Δεν έχεις πραγματικές φίλες; Μάλλον κάτι κάνεις λάθος και είναι καιρός να το διορθώσεις!

Ιωάννα Τζανή
Δεν έχεις πραγματικές φίλες; Μάλλον κάτι κάνεις λάθος και είναι καιρός να το διορθώσεις!

Υπάρχουν μερικές αντιλήψεις για τις γυναικείες φιλίες που είναι πολύ λάθος και θα πρέπει να αλλάξεις... «μυαλά» αν θέλεις να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις πραγματικές φιλίες.

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερα επιδραστικά για όλους μας, ειδικά όσον αφορά στη δημιουργία και τη διατήρηση φίλων. Για πολλές από εμάς, ο χρόνος μέσα στο σπίτι μάς έκανε να επαναξιολογήσουμε τις φιλίες και τα πρότυπα σχέσεών μας.

Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία μακροχρόνιων, αυθεντικών δεσμών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και για μερικές γυναίκες, το να δημιουργήσουν αληθινές φιλίες με άλλες γυναίκες είναι πολύ δύσκολο.

becca tapert 357541 unsplash

Τα 3 καλύτερα ζώδια για να έχεις φίλες

Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία και πολλές φορές αναρωτιέσαι γιατί δεν έχεις φίλες, συνέχισε να διαβάζεις!

Μπορεί να έχεις μερικές άσχημες αναμνήσεις και να έχεις πέσει σε φίλες που σε ζήλευαν ή δε σου φέρθηκαν καλά, όμως καλό θα είναι να μην αφήσεις τις κακές εμπειρίες να... αμαυρώσουν την άποψή σου για τις γυναικείες φιλίες συνολικά, γιατί πραγματικά, το να έχεις φίλες είναι κάτι σπουδαίο, που όλες χρειαζόμαστε στη ζωή μας!

Αν θέλεις να το αλλάξεις αυτό και να δημιουργήσεις νέες, αληθινές φιλίες με γυναίκες, παρακάτω θα βρεις μερικά tips ειδικών για το πώς να ξεκινήσεις, αλλά και να διατηρήσεις καινούργιες φιλίες.


https://www.instagram.com/p/CYAmfVQs7Lr/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Κοινωνικοποιήσου!

Ας το παραδεχτούμε: εάν η ζωή σου έχει ρυθμιστεί σε μια ρουτίνα (δουλειά, σπίτι, σπίτι, δουλειά), είναι πιο δύσκολο να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Η Rachel Lustig, ψυχολόγος στο NYC Cognitive Therapy, σημειώνει ότι αυτό είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.

«Σε όλη την παιδική μας ηλικία και την εφηβεία μας, το σχολείο μάς δίνει αυτή την ενσωματωμένη δομή και άφθονες ευκαιρίες να γνωρίσουμε άλλες γυναίκες που είναι περίπου στην ίδια ηλικία και μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα. Οι γυναίκες διαπιστώνουν ότι μόλις εγκαταλείψουν το σχολείο και μετακομίσουν σε ένα νέο μέρος, οι φίλοι δεν είναι τόσο εύκολα διαθέσιμοι. Ξαφνικά χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να βρουν γυναίκες που ταιριάζουν μαζί τους», υποστηρίζει η Lustig.

Η ψυχολόγος προσθέτει, επίσης, ότι το να κάνεις νέες φίλες ως ενήλικη μοιάζει με ραντεβού, καθώς απαιτεί να βγεις έξω από τη ζώνη ασφαλείας σου για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους.

«Δεσμευτείτε να εξερευνάτε ένα ή δύο νέα μέρη κάθε εβδομάδα. Ίσως δοκιμάσετε ένα νέο μάθημα προπόνησης ή παρακολουθήσετε μια ομιλία σε ένα τοπικό βιβλιοπωλείο. Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βάλετε τον εαυτό σας εκεί έξω και να συναντήσετε άλλες γυναίκες με παρόμοια ενδιαφέροντα», συνιστά.



Δώσε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Μπορεί να έχεις μια λίστα με γνωστές που μπορείς για ένα ποτό, αλλά όταν πρόκειται για κολλητές που μπορείς να καλέσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή για να μοιραστείς το πρόβλημά σου, η λίστα αυτή είναι άδεια.

Σύμφωνα με τη Rachel Lustig, το παιχνίδι χάνεται αν δίνεις μεγαλύτερη σημασία στην ποσότητα παρά στην ποιότητα. Η ψυχολόγος λέει: «Η δυσκολία στην οποία βλέπω πολλές γυναίκες να πέφτουν έχει να κάνει με τις κοινωνικές πιέσεις που αντιμετωπίζουμε, ειδικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε εκπαιδευτεί ότι πρέπει να έχουμε πολλές φίλες για να είμαστε ευτυχισμένες και έτσι χάνουμε κάτι πολύ βαθύτερο: την αληθινή σύνδεση».

Σε αυτήν την ψηφιακή εποχή που ζούμε, είναι πιο εύκολο να διατηρήσεις τις επιφανειακές φιλίες, αλλά δεν είναι αυτές που σε γεμίζουν πραγματικά. «Πρέπει να είμαστε πλήρως ο εαυτός μας για να προσελκύσουμε και να συνδεθούμε με φίλες που είναι στο ίδιο μήκος κύματος», υποστηρίζει η Lustig.

Οι αληθινές φιλίες απαιτούν χρόνο και προσπάθεια

Όπως κάθε άλλη σχέση, η φιλία θέλει δουλειά. «Η συνεπής αλληλεπίδραση είναι μία από τις τρεις προϋποθέσεις για όλες τις υγιείς σχέσεις», εξηγεί η ειδικός φιλίας και συγγραφέας, Shasta Nelson, προσθέτοντας: «Χωρίς να αλληλεπιδρούμε ή να περνάμε χρόνο μαζί, δεν μπορούμε να έχουμε τις άλλες δύο απαιτήσεις: θετικά συναισθήματα (να απολαμβάνουμε ο ένας τον άλλον) και κοινή ευαλωτότητα (γνωριμία μεταξύ μας)».

Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή που οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι πολύ γρήγοροι, η διατήρηση φιλικών σχέσεων γίνεται πιο δύσκολη. «Με τη γενική αίσθηση ότι οι περισσότερες από εμάς είμαστε πολύ απασχολημένες, δεν αφιερώνουμε τις ώρες που επιτρέπουν να αναπτυχθεί πραγματική φιλική οικειότητα. Σίγουρα θα έλεγα ότι αν περισσότερες από εμάς αφιερώναμε παραπάνω χρόνο στο να βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους επανειλημμένα, θα αρχίζαμε να νιώθουμε τα οφέλη του να νιώθουμε ότι μας υποστηρίζουν και τους έχουμε δίπλα μας», υποστηρίζει η συγγραφέας.



Κακές εμπειρίες στο παρελθόν

Σίγουρα έχεις ξανακούσει και ίσως έχεις πει και εσύ τη φράση «απλώς δεν τα πάω καλά με άλλες γυναίκες». Ωστόσο, η Shasta Nelson λέει ότι αυτή είναι μια γενίκευση που πιθανότατα συνδέεται με άσχημα συναισθήματα από το παρελθόν. «Εάν μερικές γυναίκες δυσκολεύονται με τις φιλίες με άλλες γυναίκες, αυτό συχνά καταλήγει σε μια προηγούμενη αποτυχία δύο απαιτήσεων φιλίας: θετικά συναισθήματα και κοινή ευαλωτότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες είχαν συνήθως κάποια αρνητική εμπειρία στις φιλίες τους που έχουν τις άφησε να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν άλλες γυναίκες ή να φοβούνται ότι θα πληγωθούν», αναφέρει.

Η συγγραφέας προσθέτει ότι ορισμένες γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι το στιλ «λιγότερο να μοιράζομαι, περισσότερο να κάνω» πολλών ανδρικών φιλιών ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικότητές τους, και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Στο τέλος της ημέρας, το παν είναι η εύρεση σύνδεσης. «Είμαι υπέρ των γυναικών που χτίζουν υγιείς φιλίες με άντρες, αλλά θα υπενθυμίσω επίσης ότι αυτές οι κακές εμπειρίες δεν αφορούσαν τόσο τη γυναικεία φιλία όσο για τις ανθυγιεινές σχέσεις», τονίζει.

Με άλλα λόγια, μην είσαι προκατειλημμένη με όλες τις γυναίκες επειδή έχεις αντιμετωπίσει την κακία, την προδοσία ή τη ζήλια κάποιας γυναίκας στο παρελθόν. Υπάρχει κάτι μαγικό και συναρπαστικό στο να είσαι κοντά σε άλλες γυναίκες. Το να γνωρίζω ότι έχω γυναίκες που με αγαπούν, μου δίνει μία απίστευτη δύναμη να προχωρώ μπροστά και μου προσφέρει μία ευτυχία στη ζωή μου που υποθέτω πως καμία δεν μπορεί να νιώσει αν δεν έχει αληθινές φίλες δίπλα της!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οργανώνοντας τα πιο sparkling online ραντεβού με τις φίλες σου

Πώς θα οργανώσεις την τέλεια Valentine βραδιά με τις φίλες σου

Τι γίνεται όταν οι φίλες σου ξεχνούν τα γενέθλιά σου;