Είναι κατάλληλη για εμένα η επείγουσα αντισύλληψη;

Ερμιόνη Σαρρή
Είναι κατάλληλη για εμένα η επείγουσα αντισύλληψη;

Στο μυαλό σας το τελευταίο 24ωρο στριφογυρίζει συνεχώς η σκέψη: ‘είμαι έγκυος’. Ναι μεν τα παιδιά είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει στη ζωή σας, αλλά το timing είναι λάθος. Η συγκεκριμένη περίοδος δεν είναι κατάλληλη για ένα τόσο μεγάλο βήμα όπως είναι αυτό της μητρότητας κι έτσι η επείγουσα αντισύλληψη φαντάζει μοναδική λύση, μιας και το ‘κακό’ συνέβη.

Όταν λέμε ‘κακό’ εννοούμε κάτι από τα εξής:

- Ξεχάσατε το αντισυλληπτικό σας χάπι: Το μυαλό σας είναι αρκετά φορτωμένο τον τελευταίο καιρό και μέσα στον όλο πανικό ξεχάσατε να πάρετε το χάπι σας. Αν, λοιπόν, το μητρικό σας ρολόι δεν έχει χτυπήσει ακόμη, όλα οδηγούν στο φαρμακείο.

- Έσπασε το προφυλακτικό: Ατύχημα ήταν και έγινε. Πολλές φορές κατά τη σεξουαλική πράξη τυχαίνει το προφυλακτικό να σπάσει (ή να φύγει) και για αυτό πρέπει γρήγορα να πάρετε τα μέτρα σας.

- Είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις: Ενώ γενικά είσαστε πολύ προσεκτικές με το σύντροφό σας, το… ‘κακό’ έγινε και τώρα το μυαλό σας δεν μπορεί να ησυχάσει.

Η επείγουσα αντισύλληψη θα σας σώσει αν σας έχει συμβεί και κάτι από τα παρακάτω:

-Ξεχάσατε να βάλετε τον αντισυλληπτικό δακτύλιο ή να τοποθετήσετε το αντισυλληπτικό έμπλαστρο

-Έφυγε το διάφραγμα ή η τραχηλική κάψα (ή ξεχάσατε να τα τοποθετήσετε)

-Δεν ‘τραβήχτηκε’ εγκαίρως ο παρτενέρ σας κατά τη σεξουαλική επαφή

Το ellaOne είναι το χάπι της επόμενης ημέρας που μπορεί να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή εάν η μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε. Σε σύγκριση με τα παλαιότερα προϊόντα που περιέχουν λεβονοργεστρέλη, το ellaOne είναι το μοναδικό που είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν η γυναίκα πρόκειται να κάνει ωορρηξία την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, μέρες δηλαδή που ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μέγιστος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου γιατί δρα καθυστερώντας την απελευθέρωση του ωαρίου. Έτσι, τη στιγμή της απελευθέρωσης του ωαρίου (ωορρηξία), τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται στο σώμα σας δεν είναι πλέον ικανά να σας αφήσουν έγκυο. Ενημερωθείτε στο www.ellaOne.gr

To Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ