συναντήσετε δεν πρέπει με τίποτα να το χάσετε, μαρτυρούν το ταλέντο της κουζίνας, καθώς το τέλειο δέσιμο της pasta και του ζωμού των θαλασσινών γίνεται μόνο με ελαιόλαδο και μαγεύει τον ουρανίσκο.
Το ψητό ψάρι ημέρας, τη συγκεκριμένη ημέρα ένα τροφαντό τσαούσι πάνω από τρία κιλά, φυσικά και ανήκει στα πιάτα εκείνα που τιμούν τα περισσότερα τραπέζια του εστιατορίου, αφού και η τέχνη της σχάρας ψήνει στην εντέλεια, βγάζοντας ζουμερά και πεντανόστιμα αποτελέσματα, και η επιλογή από την μαρμάρινη ψαριέρα που αναφέραμε παραπάνω είναι εμπειρία από μόνη της. Στα συνοδευτικά συναντούμε αρκετές προτάσεις και εμείς πήγαμε με τα υπέροχα αλμυρίκια και με τα ψητά μπροκολίνια και πολύ μας δικαίωσε η επιλογή μας.
Στα γλυκά επίσης οι επιλογές είναι αρκετές και σωστά δομημένες για ένα εστιατόριο θαλασσινών με τη φινετσάτη lemon pie σε χειροποίητη τάρτα με παγωτό limoncello να κλείνει ιδανικά κάθε γεύμα ή δείπνο με τη δροσερή και ήπια όξινη γεύση της, αλλά και τις εξωτικές της νότες, χάρη στην homemade κρέμα passion fruit και yuzu.
Όμως για τους λάτρεις των πιο πληθωρικών γεύσεων, όπως και εμείς άλλωστε, το new style baklava, το διάσημο εδώ και χρόνια γλυκό των εστιατορίων Papaioannou, συνεχίζει να κλέβει καρδιές με το τραγανό και εξαιρετικά λεπτό χειροποίητο φύλλο του, αλλά και τη μεστή κρέμα φιστίκι πασπαλισμένη με τρίμμα από καραμελωμένα φιστίκια, που δροσίζονται όμορφα από μία τέλεια μπάλα από αληθινό παγωτό καϊμάκι.
Εμείς φυσικά και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για να απολαύσουμε τα υπόλοιπα πιάτα του καταλόγου σε ένα από τα υπόλοιπα εστιατόρια Papaioannou, αν και δεν ορκιζόμαστε πως δεν θα επαναλάβουμε στην παραγγελία μας και ορισμένα, ή και πολλά, από τα παραπάνω ξανά, καθώς μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή!
Info: Ηλίου 2, Καβούρι, 2111001117
Διαγωνισμός
Super Διαγωνισμός από τη στήλη του #Queengr #TheFoodTour που επιμελούνται oι @majenco και @kounelly
Εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για εσάς, τις αναγνώστριες του Queen, την ευκαιρία για 1 τυχερή νικήτρια να ζήσει την απόλυτη εμπειρία Papaioannou στο Καβούρι, κερδίζοντας ένα γεύμα ή δείπνο αξίας 300 ευρώ για 2 άτομα (Δευτέρα έως Πέμπτη).
Για τη συμμετοχή σας, αρκούν αυτά τα βήματα:
📍 Kάντε like στο IG post του Queen.gr
📍 Follow @queengr, @papaioannourestaurant & @majenco
📍 Kάντε mention δύο φίλους
Καλή επιτυχία!
Η νικήτρια θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 25 Αυγούστου στο Instagram μας, καθώς και στο Blog της Majenco.
#PapaioannouRestaurant #PapaioannouKavouri #Papaioannou #AthenianRiviera #Lunch #Dinner #Cocktails #FoodLovers #SuperGiveaway #TheFoodTour #Foodies #WeLoveToEat #DineAndWine #QueenFoodTour #Διαγωνισμος #Giveaway #WeShareFoodLoveAndFeelings #Majenco #Kounelly #Restaurant #SeaFoodRestaurant #Seafood