Τι θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο;

Τι θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο;

Πλέον το διαδίκτυο, εκτός από τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει, αποτελεί και ένα πρόσφορο έδαφος για να εμφανιστούν συμπεριφορές όπως αυτή της παρενόχλησης σε διάφορα επίπεδα.

Ειδικά για την περίπτωση της σεξουαλικής παρενόχλησης, αυτή μπορεί να εμφανιστεί μέσα από διάφορες εφαρμογές του διαδικτύου όπως e-mail, chat rooms, forums, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook, instant messaging, on-line παιχνίδια, διαφημίσεις redirected/automatic linking, spams, pop-ups καθώς και σε blogs.

Μια συχνή μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης πραγματοποιείται μέσω της αποστολής ανεπιθύμητων, απειλητικών και άσεμνων μηνυμάτων. Tο ίδιο ισχύει αν κάποιος έρθει σε επαφή με μηνύματα ή σχόλια τα οποία είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα σε forums και blogs, τα οποία είναι απειλητικά, ανεπιθύμητα, άσεμνα και υβριστικά.

Αυτός ο τύπος σεξουαλικής παρενόχλησης προκύπτει ανώνυμα, συχνά από κάποιον που δεν γνωρίζει καν το θύμα, αλλά παρενοχλεί άτομα τυχαία. Μπορεί ακόμα ο θύτης να γνωρίζει το θύμα χωρίς εκείνος να τον γνωρίζει, ειδικά στις περιπτώσεις των δημοσίων προσώπων. Σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου μπορεί να προκύψει και ανάμεσα σε 2 άτομα τα οποία γνωρίζονται, όπου σε αυτή την περίπτωση τα μηνύματα μπορεί να είναι πιο προσωπικά.

Όπως και να έχει, ανεξάρτητα από τον τύπο της διαδικτυακής σεξουαλικής παρενόχλησης, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι το θύμα νιώθει δυσφορία ή απειλή εξαιτίας ανεπιθύμητων, σεξουαλικά προκλητικών, λέξεων και εικόνων που λαμβάνει.