Αυτό το καλοκαίρι θα φορεθεί το μαύρο ή το λευκό;

Αυτό το καλοκαίρι θα φορεθεί το μαύρο ή το λευκό;

Το καλοκαίρι μπήκε και το μαύρισμα γίνεται talk of the town για ακόμα μια φορά.

Αλεξία Παλαιστή, η χίπισσα

Πάντα μου άρεσαν οι διακοπές στη θάλασσα, σε μια ωραία, ήσυχη παραλία παρέα με τη σκηνούλα μου και μια πετσέτα. Ανέκαθεν απολάμβανα τον ήλιο επάνω στο σώμα μου, να με ζεσταίνει και να με αναζωογονεί, να μου δημιουργεί αυτή τη θετική διάθεση που όλοι οι Βόρειοι λαοί ζηλεύουν, καταφεύγοντας στην αυτοκτονία, επειδή τους λείπει αυτό το αίσθημα ευφορίας που μόνο ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Λατρεύω να περνάω τη μέρα μου κάτω απ' τον ήλιο, να μαυρίζω και να αποκτώ αυτό το χρώμα υγείας στα μάγουλα, αυτό το χρώμα που τόσο αποτυχημένα προσπαθεί να μιμηθεί το ρουζ. Ξέρω τι θα πείτε : «Ο ήλιος κάνει κακό!». Το γνωρίζω ήδη, ωστόσο με σοφή χρήση των αντηλιακών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χωρίς υπερβολές ως προς την έκθεση στον ήλιο, είμαι σίγουρη πως δεν παθαίνει κανείς τίποτε. Ακόμα και ο πλέον άσχετος γνωρίζει πως αν καθίσει στον ήλιο μια ολόκληρη μέρα χωρίς αντηλιακό, θα καεί και θα προκαλέσει απίστευτο κακό στο δέρμα του.

Και μην ξεχνάμε και τη μέση αισθητική, σύμφωνα με την οποία ένα μαυρισμένο σώμα είναι σαφώς προτιμότερο από ένα κατάλευκο, έως άρρωστο κορμί που ουρλιάζει «κλεισούρα!» απ' τα δέκα χιλιόμετρα. Αφήστε που το σοκολατί (όπως ακριβώς και το μαύρο) κρύβει και τα περιττά κιλά, ενώ το άσπρο δεν αφήνει γραμμάριο κυτταρίτιδας να περάσει απαρατήρητο...

Ελευθερία Ιωαννίδου, η κοσμοπολίτισσα

Για μένα το καλοκαίρι είναι βόλτες και ψαρομεζέδες και παγωτό σοκολάτα και cocktails και δυνατή μουσική. Και όχι, καλοκαίρι δε συνεπάγεται ψήσιμο στον ήλιο και μεταμόρφωση σε ένα μικρό φρατζολάκι με ανεξίτηλα αποτυπώματα πάνω στο σώμα. Δεν είμαι εξωγήινος, απλά δεν μου αρέσει ο ήλιος!

Μου φαίνεται σχεδόν άρρωστο με το που βγαίνει ο ήλιος να τρέχουν όλοι στις παραλίες για να μαυρίσουν το δέρμα τους. Το θέμα υγείας έρχεται πρώτο. Πλέον ο ήλιος είναι βλαβερός, όσο αντηλιακό και αν βάλεις, όσα καπέλα και αν φορέσεις, όσο μεγάλη ομπρέλα και αν ανοίξεις. Κάνει κακό, τελεία και παύλα. ΟΚ, δεν αντιλέγω πως η θάλασσα είναι ωφέλιμη, μπες κάνε το μπάνιο σου και μετά εξαφανίσου από την παραλία. Ο άλλος λόγος που αντιπαθώ το μαύρισμα είναι ο αισθητικός. Πάντοτε ήμουν φαν της "ασιατικής αυτοκρατορίας" και ζήλευα το υπέροχο λευκό δέρμα. Το μαύρισμα μου φαίνεται αντιαισθητικό και καθόλου σέξι, σε αντίθεση με εκείνο που υποστηρίζουν οι περισσότεροι.

Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ χίλιες φορές καλοκαιρινές διακοπές σε μια μεγαλούπολη (όπου μπορεί να κάνει και λίγο κρύο για να φοράω με άνεση το χρωματιστό καλσόν μου και ένα ελαφρύ παλτό) παρά να ιδρώνω και να σιγοκαίγομαι, κουβαλώντας πάνω μου μόνο τα απαραίτητα. Εν ολίγοις, καλός ο ήλιος, αλλά με φειδώ... ή αλλιώς από μακριά και αγαπημένοι.