Το διαδίκτυο και οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη επικοινωνία

Το διαδίκτυο και οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη επικοινωνία

Μπορεί να ανοίγει δρόμους επικοινωνίας, κατορθώνει όμως και να δημιουργεί τρομερά προβλήματα.

Αναμφίβολα, το διαδίκτυο έφερε μια επανάσταση στις ζωές των ανθρώπων, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και προσφέροντας άμεση και εύκολα προσβάσιμη την πληροφόρηση και την επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους παγκοσμίως.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, αρκετοί ερευνητές επισημαίνουν τα μειονεκτήματα που μπορεί να παρουσιάσει μια κοινωνία βασισμένη στο διαδίκτυο. Πολλά από αυτά τα μειονεκτήματα σχετίζονται με την μειωμένη διαπροσωπική επαφή «δια ζώσης» και την ικανότητα να «δραπετεύει» κανείς από την ταυτότητα του.

Σε ότι αφορά στην επικοινωνία, μελέτες δείχνουν πώς επηρεάζεται αυτή μέσα στην οικογένεια, καθώς ο χρόνος που δαπανάται στο διαδίκτυο έχει συσχετιστεί με μετέπειτα μείωση της επικοινωνίας των μελών της οικογένειας και με μείωση φίλων και γνωστών που διατηρεί κανείς στον έξω κόσμο. Αυτό οδηγεί με την σειρά του σε ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της μοναξιάς αφού πάλι από μελέτες προκύπτει ότι υπάρχουν υψηλές συσχετίσεις ανάδεσα στην αυξημένη χρήση διαδικτύου, μοναξιάς και κατάθλιψης.

Επιπλέον, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου αφαιρεί την δυνατότητα για μια φυσιολογική σύγκρουση. Και γιατί είναι αυτό πρόβλημα; Για παράδειγμα αν κάποιος θυμώσει ή μια συζήτηση γίνει πολύ έντονη, είναι εύκολο κάποιος απλά να αποσυνδεθεί και να μην αντιμετωπίσει το ζήτημα. Όμως η επίλυση της σύγκρουσης είναι μέρος της ζωής και το να την αποφεύγουμε διαρκώς δεν είναι καλό για την ψυχική μας υγεία μακροπρόθεσμα.

Το διαδίκτυο επομένως, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την επικοινωνία μας αλλά χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των κοινωνικών και συναισθηματικών μας σχέσεων και εν τέλει στην ψυχολογική ευεξία μας