Πως να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη των οικείων σας

Πως να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη των οικείων σας

Πως μπορεί κανείς να συμπαρασταθεί σε ένα αγαπημένο του άτομο όταν αυτό πάσχει από κατάθλιψη;

Βλέποντας κανείς ένα αγαπημένο άτομο να παλεύει με την κατάθλιψη μπορεί να νιώσει συναισθήματα λύπης, ανησυχίας, φόβου, αβοηθησίας άγχους, ενοχής ακόμα και θυμού. Πολύ συχνά, οι οικείοι όταν ξεκινά ένα επεισόδιο κατάθλιψης νιώθουν αμηχανία και απορία γιατί ο αγαπημένος τους δεν μπορεί να γίνει καλά από μόνος του. Μερικές φορές, μπορεί ακόμα και να υποθέσουν ότι το άτομο απλώς τεμπελιάζει και να νιώθουν ματαιωμένοι και ενοχλημένοι όταν βλέπουν το καταθλιπτικό άτομο να μην ακολουθεί τις συμβουλές που του έχουν δώσει.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι οι συγγενείς και φίλοι που περιβάλλουν το άτομο να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση για την κατάθλιψη. Η καλύτερη γνώση και κατανόηση θα τους βοηθήσει στην ικανότητά τους να στηρίξουν το αγαπημένο τους άτομο, να αντιμετωπίσουν τα δικά τους συναισθήματα, καθώς και να εξηγήσουν την κατάσταση στην εκτεταμένη οικογένεια, φίλους και συναδέλφους.

Είναι μια στιγμή που οι γύρω άνθρωποι θα πρέπει να δείξουν υποστήριξη, κατανόηση και υπομονή. Μερικές φορές, ακόμα και απλώς το να αναγνωρίσουν ότι η κατάθλιψη είναι ασθένεια μπορεί να βοηθήσει το καταθλιπτικό άτομο ώστε να νιώθει λιγότερες ενοχές για την μειωμένη λειτουργικότητα του.

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς να χειριστεί το θέμα μπορεί να λάβει κανείς από τον θεράποντα ψυχίατρο, τον κλινικό ψυχολόγο ή άλλον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Επιπλέον, μπορεί κανείς να αναζητήσει βοήθεια από ειδικές γραμμές βοήθειας, ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες για συγγενείς και κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.