Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Διαφορετικά: το φάρμακο για ό,τι θυμάστε και θέλετε να διαγράψετε.

Eternal sunshine of the spotless mind. Βλέποντας μια από τις αγαπημένες μου ταινίες συνειδητοποίησα το πόσο εύστοχο ήταν αυτό που ήθελε να μας πει ο σκηνοθέτης Michel Gondry. Κάποιες φορές θέλουμε να ξεχάσουμε πράγματα που μας πληγώνουν, να σβήσουμε αναμνήσεις, μνήμες, να αφήσουμε κενό καλύτερα σε εκείνες τις δυσάρεστες στιγμές. Οι επιστήμονες διατείνονται ότι έχει βρεθεί το φάρμακο μέσω της λειτουργίας μιας ορμόνης η οποία έχει να κάνει με το στρες.

Η ουσία λέγεται μεταρυπόνη και αυτό που κάνει είναι να εμποδίζει την κορτιζόλη που ευθύνεται για τη λειτουργία του μηχανισμού του στρες. Η κορτιζόλη αφορά και στην διαδικασία αποθήκευσης και ανάκλησης των αναμνήσεων μας οπότε αυτό που κάνουν είναι να συσχετίζουν τις λειτουργίες αυτές.

Αυτό που ουσιαστικά έκαναν στο πείραμα τους με τους εθελοντές είναι να τους χορηγήσουν διπλή δόση μεταρυπόνης κατά τη διάρκεια που αποθήκευαν μια ανάμνηση.

Το αποτέλεσμα ήταν να την ανακαλούν στον μυαλό τους με τις λιγότερο αρνητικές εκφάνσεις της.

Προς το παρόν το φάρμακο δεν διατιθεται στο εμπόριο οπότε πρέπει να βρείτε εναλλακτικές μεθόδους για να ζείτε με τις δυσάρεστες αναμνήσεις σας.