Επείγουσα αντισύλληψη: Καταρρίπτουμε τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από αυτή

Ερμιόνη Σαρρή
Επείγουσα αντισύλληψη: Καταρρίπτουμε τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από αυτή

Και λύνουμε βασικές απορίες

Τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, είναι κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε αλλά ούτε και να αποφύγουμε, μιας και ο ανθρώπινος παράγων είναι πάντα ισχυρός. Τι γίνεται όμως όταν καλείστε να αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση και την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης;

Aς ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι ούτε κάτι κακό ούτε και κάτι το οποίο εμπεριέχει μελλοντικούς κινδύνους, αρκεί φυσικά να εφαρμόσετε σωστά όλες τις οδηγίες. Aν λοιπόν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μέσα στις προηγούμενες 5 ημέρες, και φυσικά δεν είστε στην κατάλληλη περίοδο για να αποκτήσετε παιδί, τότε καλό θα ήταν να επιλέξετε την επείγουσα αντισύλληψη, εφαρμόζοντας σωστά όλες τις οδηγίες. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι γύρω από τη συγκεκριμένη μέθοδο, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι και ανακρίβειες. Εμείς λοιπόν, είμαστε εδώ για να τους καταρρίψουμε και να σας ενημερώσουμε σωστά. Ας πάμε να δούμε:

Μύθος 1: Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα είναι μια «ορμονική βόμβα» που θα καταστρέψει τους κύκλους μου

ΛΑΘΟΣ

Μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης είναι διαθέσιμες περισσότερο από 10 χρόνια. Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να τροποποιήσει την περίοδο, κατά τη διάρκεια του κύκλου στον οποίο έγινε η λήψη. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη λήψη, η επόμενη περίοδός σας ενδέχεται να έρθει κανονικά ή νωρίτερα ή αργότερα από το κανονικό. Στη συνέχεια, ο κύκλος σας επανέρχεται στην κανονική του συχνότητα.

Μύθος 2: Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα είναι ένα είδος «μίνι - άμβλωσης»

ΛΑΘΟΣ

Η επείγουσα αντισύλληψη δρα καθυστερώντας ή εμποδίζοντας την απελευθέρωση του ωαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα σπερματοζωάρια που περιμένουν στη σάλπιγγα δεν θα είναι πλέον ικανά να σας αφήσουν έγκυο. Όλα αυτά συμβαίνουν πριν την αρχή της εγκυμοσύνης, 6 με 12 ημέρες μετά την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Εάν είστε ήδη έγκυος, η επείγουσα αντισύλληψη δεν θα διακόψει την εγκυμοσύνη.

Μύθος 3: Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητά μου

ΛΑΘΟΣ

Η επείγουσα αντισύλληψη δεν έχει επίπτωση στη γονιμότητα. Εάν επιθυμείτε να έρθετε σε ερωτική επαφή μετά τη λήψη της επείγουσας αντισύλληψης, χρησιμοποιήστε μια μέθοδο αντισύλληψης φραγμού (προφυλακτικό) μέχρι την επόμενη περίοδό σας. Αυτό χρειάζεται γιατί η γονιμότητά σας μπορεί να επανέλθει πολύ γρήγορα.

Μύθος 4: Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική μέθοδο αντισύλληψης

ΛΑΘΟΣ

Η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι κανονική μέθοδος αντισύλληψης. Μετά από μια ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις, είναι σώφρον να χρησιμοποιήσετε επείγουσα αντισύλληψη για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης. Αλλά η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι 100% αποτελεσματική γιατί η ωορρηξία μπορεί να έχει ήδη γίνει πριν τη λήψη του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης.

Το ellaOne είναι το χάπι της επόμενης ημέρας που μπορεί να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή εάν η μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε. Το ellaOne σε σύγκριση με τα παλαιότερα προϊόντα που περιέχουν λεβονοργεστρέλη, είναι το μοναδικό που είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν η γυναίκα πρόκειται να κάνει ωορρηξία την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, μέρες δηλαδή που ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μέγιστος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου γιατί δρα καθυστερώντας την απελευθέρωση του ωαρίου. Έτσι, τη στιγμή της απελευθέρωσης του ωαρίου (ωορρηξία), τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται στο σώμα σας δεν είναι πλέον ικανά να σας αφήσουν έγκυο. Ενημερωθείτε στο www.ellaOne.gr

To Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ